Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 08:31

Φίλος της Μεσσηνίας ο Θεόδωρος Βασιλάκης

Γράφτηκε από την
Φίλος της Μεσσηνίας ο Θεόδωρος Βασιλάκης

 

Στενές σχέσεις με τη Μεσσηνία, που ενισχύονταν από τη φιλία που διατηρούσε με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, είχε αναπτύξει ο εκλιπών πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης.

Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Βασιλάκης, πιστεύοντας το όραμα του φίλου του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και στηρίζοντας έμπρακτα τον προορισμό της Costa Navarino, δημιούργησε σταθμό της Aegean στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην αξιοποίηση του μεσσηνιακού αερολιμένα όσο και στην αεροπορική σύνδεση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πριν από αυτό ο Καπετάν Βασίλης στήριξε την Aegean συμμετέχοντας στο μετοχικό της κεφάλαιο.

O Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν επίσης ο κύριος εμπνευστής του Διεθνούς Τουρνουά Γκολφ «Aegean Airlines Pro-Am», που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino και έχει στόχο να αναδείξει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και να τοποθετήσει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη για τους λάτρεις του γκολφ. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου τουρνουά, ο εκλιπών επισκεπτόταν τη Μεσσηνία, και κατά τη διάρκεια των απονομών μιλούσε πάντα με τα πιο θερμά λόγια για τον αείμνηστο φίλο του Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και για τα παιδιά του που συνεχίζουν το έργο του.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1958 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε σπουδές σε θέματα Business Management. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση διανομής καυσίμων της Texaco για την Κρήτη.

Σύντομα ίδρυσε την «Θ. Βασιλάκης Α.Ε.» με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τουριστικό τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1966 υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο εκπροσώπησης (franchise) της Hertz International στην Κρήτη με 6 αυτοκίνητα Volkswagen Beetle.

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων Opel και Isuzu.

To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ακολουθεί και η Saab.

Το 1994 αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με αεροσκάφη learjet - μία δυναμική κίνηση σε μια εσωτερική αγορά που μόλις απελευθερωνόταν.

Το 1999, διαπιστώνοντας την παντελή έλλειψη ποιότητας στις αερομεταφορές, μετατρέπει τη μικρή εταιρεία Aegean Aviation σε τακτική εμπορική αεροπορική εταιρεία, αρχικά με ένα στόλο 6 ολοκαίνουργιων αεροπλάνων, και έτσι δημιουργείται η Aegean Airlines, μέλος από το 2010 της Star Alliance: της ισχυρότερης αεροπορικής συμμαχίας στον κόσμο.

Η Aegean το 1999 εξαγοράζει την Air Greece και συγχωνεύεται με την Cronus το 2001. Το 2013 η Aegean εξαγοράζει επίσης την Olympic Air, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Επί σειρά ετών διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), καθώς και αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1992-1993).

Το 2015 τιμήθηκε από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του, όμως, ήταν πάντα η οικογένειά του: η σύζυγός του και πολύτιμη συνεργάτιδά του Εμμανουέλα, τα παιδιά του Ευτύχιος και Γιώργος, και τα 6 εγγόνια του.

 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Σάββατο 19 Μαΐου στις 12.30 μ.μ., στον Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές στο Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης.


NEWSLETTER