Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 08:41

Προκόπης Παυλόπουλος: Μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό Ευρωπαϊκού Δικαίου

Γράφτηκε από την
Προκόπης Παυλόπουλος: Μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό Ευρωπαϊκού Δικαίου

Στους κοινούς αγώνες Πολιτείας και Εκκλησίας, στις μεγάλες στιγμές του έθνους και του λαού μας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του χθες ο Δήμος Τρίπολης, στο πλαίσιο της επετείου Αλωσης της Τριπολιτσάς.

Αναφερόμενος στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος υπενθύμισε ότι όλα τα Συντάγματα, από το πρώτο, το προσωρινό Πολίτευμα της Επιδαύρου, έχουν καταγράψει και καταγράφουν ιστορικές αλήθειες, μεταξύ των οποίων και το τι σηματοδοτεί αυτή η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας.

«Είναι διατάξεις σε όλα τα Συντάγματα και στο ισχύον Σύνταγμά μας. Αυτές οι διατάξεις δεν έχουν αμιγώς κανονιστικό περιεχόμενο, έχουν και περιεχόμενο ιστορικής καταγραφής» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Οταν το Σύνταγμα ορίζει ότι επικρατούσα θρησκεία είναι αυτή που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, δεν λέει το Σύνταγμα ότι είναι ένας κανόνας που επιβάλλει να έχουμε αυτή τη θρησκεία. Αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Ποιος αμφιβάλλει σήμερα ποια είναι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα; Αυτή είναι μία αλήθεια. Το να επιδιώκουμε να αναθεωρήσουμε διατάξεις κανόνων δικαίου, αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Το να επιδιώκουμε αναθεώρηση διατάξεων που καταγράφουν ιστορικές αλήθειες είναι η πιο ανιστόρητη αντιμετώπιση διατάξεων του Συντάγματος, όπως και άγνοια του πραγματικού περιεχομένου του Συντάγματος».

Σχετικά με τα διδάγματα της επετείου από την Αλωση της Τριπολιτσάς τόνισε ότι «για τους Ελληνες οι επέτειοι δεν είναι επέτειοι μίσους, διχασμού και εκδίκησης». Οπως υποστήριξε: «Είμαστε ένας λαός που δεν κατανοούμε την έννοια της εκδίκησης. Είμαστε ο λαός της ειρήνης, ο λαός της φιλίας, της καλής γειτονίας, αλλά και ο λαός ο οποίος είναι έτοιμος αν χρειασθεί να υπερασπισθεί την πατρίδα, τον λαό, το έθνος, τα σύνορά μας, που μην ξεχνάμε πια ότι είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι και η Τουρκία οφείλει να ξέρει ότι αυτή η ειρήνη και η φιλία που εμείς επιδιώκουμε, έχει ως θεμέλιο την τήρηση, κατά κεραίαν, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Αν το τηρεί, εδώ είμαστε. Ακόμα και να ανοίξουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν δεν το τηρεί, προειδοποιούμε ως εγγυητές όχι μόνον της Ιστορίας μας αλλά και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, αυτή τη νομιμότητα θα την επιβάλλουμε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Δημητρακόπουλου με τίτλο «Πολεμικά απομνημονεύματα 1897», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Καρύταινα.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Νικολάου Δημητρακοπούλου, έκανε λόγο για έναν ευπατρίδη πολιτικό και εμπνευσμένο νομοθέτη και εξέφρασε το αυτονόητο χρέος και υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σταθεί στις θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος ως προς την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Οπως τόνισε: «Το έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί και σήμερα» και συνέχισε λέγοντας πως αν πρέπει να επιλέξει μεταξύ των παρακαταθηκών του Νικολάου Δημητρακόπουλου θα ξεχώριζε: Πρώτον, την παρακαταθήκη του πλήρους σεβασμού της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Και, δεύτερον, την παρακαταθήκη της έγκαιρης και αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της, λόγω βραδύτητας, αρνησιδικίας.

«Φαινόμενο, το οποίο δυναμιτίζει, διαβρωτικώς, την εμπιστοσύνη του διαδίκου στην αποστολή των δικαστικών λειτουργών, άρα την εμπιστοσύνη του προς το κράτος δικαίου και την αρχή της νομιμότητας» σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η δίκαιη δίκη κατοχυρωμένη πολλαπλώς από το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί κορωνίδα του όλου νομικού μας πολιτισμού».


NEWSLETTER