Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 17:20

Εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές από το “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Εκδήλωση με θέμα “Φυσικές καταστροφές και πολιτική προστασία” οργανώνει η παράταξη “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” αύριο στο Πάρκο Σιδηροδρόμων στις 7.30 το απόγευμα, απέναντι από το αναψυκτήριο.

Ομιλητές θα είναι: α) Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δρ. Σεισμολόγος, πρόεδρος συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι UNESCO, επιστημονικός συνεργάτης Ε.Ε. β) Ο Ιωάννης Κουκουβέλας καθηγητής Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. γ) Η Τόνια Κουζή αρχιτέκτων, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης.

Xθες σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Κουζή επεσήμανε πως “είναι η αρχή μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων που θα κάνουμε και θα είναι ο τρόπος παρέμβασης της παράταξης στα δρώμενα της πόλης”. Παρατήρησε πως “το Σεπτέμβριο έχουμε δύο αρνητικές επετείους, τους σεισμούς το 1986 και τις πλημμύρες το 2016” και αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και τις πρόσφατες κατολισθήσεις στον Ταΰγετο. Εξήγησε ότι “δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για τις επετείους. Μιλάμε για τον τρόπο που οργανωνόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από τα πεπραγμένα των προηγούμενων αυτών γεγονότων. Και οι επιστήμονες να δίνουν την επιστημονική γνώση και οι φορείς να την παίρνουν, να οργανώνονται και να παραδειγματίζονται για να πάμε παρακάτω”.

Για τη μελέτη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” ανέφερε ότι “βγάζει τελείως απέξω τα προβληματικά σημεία της Γλαύκου και της Βαγγ. Δράκου” και μεταξύ άλλων δήλωσε πως “θα παρακολουθούμε από κοντά και θα ζητήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωση. Θα αναζητήσω πού βρίσκεται αυτή η μελέτη”. Σημείωσε ότι “στη συγκεκριμένη μελέτη εμπίπτουν πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Η εκτροπή όλων των ρεμάτων προς το Νέδοντα εγείρει δύο σημαντικά ζητήματα. Αν ο Νέδοντας μπορεί να ανταποκριθεί ως βασικός αποδέκτης της εκτροπής ρεμάτων, των έξτρα υδάτων που πέφτουν σ’ αυτόν, δεδομένου ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο καταργώ όλες αυτές τις μπλε διαδρομές που από μόνα τους είναι αντιπλημμυρικά έργα και η κατάργησή τους δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση”.

Η κ. Κουζή ζητεί “να παρουσιαστεί όλο αυτό το έργο όχι ως τελικό προϊόν προς έγκριση, αλλά να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που θα το κάνουμε, για όλα τα τεχνικά έργα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το ποιος τα παραλαμβάνει και με τι ακριβώς συγκεκριμένη γνώση αξιολογεί ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό και υδρολογικό έργο”.

Στη συνέντευξη παρέστησαν τα μέλη της παράταξης Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Γεωργία Παυλάκου.

Γ.Σ.