Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 15:32

Μνημόσυνο για τους πεσόντες πυροσβέστες στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Μνημόσυνο για τους πεσόντες πυροσβέστες στην Καλαμάτα

Μνημόσυνο για τους πεσόντες στο καθήκον πυροσβέστες τελέστηκε χθες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Μεσσηνίας, στο μνημείο πεσόντων πυροσβεστών επί της οδού Αριστομένους στην Καλαμάτα.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, γίνεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου. Μετά την τέλεση του μνημοσύνου, η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας απέδωσε τιμές. Η πυραγός της Π.Υ. Καλαμάτας Σταυρούλα Τούντα διάβασε την ημερήσια διαταγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων στο μήνυμά του τόνισε το χρέος όλων στο Σώμα αυτή τη μέρα να θυμούνται τις πράξεις αυτοθυσίας των συναδέλφων τους. Αυτών των ανθρώπων οι οποίοι έβαλαν πιο ψηλά και από τη ζωή τους το αίσθημα του καθήκοντος, της προσφοράς και της τιμής.

Ακολούθησε ομιλία από τον λοχαγό ε.α. Χρήστο Καπούτση, γιο του εκλιπόντα πυροσβέστη Θανάση Καπούτση, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο καθήκον το 1961. Ο κ. Καπούτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις υψηλές αξίες και τα ιδανικά των πυροσβεστών που έπεσαν εκτελώντας το καθήκον τους, τονίζοντας την ανιδιοτέλεια των πράξεών τους, στην προσπάθεια να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να προφυλάξουν το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες του κόσμου. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και την ίδρυση του Σώματος, υπενθύμισε ότι ο πρώτος νεκρός Ελληνας πυροσβέστης ήταν ο 26χρονος Κώστας Πούλιος, που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφη κατοικία στη Θεσσαλονίκη το 1942.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής, βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, το διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχο Δημήτρη Γεωργανά, το γιο του εκλιπόντα πυροσβέστη Θανάση Καπούτση, Χρήστο, και τον πατέρα του εκλιπόντα εποχικού πυροσβέστη Νικήτα Κορομηλά, π. Νίκο Κορομηλά, τον πρόεδρο της Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας Βασίλη Καψαμπέλη και τον Θανάση Πανουσόπουλο εκ μέρους του Σωματείου Πυροσβεστών Ν. Μεσσηνίας.

Ν.Κ.


NEWSLETTER