Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 09:22

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για φιλοξενία σε Καλαμάτα με πρόγραμμα του Οργανισμού ΜΕΤΑδραση

Γράφτηκε από την
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για φιλοξενία σε Καλαμάτα με πρόγραμμα του Οργανισμού ΜΕΤΑδραση

 

Πρόγραμμα φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα πρόκειται να λειτουργήσει στην Καλαμάτα ο Οργανισμός ΜΕΤΑδραση, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο αναζητούσε κοινωνικό λειτουργό για να απασχοληθεί στο πρόγραμμα. Παράλληλα, ο οργανισμός αναζήτησε χώρο κατάλληλο για τις ανάγκες φιλοξενίας των παιδιών μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Η ΜΕΤΑδραση, από την ίδρυσή της το 2011 δέχεται αιτήματα για συνοδείες, προερχόμενα κυρίως από αστυνομικά τμήματα που αναζητούν τρόπους να μεταφερθούν παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονταν στα κρατητήριά τους προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Ετσι, δημιουργήθηκε το εκπαιδευμένο δίκτυο συνοδών του οργανισμού, το οποίο αποτελείται από κοινωνικούς επιστήμονες και διερμηνείς, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και ενεργοποιείται επί τόπου, κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη συνοδείας.

Μέσα στα 8 χρόνια της δράσης του ο οργανισμός οδηγήθηκε στη δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου για τα ασυνόδευτα παιδιά, το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας και η Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για εφήβους 16-18 ετών.

Χώροι φιλοξενίας λειτουργούν ήδη σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, αλλά και στη Σάμο και τη Χίο (με μέγιστη χωρητικότητα 20 ανηλίκων), ενώ ανάλογο πρόγραμμα φιλοξενίας με αυτό της Καλαμάτας σχεδιάζεται και στα Γιάννενα.

Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν φιλοξενηθεί στις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης περισσότερα από 420 ασυνόδευτα παιδιά.

Ν.Κ.


NEWSLETTER