Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 18:10

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στο συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά

Γράφτηκε από την

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Κωστής Παλαμάς – 160 χρόνια από τη γέννησή του» το οποίο διοργανώθηκε την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών συμμετείχε το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου Πετρούλα Αναστασοπούλου, Αναστασία Βολτέα, Αθανάσιος Βούρτσος, Σταύρος Ηλιόπουλος, Αθηνά Κυριαζή, Αδαμαντία Κωνσταντινέα, Ιάσονας Κρίκας, Μαρία Μανδηλάρη, Μαρία Μενούνου και Παναγιώτα Σακκά παρουσίασαν την Παρασκευή με εξαιρετικό τρόπο την -κατά την κρίση των διοργανωτών του Συνεδρίου- "ακαδημαϊκού επιπέδου" εργασία τους με θέμα "Η Παλαμική ποιητική τέχνη: μεταφορά και λεξιπλασία".

 

ΣΧΟΛΕΙΟ” ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οπως ανέφερε στην “Ε” η φιλόλογος του σχολείου Ευαγγελία Κυλιντηρέα τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα ποιήματα του Παλαμά, εντοπίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ποιητής χρησιμοποιεί την δημοτική γλώσσα και τη διαμορφώνει ως εκφραστικό μέσο μιας και η δημοτική δεν χρησιμοποιείτο καθόλου στη Λογοτεχνία. “Ηταν μια εξαιρετική οργάνωση, ακαδημαϊκού επιπέδου, ένα μεγάλο “σχολείο” και για τα παιδιά που παρουσίασαν την εργασία τους αλλά και για τα 27 παιδιά που παρακολούθησαν το συνέδριο μιας και δεν είχαν πάει στο παρελθόν σε κάτι αντίστοιχο” τόνισε η κ. Κυλιντηρέα.

Υπεύθυνοι καθηγητές για την εργασία ήταν οι Ιωάννης Ανδρουλιδάκης (Φιλόλογος), Νικόλαος Πεφάνης (Φυσικής Αγωγής) και Ευαγγελία Κυλιντηρέα (Φιλόλογος). Μέντορας για τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου ήταν η Μαρία Κωσταγιάννη (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης). Το διήμερο συνέδριο έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών των 160 χρόνων από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά και των 60 χρόνων από τη σύσταση του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Σε αυτό συμμετείχαν 17 Λύκεια και 13 Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.