Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 11:34

Εκδηλώσεις για τον ΟΗΕ με μαθητές στο Γύθειο (φωτογραφίες)

Εκδηλώσεις για τον ΟΗΕ με μαθητές στο Γύθειο (φωτογραφίες)

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στο Γύθειο. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και της Κύπρου στο γραφείο του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες Δημήτρης Φατούρος επισκέφθηκε το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Γυθείου.

Αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών είχε συναντήσει τον κ. Φατούρο στις αρχές του χρόνου στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ενώ οι μαθητές του ΕΠΑΛ συμμετείχαν στο διαγωνισμό Drop by drop- The future we want με θέμα την προστασία του νερού. Ο κ. Φατούρος είχε, την ευκαιρία να αναλύσει και να παρουσιάσει στους μαθητές το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Έδρα των Ηνωμένων Εθνών είναι στη Νέα Υόρκη όπου 192 χώρες συναντώνται προκειμένου να επιτύχουν τη συναινετική επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη. Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Σήμερα, σχεδόν κάθε έθνος του κόσμου ανήκει στον ΟΗΕ- οι χώρες μέλη είναι 192.

Οι αρχές στις οποίους κινούνται τα κράτη μέλη είναι

  • η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλεια

  • η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών

  • η συνεργασία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων

  • η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και

  • η εναρμόνιση των δράσεων των κρατών.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές άκουσαν τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη χώρα μας, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το Γύθειο επισκέφθηκε και σχολικές μονάδες στα Ιωάννινα. Οι Διευθυντές των σχολείων η κα Παναγιώτα Μένεγα και ο κ. Νικόλαος Κατσαφούρος τον καλωσόρισαν με θερμά λόγια ενώ του δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα. Από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, χάρισε στους μαθητές την μεγάλη γαλάζια σημαία του ΟΗΕ στη σκέπη της οποίας βρίσκει καταφύγιο όλος ο κόσμος. Ο κ. Φατούρος παρακολούθησε και την κατάθεση στεφάνων από την μαθητική κοινότητα στο Ηρώο του Γυθείου. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Μάνης, πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο. Το κλίμα, δε, της συνάντησης ήταν θερμότατο. Παρούσες ήσαν η Αντιδήμαρχος κα Γεωργία Λυροφώνη και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκαπίδευσης Δ.Σ. και Ελένη Δρακουλάκου. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, στο αίθριο του Δημαρχείου, στο Γύθειο, υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα το νερό (είδος υπό εξαφάνιση εξ΄ αιτίας της αλόγιστης χρήσης).

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ανατολικής Μάνης