Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 15:25

Ομιλία για τη δωρεά οργάνων στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Ομιλία για τη δωρεά οργάνων στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Το μεσημέρι της Τετάρτης και με αφορμή το απόγευμα της ίδιας ημέρας την παρουσίαση στην Καλαμάτα του βιβλίου «Oταν γεννιέσαι τρεις φορές. Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» του πρ. υπουργού Δημήτρη Στρατούλη, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ομιλία του συγγραφέα και ιατρών-νεφρολόγων σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Στην ομιλία ήταν παρόντες και μαθητές του 4ου Λυκείου Καλαμάτας.

Ο Γιάννης Μπολέτης, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και η Ελένη Κάψια, νεφρολόγος της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας ενημέρωσαν διεξοδικά τους μαθητές για τη δωρεά οργάνων. Οι ομιλητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, δυστυχώς, η Ελλάδα έρχεται στις τελευταίες θέσεις τόσο ως προς την ενημέρωση όσο και ως προς τη θετική διάθεση απέναντι στη δωρεά οργάνων, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τα ποσοστά των ανθρώπων που αρνούνται τη δωρεά οργάνων είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Μίλησαν, επίσης για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής οργάνων, ενώ διευκρίνισαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί μια μεταμόσχευση και να θεωρηθεί επιτυχής.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Στρατούλης μοιράστηκε την εμπειρία του από τις δύο μεταμοσχεύσεις στις οποίες υπεβλήθη, ενώ αναφέρθηκε και στις αλτρουιστικές διαστάσεις του ζητήματος. Εδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ζωής, τονίζοντας στους μαθητές πόσο σημαντικό είναι κάθε δυσκολία της ζωής να την αντιμετωπίζουμε με σθένος και χωρίς να παραιτούμαστε. Να θεωρούμε κάθε εμπόδιο σαν εμπειρία που τελικά μας δίνει περισσότερη δύναμη, για να συνεχίσουμε σ’ αυτό το ταξίδι της ζωής. «Γιατί η ζωή είναι ωραία» όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.