Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 09:02

Λεοντόψαρο αλιεύτηκε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον
Λεοντόψαρο αλιεύτηκε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ενα λεοντόψαρο αλιεύτηκε στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου κοντά στις ακτές του Καλού Νερού, από τον ψαρά Κώστα Ροϊλό, πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων.

Το ψάρι αυτό έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νερά, ερχόμενο από τη διώρυγα του Σουέζ. Στην περιοχή έχει συναντηθεί κι άλλη φορά τους τελευταίους μήνες.

Το λεοντόψαρο είναι δηλητηριώδες, χωρίς όμως να κινδυνεύει άμεσα ο άνθρωπος απ’ αυτό, καθώς τρώγεται. Ωστόσο, τα 13 αγκάθια στη ράχη του και 4 στην κοιλιά του είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος, ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το αρνητικό όμως της παρουσίας του, όπως μας επισήμανε και ο κ. Ροϊλός, είναι ότι όπου εμφανίζεται μειώνονται οι πληθυσμοί από τα υπόλοιπα ψάρια, καθώς τους επιτίθεται. Ετσι αλλάζει η βιοποικιλότητα και μειώνονται τα αλιεύματα.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER