Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 21:16

Σημαντικά ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου κατά την κατασκευή του Τζάνε - Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Σημαντικές αρχαιότητες έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή του λόφου της οχυρωμένης ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης στο Πεταλίδι, στο πλαίσιο της βελτίωσης του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, στην παράκαμψη Πεταλιδίου.

Αυτό τόνισε χθες η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά, κατά τη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε.

Η κ. Μηλίτση επεσήμανε ότι “η υπηρεσία ήδη από τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν πρωτοϋποβληθεί οι σχετικές μελέτες, είχε εισηγηθεί αρνητικά για τη διέλευση του δρόμου από τον συγκεκριμένο λόφο, διότι ήταν απολύτως βέβαιο ότι κατά τη διάνοιξη θα αποκαλύπτονταν αρχαία και τόνιζε την αναγκαιότητα τροποποίησης της χάραξής του. Εντούτοις εκδόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις και το έργο ξεκίνησε”. Παρατήρησε ότι “με πολλές πιέσεις και αφού είχαν βρεθεί σχεδόν επιφανειακά τα κατάλοιπα από σημαντικά δημόσια κτήρια και ψηφιδωτά, ζητήσαμε την τροποποίηση της χάραξης, ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν από τον λόφο, αλλά και εκεί βρέθηκαν σημαντικά κατάλοιπα και πιο συγκεκριμένα τμήματα από ταφικούς περιβόλους, τάφοι και οικιστικά κατάλοιπα”. Ενημέρωσε, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της “Ε” για την κατασκευή του έργου στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι που προχωράει με αργούς ρυθμούς, ότι “ήδη έχει εκπονηθεί και εγκριθεί μελέτη για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων, η οποία περιλαμβάνει και μερική αποδόμηση κάποιων τμημάτων, προκειμένου να κατασκευαστεί το εκεί προβλεπόμενο cut and cover και στη συνέχεια επανατοποθέτησή τους επάνω από το cut and cover και διαμόρφωση του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία μας χειρίζεται το θέμα με απόλυτη προτεραιότητα και οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως απαλλοτριώσεις κ.λπ.”.

Γ.Σ.