Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 15:19

BΙΠΕ Καλαμάτας: Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
BΙΠΕ Καλαμάτας: Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής (βίντεο-φωτογραφίες)

 

 

Στάχτες και αποκαΐδια, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος της αποθήκης και εμπόρευμα πολύ μεγάλης αξίας, άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής στις εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας της εταιρείας αποθήκευσης, τυποποίησης και διακίνησης κατεψυγμένων αλιευμάτων, λαχανικών και αλίπαστων, προϊόντων ζύμης και άρτου και προϊόντων συντήρησης και ξηρού φορτίου “Κουλιέρης Α.Ε.”. 

Η φωτιά ανιχνεύθηκε από την πυρανίχνευση στις αποθήκες logistics της εταιρείας, ένα κτήριο με μεταλλικό σκελετό και κατασκευασμένο από πάνελ 2.500 τ.μ. και ύψους 7 μέτρων με πατάρι. Οι πυροσβέστες φτάνοντας στο σημείο είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες για την κατάσβεσή της, καθώς τα υλικά κατασκευής και ο μεταλλικός σκελετός του κτηρίου δεν εγγυόταν την ασφάλεια τους και ανά πάσα στιγμή υπήρχε ο κίνδυνος μερικής κατάρρευσης.

Με επικεφαλής τον διοικητή της ΠΥ Καλαμάτας, πύραρχο Δημήτρη Γεωργανά, οι 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας και ένα όχημα από την ΠΥ Μεγαλόπολης, προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά για να μην επεκταθεί στο χώρο των ψυγείων.

Ωστόσο, το πατάρι των εγκαταστάσεων κάηκε όπως και τα 2/3 του χώρου κατακαίγοντας τρόφιμα σε παλέτες όπως ηλιέλαια, ζυμαρικά, γάλατα και κονσέρβες. Κι επειδή η διακίνηση πολλών από τα προϊόντα όπως και των κατεψυγμένων γίνεται με μικρά βαν – ψυγεία, τα οποία χρειάζονται ρεύμα για να διατηρείται η ψύξη στα προϊόντα που προορίζονται για διανομή, ένα από αυτά ενώ είχε συνδεθεί με πρίζα και έπαιρνε ρεύμα μπροστά ακριβώς από τις εγκαταστάσεις, παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Ενδεικτικό της δυσκολίας που υπήρξε για να σβήσει η φωτιά είναι και το γεγονός ότι ακόμα και χθες το πρωί οι πυροσβέστες παρέμεναν στις εγκαταστάσεις για την αποκάθαρση του χώρου από τα καμένα.

Η φωτιά η οποία τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας φαίνεται να ξεκίνησε στο χώρο όπου αποθηκεύονταν ξηρά τρόφιμα σε ράφια ντέξιον και παλέτες. Οι αιτίες ωστόσο ακόμα διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της ΠΥ Καλαμάτας, ενώ κλήθηκε και εμπειρογνώμονας. 


NEWSLETTER