Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 16:09

Εντυπωσιακή Εκθεση Σκιάχτρων στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Ξεκίνησε χθες η πρωτοποριακή και εντυπωσιακή Εκθεση Σκιάχτρων στην Κυπαρισσία, η οποία γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Μορφωτικό Σύλλογο και το Σύλλογο Νέων Κυπαρισσίας.

Η έκθεση, μετά τις πολύ θετικές εντυπώσεις που άφησε πέρυσι, συνεχίζεται και φέτος με νέες δημιουργίες στο χώρο της πλατείας Ευαγγελίστριας και θα διαρκέσει μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου. Φέτος μάλιστα έχει και ιδιαίτερη θεματολογία, καθώς επικεντρώνεται στο προσφυγικό ζήτημα.

Σίγουρα πρόκειται για μια έκθεση μοναδική που τους κάνει όλους να σταματούν και να τη θαυμάζουν. Τις ημέρες λειτουργίας της θα πλαισιωθεί και από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Μιλώντας για αυτήν η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά σημείωσε:

«Τα σκιάχτρα αποτελούν ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Συμβολίζουν τη μοναχικότητα: Το σκιάχτρο είναι μόνο του και το ξέρει. Συμβολίζει το φόβο αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις κοινωνικές, αν το δούμε ευρύτερα. Συμβολίζει π.χ. το ρατσισμό που είναι έντονος στις μέρες μας, συμβολίζει το μπούλινγκ - μπορεί να είναι ο στοχοποιημένος μαθητής. Σκιάχτρο μπορεί να είναι και ο εργοδότης μας ή ο οποιοσδήποτε πρόσφυγας.

Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι η διαφορετικότητα ενώνει. Ο Σύλλογος Νέων έχει κάνει ένα κομμάτι με θέμα τους πρόσφυγες και θέλουμε να μεταδοθεί ένα μήνυμα, ότι οι μετανάστες είναι αυτοί που ήμαστε εμείς οι Ελληνες όταν φύγαμε πολλά χρόνια πριν για την Αμερική και τη Γερμανία, άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αγάπη και όχι με ρατσισμό και μίσος.

Θα γίνουν και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις: το δρώμενο του τρύγου, ανάγνωση παραμυθιών με θέμα το σκιάχτρο, παρουσίαση παιδικού βιβλίου και μια μουσική βραδιά. Επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" φέτος έρχονται αποστολές από Αργεντινή, Βολιβία, Τσεχία, Αλγερία και Φιλιππίνες, κι έχουμε κρατήσει χώρο όπου θα βάλουν κι αυτοί τα δικά τους σκιάχτρα, τη δική τους πινελιά -γιατί σκιάχτρα υπάρχουν και στις χώρες τους- για να έχουμε μια πολιτισμική ανταλλαγή».

Κ.Μπ.