Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 21:29

Ευθύνη των γονιών οι παραβάσεις ανηλίκων

Ευθύνη των γονιών οι παραβάσεις ανηλίκων

 

Ανήλικοι παραβάτες 13 και 14 χρονών απασχολούν το αστυνομικό δελτίο, που όμως δεν συλλαμβάνονται από το νόμο αν δεν έχουν κλείσει τα 15.

Και όπως προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ, μεγαλύτεροί τους το εκμεταλλεύονται και φτιάχνουν συμμορίες με ανηλίκους για να κλέβουν από καταστήματα και αυτοκίνητα, καθώς και να “χτυπάνε” σπίτια και αποθήκες. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις συλλαμβάνονται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και οι γονείς και κηδεμόνες των ανήλικων δραστών, πολλοί από τους οποίους είναι Ρομά μικρότεροι των 15 χρονών.

Η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου είναι ένα αυτόφωρο αδίκημα το οποίο τιμωρείται ως πλημμέλημα με φυλάκιση έως ένα έτος, ενώ σε περιπτώσεις που το Δικαστήριο Ανηλίκων αναθέσει την εποπτεία στο γονιό και ο ανήλικος παρανομήσει ξανά, μπορεί η ποινή να φτάσει και τα δύο χρόνια. Και όπως επισημαίνουν στην “Ε” αστυνομικοί, η σύλληψη του κηδεμόνα είναι ένας μοχλός πίεσης για να ασκήσουν στα παιδιά τους μια πιο ουσιαστική γονική εποπτεία -αν και οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπίζονταν στη σωστή βάση και οι ανήλικοι θα είχαν περισσότερες ελπίδες να ξεφύγουν από μια παραβατική ζωή, εφόσον και οι κοινωνικές υπηρεσίες παρενέβαιναν ουσιαστικά στην οικογένεια. Οι ίδιοι τονίζουν και το σημαντικό ρόλο της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων που επαναλειτούργησε από πέρυσι το Μάρτιο στα Δικαστήρια της Καλαμάτας.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, πέρυσι από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, εκ των οποίων 14 Ελληνες και 6 αλλοδαποί. Φέτος από τις αρχές του χρόνου έως και το μήνα Ιούνιο συνελήφθησαν συνολικά 5 άτομα για το ίδιο αδίκημα, από τα οποία 4 Ελληνες και ένας αλλοδαπός, σε σύνολο 18 συλλήψεων (για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους) σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, στο αστυνομικό δελτίο έχουν καταγραφεί τα εξής περιστατικά, για τις συλλήψεις τριών πατεράδων και μιας μητέρας ανήλικων παραβατών, τα οποία αναφέρουμε ενδεικτικά για φέτος, καθώς και τα δύο προηγούμενα χρόνια:

- 11 Φεβρουαρίου δύο ανήλικα αδέλφια (13χρονος και 16χρονος) διέρρηξαν αυτοκίνητα στην Καλαμάτα. Συνελήφθη και η 48χρονη μητέρα τους.

- 16 Φεβρουαρίου έγινε απόπειρα διάρρηξης από 3 ανήλικους Ρομά (ηλικίας 14, 16 και 17 χρονών) και έναν 20χρονο στα Φιλιατρά. Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί και σε έναν 37χρονο και έναν 50χρονο, γονείς των ανηλίκων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

- 24 Μαΐου ανήλικος έκλεψε από κατάστημα αθλητικών στην Καλαμάτα. Συνελήφθη ο 50χρονος πατέρας του.

2017

- Πέρυσι τον Ιούνιο 19χρονος Ρομά έκλεψε πετρέλαιο από φορτηγό μαζί με 16χρονο συνεργό του. Συνελήφθη ο 40χρονος πατέρας του ανηλίκου.

- Πέρυσι τον ίδιο μήνα συνελήφθη η 42χρονη μητέρα ενός 14χρονου Ρομά, γιατί ο γιος της διέρρηξε ψητοπωλείο στο Πλατύ μαζί με άλλους δύο.

- Πέρυσι το Σεπτέμβριο συνελήφθη 37χρονος ως κηδεμόνας 12χρονου που μαζί με έναν 24χρονο διέρρηξαν αποθήκη στη Θουρία.

- Πέρυσι τον ίδιο μήνα 10χρονος Ρομά έκλεψε ποδήλατο από την κεντρική πλατεία. Συνέλαβαν την 37χρονη μητέρα του.

2016

- Τον Ιανουάριο συνελήφθη μια Ελληνίδα μητέρα στη Μάνη, γιατί ο 11χρονος γιος της πήγε στο σχολείο του με την τσάντα γεμάτη 128 σφαίρες.

- Το Φεβρουάριο έγινε επίσης μια σύλληψη μητέρας Ρομά γιατί οι δύο γιοι της, 14 και 12 χρονών, πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ την ώρα που άνοιγαν ένα αυτοκίνητο με κατσαβίδι στο πάρκινγκ έξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης.

- Το Μάρτιο σημειώθηκαν τρεις συλλήψεις, και συγκεκριμένα: Μια 41χρονη Ρομά γιατί άφησε τον 17χρονο γιο της και οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, ενώ συνελήφθη και μια 32χρονη μητέρα στη Μεσσήνη γιατί οι δύο ανήλικοι γιοι της, 14 και 17 χρονών, είχαν φτιάξει με άλλους συμμορία και έκλεβαν καταστήματα, περίπτερα, σπίτια και αυτοκίνητα στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Μεγαλόπολη. Ακολούθησε τον ίδιο μήνα μια ακόμα σύλληψη 43χρονης μητέρας Ρομά, που ο 14χρονος γιος της μαζί με έναν 12χρονο και έναν 15χρονο ομοφύλους του έκλεψαν από την οδό Ακρίτα στην Καλαμάτα δύο ποδήλατα.

- Τον Απρίλιο έγιναν τρεις συλλήψεις. Ειδικότερα, συνελήφθη 33χρονη μητέρα που ο γιος της έκλεψε από περίπτερο τρόφιμα, ενώ τον ίδιο μήνα συνελήφθησαν ακόμη ο 38χρονος πατέρας ενός 15χρονου Ρομά και η 54χρονη γιαγιά του 14χρονου ξάδελφού τους, οι οποίοι είχαν κλέψει ρούχα και παπούτσια από δύο μπαλκόνια και την αυλή σπιτιού στη δυτική Καλαμάτα.

- Τον Αύγουστο 15χρονος Αλβανός έκλεψε μηχανάκι για βόλτα με συνομήλικό του Ελληνα. Συνελήφθη ο 42χρονος πατέρας του ανήλικου Αλβανού και τον ίδιο μήνα συνελήφθη η 40χρονη μητέρα 17χρονου Ρομά, που αποπειράθηκε να διαρρήξει φούρνο στην Καλαμάτα.

- Τον Δεκέμβριο συνελήφθησαν δύο ανήλικοι Ρομά, 16 χρονών το αγόρι και 15 χρονών το κορίτσι, για κλοπή στο κατάστημα H&M της Καλαμάτας. Συνελήφθη ο 36χρονος πατέρας του αγοριού. Επίσης τον ίδιο μήνα για παραμέληση εποπτείας συνελήφθη η 66χρονη μητέρα ανηλίκου, ο οποίος μαζί με άλλους τρεις προσπάθησαν να κλέψουν αυτοκίνητο σε δρόμο της Καλαμάτας. Σε μια ακόμα περίπτωση δύο Ρομά ηλικίας 12 και 14 χρονών, κυκλοφορούσαν με 20χρονο ο οποίος είχε σιδηρογροθιά. Συνελήφθησαν οι μητέρες τους, 41 και 42 χρονών.