Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 13:11

Το Συντονιστικό χωριών της Οιχαλίας κατά των έργων για τα σκουπίδια

Το Συντονιστικό χωριών της Οιχαλίας κατά των έργων για τα σκουπίδια

Το Συντονιστικό Οργανο των συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας επιμένει στην αντίδρασή του για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ και καταγγέλλει τις “προεκλογικού χαρακτήρα ενέργειες της τελευταίας στιγμής της περιφερειακής αρχής και της αναδόχου εταιρείας, που έγιναν και πιθανότατα θα γίνουν μέχρι την Κυριακή που θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές”.

Το Συντονιστικό επισημαίνει πως πρόκειται για “ενέργειες καθαρά προεκλογικές που στοχεύουν στην παραπληροφόρηση των πολιτών ότι το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου… ξεκίνησε”. Καταγγέλλει, επίσης, “το παράνομο γκρέμισμα, την παράνομη μεταφορά και την παράνομη εναπόθεση -σε μη αδειοδοτημένο χώρο (δίπλα ακριβώς από τον εθνικό δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό)- των οικοδομικών υλικών, καθώς και των λοιπών υλικών που προέκυψαν από το γκρέμισμα κτισμάτων που υπήρχαν στο χώρο του οικοπέδου στη θέση Ονι, καθώς και τον καθαρισμό μέρους αυτού, κατά τις ημερομηνίες 20 και 21 Μαΐου. Η ανάδοχος εταιρεία η οποία... υποτίθεται ότι θα διαχειριστεί τα δικά μας απορρίμματα με πρακτικό τρόπο μας έδωσε το... καλό παράδειγμα της ορθής διαχείρισης. Η εναπόθεση των μπάζων δίπλα από τον εθνικό δρόμο και σε χώρο που είναι ελαιοπερίβολο για μας αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα”.

Το Συντονιστικό Οργανο των συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας ενημερώνει ότι “το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ δεν ξεκίνησε να υλοποιείται, αλλά ούτε μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται, επειδή: 1) Η εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Μ.Α.Ε.» η οποία συστήθηκε για την υλοποίηση του έργου δεν έχει λάβει καμία έγκριση από το αρμόδιο Ε’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που να έχει σχέση με την εκτέλεση του έργου και επιπρόσθετα δεν έχουν υλοποιηθεί τα οριζόμενα από την 69/2018 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 2) Υπάρχει πλήθος εκκρεμοδικιών με σημαντικότερη την προσφυγή κατά των περιβαλλοντικών όρων της ΜΠΕ που έχουν κατατεθεί από πέντε προσφεύγοντες και μετά από 17 οίκοθεν αναβολές πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του ΣτΕ στις 12 Ιουνίου 2019. 3) Η κατατεθείσα από την ανάδοχο εταιρεία τροποποίηση της ΜΠΕ που αφορά σημαντικές αλλαγές της αρχικής μελέτης του έργου, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης ή της ενημέρωσης και δεν έχουν ακόμα κληθεί οι θεσμικοί φορείς και πολίτες να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω στις σημαντικές αυτές αλλαγές που προβλέπει η τροποποίηση της αρχικής μελέτης. 4) Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία… επίταξης των ακινήτων στις περιοχές της Παλαιόχουνης και της Σκάλας Λακωνίας (1η & 3η ενότητες του έργου) και επειδή το έργο είναι ενιαίο σκαλώνει και μόνο από αυτό το λόγο. 5) Υπάρχει πλήθος εκκρεμοτήτων που αφορούν την ίδια τη σύμβαση, όπως π.χ. η πριν την έναρξη του έργου μεταβίβαση των ακινήτων της ιδιοκτήτριας εταιρείας στον κύριο του έργου (ΦΟΔΣΑ) ή στον φορέα υλοποίησης του έργου (Περιφέρεια Πελοποννήσου), γεγονός που δεν έχει υλοποιηθεί. 6) Δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει σε αυτή τη φάση χορήγηση καμιάς πολεοδομικής άδειας για κατασκευαστικές εργασίες που να αφορούν την υλοποίηση του καθ’ εαυτού συγκεκριμένου έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου. Η χορηγηθείσα 22840/13-3-2019 άδεια μικρής κλίμακας αφορά την περίφραξη χώρου και την τοποθέτηση εργοταξιακού οικίσκου και δεν αφορά κατασκευαστικές εργασίες του συγκεκριμένου έργου”.