Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 07:58

Το ντοκιμαντέρ “Σε κατάσταση πολέμου” το Σαββατοκύριακο δωρεάν με την "Ε"

Γράφτηκε από την

 

 

Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ σε DVD διάρκειας 28 λεπτών με τίτλο “Σε κατάσταση πολέμου” (IN A STATE OF WAR) και παραγωγό την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και εκ νέου υποψήφια με το ΜέΡΑ 25, θα διανεμηθεί δωρεάν με την “Ε” στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Το DVD θα υπάρχει μόνο στα περίπτερα, ενώ οι συνδρομητές λόγω τεχνικής αδυναμίας να φθάσει σε αυτούς, μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν από τα γραφεία της εφημερίδας.

Με υλικό από εννέα εμπόλεμες ζώνες και με αναλύσεις από γνωστούς Ελληνες και ξένους ειδικούς, αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφει τις σημαντικότερες εστίες σύγκρουσης σήμερα στον πλανήτη, τα αίτια και τα αποτελέσματά τους.

Αφηγείται η Σοφία Σακοράφα:

"Τίποτα δεν μπορεί να αποτυπώσει πιο πιστά τη φρίκη του πολέμου από την ίδια την εικόνα του. Τίποτα δεν μπορεί να καταδείξει με μεγαλύτερη έμφαση τον παραλογισμό του πολέμου από τα φρικτά αποτελέσματά του.

Ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει τον πόλεμο και να αναλύσει τις αιτίες του φιλοσοφικά, πολιτικά, επιστημονικά, με όλα τα μέσα του πολιτισμού του.

Δεν κατόρθωσε όμως να τον σταματήσει.

Ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μονάχα όταν ο πολίτης, ενσυνείδητα, ορθωθεί ανυποχώρητο εμπόδιο απέναντί του. Οταν ως κοινωνία αποφασίσουμε να πολεμήσουμε τον πόλεμο.

Με αυτό το ντοκιμαντέρ προσδοκούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Να δείξουμε την αλήθεια του πολέμου. Την αλήθεια που κρύβει η παραπληροφόρηση. Την αλήθεια που παίρνουν μαζί στον υγρό τάφο τους όσοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη φρίκη του. Την αλήθεια που σκοτεινιάζει τα μάτια όσων κατατρεγμένων χτυπάνε την πόρτα μας. Την αλήθεια που θα κουβαλούν οι γενιές όσων μένουν πίσω τραγικοί απολογητές των ερειπίων της ζωής τους και του τόπου τους.

Αυτή η αλήθεια πέντε χρόνια τώρα, σαν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πολέμησα με κάθε τρόπο να ακουστεί, απέναντι στις κραυγές της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.

Λένε ότι την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Δεν θα πάψω στιγμή να πιστεύω ότι μπορούμε εμείς να γράψουμε την ιστορία μας.

Απέναντι σε όσους μας προτείνουν αυτόν τον κόσμο σαν οριστικό, δεν θα πάψω στιγμή να παλεύω το όραμά μου για μια κοινωνία δίκαιη και ειρηνική. Δεν θα πάψω στιγμή να πιστεύω ότι μπορούμε εμείς να είμαστε οι νικητές".