Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 07:50

Για τη μεταφορά των μαθητών

Εξ αφορμής του δημοσιεύματος στην έγκυρη εφημερίδα σας την Παρασκευή 13 Απριλίου με τίτλο «Εξώδικο των Ταξί Καλαμάτας για τη μεταφορά μαθητών φοβίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου!» όπου το σχετικό ρεπορτάζ επιμελείται ο συνεργάτης σας κ. Ιωάννης Σινάπης, θα επιθυμούσα να σας γνωστοποιήσω τα ακόλουθα και τα οποία παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Δ.Χ. Καλαμάτας, αφού πρώτα εξαντλήθηκε ανεπιτυχώς κάθε περιθώριο διαλόγου με την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την 5-3-2018 απέστειλε προς αυτούς μια εξώδικη δήλωση - πρόσκληση, με την οποία δεν ζητά τίποτε άλλο παρά μόνο την τήρηση του νόμου και τη συμπερίληψη του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επιβατικών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων στην υπό σχεδιασμό διακήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού έργου υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών.

Την 5-4-2018 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, απέστειλε -υπό μορφή εξώδικης- προς τον Σύνδεσμο μια απαράδεκτη απάντηση της οποίας το περιεχόμενο, το ύφος, ο απειλητικός και απύθμενου θράσους χαρακτήρας της σε καμία περίπτωση, κατά την άποψή μου, δεν συνάδουν με τη θέση του περιφερειάρχη που αυτός κατέχει. Περαιτέρω, οι ισχυρισμοί του κ. Τατούλη στην εν λόγω εξώδικη είναι εκτός κάθε πραγματικότητας και καταφανώς αντίθετοι με το θεσμικό πλαίσιο. Ενα νόμο, τον 4070/12, ο κ. Τατούλης τον βαφτίζει με μια έκφραση που αυτός εφεύρε κατά παγκόσμια πρωτοτυπία· τον ονομάζει «κλαδικό». Ενα νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 270 περίπου βουλευτών, ένα νόμο που εν πάση περιπτώσει είναι νόμος του κράτους και πρέπει να είναι σεβαστός από όλους.

Η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό της Μεσσηνίας γνωστοποίησε στους τηλεθεατές ότι την εν λόγω εξώδικη συνέταξε και υπογράφει ο ίδιος ο περιφερειάρχης και όχι κάποιος πληρεξούσιος δικηγόρος, όπως με έπαρση αναφέρει. Διαβάζοντας την εξώδικη δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τούτο. Αυτά που αναφέρει και ισχυρίζεται ο κ. Τατούλης δεν θα τα έγραφε ποτέ νομικός-δικηγόρος, αλλά ούτε και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής. Τελικά μόνο ο κ. Τατούλης θα μπορούσε να γράψει αυτά τα πράγματα!

Ο κ. Τατούλης θα έπρεπε να έχει δώσει εξηγήσεις στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και στους πολίτες (ενδεχομένως και στον εισαγγελέα), γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα που από το 2012 μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί το άρθρο 106 του Ν. 4070/12· και τούτο τρεις φορές μάλιστα (Ιανουάριος 2013, Ιανουάριος 2015, Ιανουάριος 2017).

Ασφαλώς, συνυπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση είναι και η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, της οποίας δεν είδαμε ποτέ κάποια εισήγηση για το θέμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς βέβαια και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, που τα τελευταία χρόνια τους έχουν εκχωρηθεί οι σχετικές αρμοδιότητες.

Αντί εξηγήσεων λοιπόν, ο κ. Τατούλης με περίσσιο θράσος αμφισβητεί με ευθύ τρόπο ένα νόμο και προαναγγέλλει τη μη συμπερίληψή του στην υπό σχεδιασμό διακήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού έργου υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών της Μεσσηνίας, κάτι που δεν ισχύει για τις άλλες δύο κατηγορίες οχημάτων δημόσιας χρήσης που συμμετέχουν στη μεταφορά των μαθητών· αυτή των λεωφορείων ΚΤΕΛ και αυτή των τουριστικών λεωφορείων, όπου το θεσμικό πλαίσιο των δύο κλάδων αναγράφεται στην υπό σχεδιασμό διακήρυξη.

Ο κ. Τατούλης και η αναφερόμενη δημόσια στο θέμα κ. Νικολάκου έχουν μπερδέψει τον προσφέροντα υποψήφιο ανάδοχο οικονομικό φορέα στο διαγωνισμό -που πράγματι, αυτός μπορεί να είναι το οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τηρεί τους νόμους και τη διακήρυξη και από οποιαδήποτε χώρα προερχόμενο- με το τεχνικό μέσο που στην προκείμενη περίπτωση είναι το όχημα. Αλλο πράγμα ο ανάδοχος, άλλο πράγμα το τεχνικό μέσο. Μεταφορά μαθητών σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο μπορούν να εκτελέσουν τα -ελληνικά- δημόσιας χρήσης οχήματα μεταφοράς επιβατών. Δηλαδή τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα τουριστικά λεωφορεία και τα επιβατικά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ μπορούν να εκτελέσουν έργο μεταφοράς μαθητών μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα (νομό) που εδρεύει το ΚΤΕΛ που ανήκουν, τα τουριστικά λεωφορεία σε ολόκληρη την επικράτεια και τα επιβατικά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα από και προς στην έδρα που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας τους. Ετσι όπως το εννοεί ο κ. Τατούλης θα ήταν επιτρεπτό σε ένα ΚΤΕΛ ΑΕ της Πελοποννήσου, επειδή θα θεωρούσε πιο συμφέρον το έργο μεταφοράς μαθητών της Βοιωτίας, λόγου χάρη, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, να τον κερδίσει και να μεταφέρει όλα ή μέρος του στόλου των λεωφορείων του στη Βοιωτία για να εκτελέσει το έργο. Αν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό! Ανάλογο παράδειγμα, με τα ταξί ενός νομού όπου, σύμφωνα με την πρωτότυπη θεωρία του κ. Τατούλη, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό όμορης ή μη όμορης Περιφερειακής Ενότητας, να τον κερδίσουν και να εγκαταλείψουν τις έδρες και τους κατοίκους τους για να μεταφέρουν μαθητές εκεί. Αν είναι δυνατόν!

Εν πάση περιπτώσει, η πολιτική και υπηρεσιακή αρχή της Περιφέρειας γνωρίζει πολύ καλά το νόμο. Γνωρίζει πολύ καλά τις κατά καιρούς απαντήσεις και οδηγίες του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και τις οποίες αρνείται να εφαρμόσει όπως την οικ Α 54001/4235 (ΑΔΑ: 6Χ301-9Ξ1) εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία αναλύεται σαφέστατα το θεσμικό πλαίσιο των επιβατικών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων σε σχέση μεταφορά των μαθητών. Ας αναγνώσουν ο κ. Τατούλης και η κα Νικολάκου αντίστοιχους διαγωνισμούς ή αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της γειτονικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, χρόνια τώρα το θεσμικό πλαίσιο των επιβατικών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων καταστρατηγείται σε παρά πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες Ενότητες. Πολλές δεκάδες ταξί κυρίως μικρών τοπικών διαμερισμάτων από ολόκληρη την Αρκαδία έχουν αγοραστεί τα τελευταία χρόνια από πολίτες που δεν είχαν ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων της έδρας του ταξί που αγόρασαν, αλλά τη μετακίνηση του ταξί στην Τρίπολη κυρίως, με στόχο τα δρομολόγια μαθητών ή την -παράνομη- εργασία από και προς την Αθήνα με κόμιστρο. Μέχρι και από τη Στερεά Ελλάδα είδαμε ταξί το τελευταίο διάστημα να εργάζονται στην Αρκαδία! Ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι, ή κοιμώμενοι. Οι κατά καιρούς διαμαρτυρίες των Σωματείων της Αρκαδίας ξεχνιούνται και ουσιαστικά πέφτουν στο κενό. Αναφέρθηκα στην Αρκαδία για να προβληματιστούμε μήπως η εφαρμογή του νόμου θίξει κάποια κεκτημένα και πλήξει πελατειακές σχέσεις πολλών ετών;

Τέλος, σας γνωστοποιώ ότι ήδη ενημερώσαμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί για τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου ο κ. Τατούλης να συνετιστεί και να ευθυγραμμιστεί με το νόμο.        

 

Σωτήρης Ροϊνός

Γραμματέας Συμβουλίου

Σωματείων Ταξί Πελοποννήσου