Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 08:40

Η κρίση δεν αγγίζει το… ντελίβερι

Γράφτηκε από την
Η κρίση δεν αγγίζει το… ντελίβερι

Η παραγγελία έτοιμου φαγητού στο σπίτι είναι από τις συνήθειες που η κρίση δεν έχει επηρεάσει και τόσο. Οσοι παραγγέλνουν το θεωρούν πιο οικονομικό από το να βγουν έξω, λένε στην "Ε" ιδιοκτήτες ψητοπωλείων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η δουλειά δεν είναι ίδια όλες τις ημέρες του μήνα - ενώ και ο όγκος των παραγγελιών έχει μειωθεί. Από την άλλη, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές για να διατηρήσουν την πελατεία τους, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να δουλεύουν... "για το δήμο και τους προμηθευτές", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην "Ε" ένας επαγγελματίας.
Ο Νίκος Αλειφέρης από τον "Καλοφαγά" δεν παραβλέπει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες. Ωστόσο, "το καλό και φτηνό φαγητό σε πακέτο συνεχίζει να το προτιμάει ο κόσμος", λέει και προσθέτει: "Τα φτηνά μαγαζιά δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ - οι επαγγελματίες αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την οικονομική κρίση και προσαρμόζουμε τις τιμές, έτσι ώστε να είναι προσιτές". Εξάλλου, όπως λέει, το πρόβλημα δεν είναι η πελατεία, αλλά οι αυξήσεις σε υπηρεσίες και τιμολόγια που ανεβάζουν τα έξοδα...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τον "Ελατο" μας λέει: "Αν και τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μικρή κάμψη, η πελατεία μας παραμένει σταθερή". Σημειώνει μάλιστα ότι το έτοιμο φαγητό δεν το προτιμούν μόνο φοιτητές... "Περισσότερες είναι οι οικογένειες που παραγγέλνουν, παρά την κρίση. Η δουλειά μας πάει καλά", αναφέρει. Πάντως "λεφτά δεν μας μένουν, δουλεύουμε για το δήμο και τους προμηθευτές..." σχολιάζει.
Ο Σπύρος Λυμπερόπουλος από το "Προδόρπιο" τονίζει ότι η κρίση έχει ευνοήσει την παράδοση έτοιμου φαγητού στο σπίτι: "Η κρίση δεν έχει επηρεάσει το φαγητό σε πακέτο, απεναντίας φέτος πάμε πολύ καλά σε σύγκριση με άλλα χρόνια". Και εξηγεί: "Τα ψητοπωλεία έχουν πιο προσιτές τιμές - και είναι επόμενο η δουλειά μας να έχει ανέβει". Ωστόσο, λέει πως "η κρίση αγγίζει και το δικό μας χώρο. Η δουλειά δεν είναι σταθερή όλες τις ημέρες του μήνα. Για παράδειγμα προς το τέλος του μήνα οι παραγγελίες μειώνονται, γιατί ο μισθός έχει σχεδόν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν περισσευούμενα χρήματα".
Η Κατερίνα Φλέσσα από τον "Γεύση και Φαντασία" επισημαίνει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους, όμως "οι πελάτες αντί να πάνε σε μια ταβέρνα θα προτιμήσουν να μαζευτούν σε ένα σπίτι και να παραγγείλουν απέξω". Εξάλλου, όπως λέει, "αυτό έρχεται πολύ πιο οικονομικά από μια έξοδο για φαγητό - γι' αυτό και από θέμα πελατείας είμαστε καλύτερα από τις ταβέρνες".
Ο Κώστας Παλαμάρας από το "Adam's Chicken", αντίθετα, έχει παρατηρήσει ότι τον τελευταίο χρόνο "ο αριθμός των παραγγελιών αλλά και ο όγκος τους έχουν πέσει". Βέβαια, ο κόσμος συγκεντρώνεται σε σπίτια και παραγγέλνει - όμως πλέον "με μια σκεπαστή, για παράδειγμα, θα φάνε 3 άτομα". Η μείωση αυτή στη δουλειά "ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και η διαφορά έχει γίνει έντονη τον τελευταίο χρόνο". Οπως λέει δε χαρακτηριστικά: "Στα 10 χρόνια που έχω το μαγαζί, μόνο πρόσφατα έτυχε άνθρωπος να με ρωτήσει αν θα κατέβει η τιμή της πίτας αν αφαιρέσω την ντομάτα ή τις πατάτες".

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER