Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 07:58

Τίμησαν την επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Η Καλαμάτα τίμησε χθες, για μία ακόμα φορά, την επέτειο της μάχης που έλαβε χώρα στην πόλη στις 28 Απριλίου 1941, μεταξύ των συμμάχων και των Γερμανών.

Στην εκδήλωση, που έγινε στον χώρο του μνημείου, νότια του Πάρκου Σιδηροδρόμων, παρέστησαν ο πρεσβευτής της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγεβιτς, ο ακόλουθος Αμυνας της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα πλοίαρχος Τιμ Φερνς και ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης, αντιπροσωπεία 16 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο γιοι, κόρες και εγγόνια των απομάχων που είχαν πολεμήσει πριν από 78 χρόνια στην μάχη της Καλαμάτας, αλλά και εκπρόσωποι της βρετανικής παροικίας στη Μεσσηνία.

Στην προσφώνησή της η Τζάνετ Πάρκιν (Janet Parkin), γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, μετέφερε τον χαιρετισμό του 99χρονου προέδρου της Αδελφότητας Φρανκ Γκιλ (Frank Gill) επισημαίνοντας με έμφαση ότι επιθυμία του αείμνηστου πατέρα της Εντουιν Χόρλινγκτον (Edwin Horlington), ιδρυτή της Αδελφότητας των Βετεράνων, αλλά και των τότε συμπολεμιστών του, ήταν να μην ξεχαστούν οι θυσίες που έγιναν το 1941, προσθέτοντας ότι όλοι τους θεωρούσαν την Καλαμάτα ως “δεύτερο σπίτι” τους.

Ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο, έκανε η Τζ. Πάρκιν στον αείμνηστο Καλαματιανό ιστοριοδίφη Νίκο Ζερβή, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο: «Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που δεν είναι παρών σε αυτή την τελετή ο Νίκος, ένας πραγματικός φίλος της Αδελφότητας και δικός μου, ένας πραγματικός κύριος, ένας γνώστης της ιστορίας της περιοχής. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά να περιγράψουν πώς νιώθουμε που δεν είναι πια μαζί μας» τόνισε η γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων.

Ανάλογη αναφορά στον Ν. Ζερβή υπήρξε και στον χαιρετισμό που ο απηύθυνε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Τόνισε τον ιδιαίτερο σύνδεσμο του αείμνηστου Καλαματιανού με τον ιδρυτή της Αδελφότητας Βετεράνων Ε. Χόρλινγκτον, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα βιβλία του και η ιστορική έρευνά του αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για την Καλαμάτα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Σαραντόπουλο, ο Μπάρι Πάρκιν (Barry Parkin) απήγγειλε στίχους από το ποίημα “Στους πεσόντες...”, που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο, από τον πρεσβευτή της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγεβιτς, τον ακόλουθο Αμυνας της Βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα πλοίαρχο Τιμ Φερνς, τον επίτιμο γενικό πρόξενο της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλο Μπουζιάνη, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και τον σμήναρχο της 120 ΠΕΑ Κωνσταντίνο Καραβίτη ως εκπρόσωπο του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Βρετανικής αντιπροσωπείας και συγκεκριμένα, ο Νόα Σκοτ (Noah Scot) εκ μέρους των αιχμαλώτων πολέμου της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, η Ελίζαμπεθ Μάθιους (Elizabeth Matthews) εκ μέρους των χηρών των πεσόντων στη διάρκεια της εν λόγω εκστρατείας, ο Ντέιβιντ Σάντερσον (David Sanderson) εκ μέρους των μελών της Αδελφότητας που έχουν φύγει πια από τη ζωή, ο Νταγκ Μπάστερ Μπέκετ (Doug Buster Beckett) εκ μέρους των μελών Αδελφότητας, καθώς επίσης και η Ντι Μπίλιντζ (Di Billinge) εκ μέρους της Βρετανικής παροικίας στη Μεσσηνία.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η τελετή έληξε με την ανάκρουση, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, των εθνικών ύμνων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια, ο Δήμος Καλαμάτας διεξιώθηκε τους ξένους επισήμους και επισκέπτες στο αναψυκτήριο του Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Β.Γ.Μ.