Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 19:56

Μεσσηνία: Μέτρα προστασίας ζητεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μέτρα προστασίας ζητεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα

“Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες, στα γραφεία”, ζητεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας.

Αναφέρει ότι “οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και το εμπόριο, που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο για την προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων και καθαριστικών για κάθε οικογένεια, είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι εργοδοσίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους”.

Το Συνδικάτο κάνει λόγο για όργια της εργοδοσίας, παρατηρώντας ότι “τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων, αφήνουν χώρο στην εργοδοσία για να οργιάζει. Επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσα και με τις όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών”.

Συμπληρώνει ότι “οι καταγγελίες που έρχονται από χώρους δουλειάς ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου και στα σούπερ μάρκετ, είναι τρομακτικές. Μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων, στα ταμεία, στα ράφια, στις αποθήκες”.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι “οι χώροι των σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή αποτελούν μία από πιο μεγάλες περιοχές μετάδοσης του ιού και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής σε κάθε επιφάνεια, αυτή απουσιάζει. Υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και δεν ανακοινώνονται επίσημα από την εργοδοσία, βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, αλλά και πελάτες. Η άδεια «ειδικού σκοπού» δεν δίνεται και προτείνεται από την εργοδοσία να κρατήσουν τα παιδιά οι συγγενείς και οι παππούδες. Εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αντί να είναι οι πρώτοι που πρέπει να προστατευτούν, εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης εξαντλώντας παραπέρα τον ήδη επιβαρυμένο οργανισμό τους. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, το συνδικάτο εδώ και τώρα ζητεί να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ: Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία. Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό-πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ). Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι. Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες. Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ. Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο. Εκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων”.

Συνολικά για τον κλάδο του εμπορίου, ζητεί: “Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων. Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί”.

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο συνδικάτο (email:idiotikoutomea@gmail.com-http://idiotikoi-messinias.gr, τηλ. 6949-202674, 6985-698656), να καταγγέλλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους.


NEWSLETTER