Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 08:58

Εκκένωση κτηρίων και απεγκλωβισμοί κατά την άσκηση σεισμού στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Ασκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού στην Καλαμάτα, με την ονομασία “Σεισίχθων 2020”, εξελίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 23ης Μαρτίου, Νέδοντος, Κροντήρη και Αριστομένους.

Στο επίκεντρο της άσκησης τέθηκε η προετοιμασία και αξιολόγηση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός και η εκπαίδευση των διασωστών στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση ισχυρού σεισμού.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την εκκένωση κτηρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά από σεισμό, ενώ ενεργό ρόλο είχε το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τραυματιών. Το ιστορικό Δημαρχείο δεν λειτουργούσε, και ως χώρος συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, μετά το σεισμό, είχε οριστεί το πρώην Αναψυκτήριο, όπου και συγκλήθηκε το συγκεκριμένο όργανο για τις ανάγκες της άσκησης.

Στο σενάριο της άσκησης, το συντονισμό της οποίας είχε ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, περιλαμβάνονταν επίσης κατάσβεση πυρκαγιάς σε βενζινάδικο, απελευθέρωση δρόμων από συντρίμμια, αποκλεισμούς δρόμων στους οποίους προέβη η Τροχαία, καθώς και εκκένωση κατοικιών και ασφαλής μεταφορά των πολιτών στους προκαθορισμένους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό.

Στην άσκηση, εκτός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας που είχε τον συντονισμό, συμμετείχαν: ο δήμος και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, η Κοινότητα Καλαμάτας, η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού και οι εθελοντικές ομάδες: ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας. Παράρτημα Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μεσσηνίας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Πρόσκοποι Καλαμάτας. Ορειβατικός Σύλλογος.

 

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: “ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ”

Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος κάνοντας τον απολογισμό της άσκησης παρατήρησε ότι επρόκειτο για μια απαιτητική άσκηση ετοιμότητας με πολλές παράλληλες δράσεις, σε πολλά κτήρια. “Προσπαθήσαμε κάτι πιο δύσκολο και πολύπλοκο το οποίο δεν είχαμε ξανακάνει, προσπαθώντας κάτι που θα προσομοίαζε σε έναν πραγματικό σεισμό, για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να λειτουργήσουμε παράλληλα σε πολλά κτήρια”, περιέγραψε, χαρακτηρίζοντάς το ως “ένα δύσκολο εγχείρημα”. Κι αυτό γιατί συγχρόνως “προσπαθήσαμε να ενώσουμε πολλούς φορείς και εθελοντικές ομάδες, και το μπορέσαμε. Βγήκε ένα καλό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι η υπηρεσία μας μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα αντίστοιχο συμβάν με το σεισμό του 1986”.

Ο διοικητής της ΔΙΠΥΝ Μεσσηνίας πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς εστίασε στην ανάδειξη του ρόλου των εθελοντικών ομάδων σε μια φυσική καταστροφή. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος προέτρεψε να κρατήσουν την εμπειρία και την γνώση αυτής της άσκησης. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος εστίασε στη σωστή προετοιμασία για μια επιτυχημένη παρέμβαση. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος και επίτιμος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωσε ότι ο μηχανισμός πρέπει να εκπαιδεύεται, να συντονίζεται και να είναι αποτελεσματικός. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας τόνισε ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά έγινε άσκηση με τόσο μεγάλη έκταση και πολυπλοκότητα όσον αφορά τα συμβάντα καθώς και την εμπλοκή φορέων και εθελοντικών ομάδων. Η Σεισίχθων 2020 προέβλεπε ότι δεν υπήρχε ρεύμα και δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά τηλέφωνα. Η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας με την ανάπτυξη του LightTower (σύστημα φωτισμού) φρόντισε για το φωτισμό της περιοχής όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας σε συνεργασία και με άλλες εθελοντικές ομάδες επιχειρούσαν για τον απεγκλωβισμό ατόμων. Η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών συντόνισε τις επικοινωνίες, καθώς γίνονταν μόνο μέσω ασυρμάτου και σε διαφορετική συχνότητα για κάθε υπηρεσία και εθελοντική ομάδα.

Ο Κώστας Βλαχονικολός πρόεδρος της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας χαρακτήρισε τη Σεισίχθων 2020 επιβεβλημένη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν συντονισμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος.

Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος υπεύθυνος του γραφείου Κίνησης του ΕΚΑΒ, τόνισε τη συμβολή της άσκησης, για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και αντιμετώπιση σε περίπτωση σεισμού.

Ο Χρήστος Κεής, πρόεδρος του παραρτήματος ΕΟΔ Μεσσηνίας, που συμμετείχε στους απεγκλωβισμούς με διασώστες και εκπαιδευμένο σκύλο εστίασε τον καλό συντονισμό και την ανάγκη επανάληψης των ασκήσεων.

Ο Κώστας Κόντος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ χαρακτήρισε χρήσιμη την άσκηση για τους εθελοντές γιατί μαθαίνουν να συνεργάζονται με τις άλλες υπηρεσίες και εθελοντικές ομάδες.