Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 09:16

Ο Τάσος Τσώνης από τη Φοινικούντα: Μεσσηνιακή εκπροσώπηση στα "Σπαθάρεια 2012"

Γράφτηκε από την



Επάξια εκπροσώπησε πριν από λίγες μέρες τη Μεσσηνία ο νεαρός καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Τσώνης από τη Φοινικούντα, στο φεστιβάλ "Σπαθάρεια 2012".
Το φεστιβάλ αυτό γίνεται προς τιμή του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη κάθε χρόνο, στο μουσείο "Σπαθάρη". Φέτος οι εκδηλώσεις έγιναν στο νέο μουσείο, το οποίο μεταστεγάστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου σε νέο χώρο.
Το πρωτότυπο αυτό μουσείο φιλοξενεί όλο το υλικό που υπάρχει για την ιστορία του Καραγκιόζη, εκεί όπως λένε χτυπά "η καρδιά" του Καραγκιόζη, με τις φιγούρες και τους μπερντέδες του Σπαθάρη.
Υπεύθυνη του μουσείου είναι η κόρη του, Μένια Σπαθάρη. Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ενώ στο φεστιβάλ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία πόλης από την Κίνα, η οποία έχει αδελφοποιηθεί με το Μαρούσι. Οι επισκέπτες από τη μακρινή Κίνα αναφέρθηκαν μάλιστα στις ρίζες του θεάτρου σκιών, οι οποίες κρατούν από την αρχαία Κίνα.
Οι νέοι Καραγκιοζοπαίχτες από όλη την Ελλάδα έπαιξαν κάθε βράδυ από την Τετάρτη ως την Κυριακή. Ο Τάσος Τσώνης 15 ετών σήμερα, έπαιξε την Πέμπτη το βράδυ. Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπειρία ήδη, αφού παίζει από τα 13, σε δικό του θεατράκι δίπλα στην ταβέρνα "Ελενα" της οικογένειάς του στη Φοινικούντα.
Οι θεατές και οι επαγγελματίες καραγκιοζοπαίκτες είπαν πως ο Τάσος είναι αυτή τη στιγμή από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα, μόλις είδαν το έργο του "Η πόλη των αγραμμάτων ή ο Καραγκιόζης Γραμματικός".
Τα 250 άτομα που υπήρχαν στο κοινό, τον καταχειροκρότησαν. Ηταν η 1η φορά που ο Τάσος έπαιξε σε ένα τόσο πολυπληθές κοινό. Το ευχαριστήθηκε και εκείνος πάρα πολύ, όπως είπε ο πατέρας του, Νίκος, αφού αυτή η ενασχόληση είναι για εκείνον το μεγάλο του όνειρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τάσος έπαιζε όλο το καλοκαίρι 3 φορές την βδομάδα στη Φοινικούντα με διαφορετικό έργο, για όλα τα παιδάκια του χωριού. Στο θεατράκι γινόταν το αδιαχώρητο από τα παιδιά των τουριστών, τα οποία πραγματικά ενθουσιάζονταν μαζί του!

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη