Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 11:49

Νέα διαμαρτυρία λιμενικών Καλαμάτας και Πύλου για τα μονά πληρώματα

Νέα διαμαρτυρία λιμενικών Καλαμάτας και Πύλου για τα μονά πληρώματα

 

Επανέρχονται με νέα διαμαρτυρία οι λιμενικοί για τα μονά πληρώματα, που αφορά και στα σκάφη των Λιμεναρχείων Καλαμάτας και Πύλου.

Αυτό σημαίνει ότι τα πληρώματα στα παράκτια περιπολικά δεν έχουν αντικαταστάτη μηχανικό ή και κυβερνήτη, οπότε ένας άνθρωπος είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο για ό,τι κι αν συμβεί, ακόμα και αν πιο πριν έχει κάνει τη βάρδιά του και έχει μόλις πατήσει στεριά, μετά από ώρες περιπολίας στη θάλασσα.

Με δηλώσεις του στην “Ε” ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΠΛΣ) Σαράντος Καμβύσης μιλά για καθεστώς εργασιακής ομηρίας και άμεση ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης στα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος. Οπως λέει ο ίδιος, τα πλωτά μέσα “είναι η αιχμή του δόρατος της υπηρεσίας”. Και στη Νότια Πελοπόννησο “έχουμε πολλές υπηρεσίες που διαθέτουν πλωτά τύπου Α2 (ανοιχτής θάλασσας) που δυστυχώς επανδρώνονται με μονό πλήρωμα, με συνέπεια στην Καλαμάτα, την Πύλο και τη Νεάπολη οι διπλωματούχοι καπετάνιοι και μηχανικοί που στελεχώνουν τα σκάφη να βρίσκονται υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας”. Και προσθέτει πως “η Ομοσπονδία το έχει επισημάνει στη φυσική και πολιτική ηγεσία και έχουν δεσμευτεί αυτή η παθογένεια να διορθωθεί”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΕΠΛΣ

Η Ομοσπονδία λοιπόν παρεμβαίνει για μία ακόμη φορά με σκοπό να αντιμετωπιστεί η παθογένεια των μονών πληρωμάτων στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς “οι οργανικές συνθέσεις των πλωτών και τα ωράρια εργασίας σε αυτά, είναι θέματα ζωτικής σημασίας για τα στελέχη που τα υπηρετούν, ενώ ταυτόχρονα η μη σωστή εφαρμογή τους αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρησιακή τους ικανότητα”, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα αναφέρεται ότι στα πλωτά περιπολικά που υπάρχει μονή σύνθεση πληρώματος, “αυτή καθιστά το πλήρωμα και ιδίως τον κυβερνήτη και τον μηχανικό του σκάφους σε εργασιακή ομηρία, μιας και βρίσκονται στην ουσία σε 24ωρη επιφυλακή, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα στοιχειώδους προγραμματισμού της ζωής τους”.

Μάλιστα, με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος των κατ’ οίκον εφημεριών ετοιμότητας ενός εργαζόμενου πρέπει να θεωρείται ως «χρόνος εργασίας», η Ομοσπονδία ζητεί “την ενίσχυση των υπηρεσιών που διαθέτουν πλωτά με κατ’ ελάχιστον διπλά πληρώματα και κυρίως διπλό αριθμό διπλωματούχων καπετάνιων και μηχανικών, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται πρωτίστως η ασφάλειά τους, η εργασιακή ηρεμία κι ομαλότητα, καθώς και το δικαίωμά τους για μια οικογενειακή και προσωπική ζωή”.

Σε άλλο σημείο η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι “το πιο πολύτιμο όπλο σε ένα σκάφος είναι το έμψυχο δυναμικό του”. Ετσι λοιπόν “θεωρούμε επιβεβλημένο ότι πρέπει να αναμορφωθεί η νομοθεσία του ωραρίου εργασίας των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με ειδική μνεία στα πλωτά, αλλά και του κανονισμού λειτουργίας πλωτών μέσων σύμφωνα πάντα με την αποστολή του Σώματος και με σκοπό να εξασφαλίζεται η ομαλή κι ασφαλή εργασία των στελεχών”. Και κλείνει με την αναγκαιότητα “άπαντες να αντιληφθούν ότι τα πλωτά είναι η αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ως τέτοια πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης”.

Ν.Κ.