Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 20:07

Η οδική ασφάλεια τον καιρό του κορονοϊού: Οι άδειοι δρόμοι μπορούν να γίνουν… παγίδες

Γράφτηκε από την
Η οδική ασφάλεια τον καιρό του κορονοϊού: Οι άδειοι δρόμοι μπορούν να γίνουν… παγίδες

Μπορεί οι άδειοι δρόμοι της πόλης να δημιουργούν μια απατηλή αίσθηση ασφάλειας και χαλαρότητας, κάτι τέτοιο όμως μπορεί να αποβεί επικίνδυνο τόσο για τους οδηγούς όσο και τους πεζούς.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιεί και ζητάει προσοχή στους δρόμους, προτρέποντας συγχρόνως: “Ας είμαστε όλοι 100% συγκεντρωμένοι στην οδήγηση”. Πώς όμως μπορούμε να έχουμε οδική ασφάλεια την περίοδο του κορονoϊού; Σε αυτό απαντά στην “Ε” η Καλαματιανή πρόεδρος του Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας “ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου” Ελένη Καραμπάτου - Καρύδη.

 

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Παρά τον περιορισμό των μετακινήσεων η Ελ. Καρύδη διαπιστώνει ότι συμβάντα ανεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και τροχαία συμβαίνουν και σε άδειους δρόμους. “Θα νόμιζε κανείς ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ο μόνος κερδισμένος είναι η οδική ασφάλεια, καθώς η λογική λέει ότι μειωμένη κυκλοφορία συνεπάγεται και μειωμένες πιθανότητες εμπλοκής σε δυστύχημα” παρατηρεί, ωστόσο “η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και να μας οδηγεί σε ακραίες… οδικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας”. Οφείλουμε λοιπόν οι οδηγοί και χρήστες του δρόμου γενικότερα “να είμαστε όσο γίνεται πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι στις μετακινήσεις μας. Η ατομική μας ευθύνη για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού είναι μεγάλη -το ίδιο όμως μεγάλη είναι και η ατομική μας ευθύνη για την πρόληψη των τροχαίων”, τονίζει.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Δεν έπαψε λοιπόν -παρά την πανδημία- να “είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τη ζωή μας, τη ζωή των αγαπημένων μας και των άλλων χρηστών του δρόμου”, σημειώνει. Και ενημερώνει πως με τις παρούσες συνθήκες “η δυνατότητα περίθαλψης ενός τραυματία είναι πολύ δυσχερέστερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν με την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξ αιτίας της πανδημίας”. Κι αυτό από μόνο του θα πρέπει να καθιστά το ζήτημα της οδικής ασφάλειας ως βασική προτεραιότητα “για όλους, μικρούς και μεγάλους, για την ασφάλεια όλων μας στο δρόμο”. Κι επειδή “η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε -και θα αντιμετωπίσουμε- είναι πολλές”, απαιτείται “υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους μας”.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ”

Σε σχετική ανακοίνωση άλλωστε ο Οργανισμός “ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου” τονίζει ότι η ασφάλεια στο δρόμο μάς αφορά όλους και πρέπει να μας αφορά όλους. Θυμίζοντας ότι η ανεύθυνη οδηγική συμπεριφορά προκαλεί πόνο στις οικογένειες και στο κοινωνικό σύνολο. “Στους δρόμους της χώρας μας κάθε μέρα χάνονται άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι και τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία συμβάντα. Οταν μετακινούμαστε να μην ξεχνάμε ότι πάντα οδηγούμε με προσοχή και υπευθυνότητα”.

 

ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ατομική ευθύνη όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση και η Ελένη Καρύδη, ανάγεται σε συλλογική ευθύνη. “Η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τροχαία δυστυχήματα είναι η 1η αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 ετών και ότι τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα είναι και θα είναι πολλαπλάσια από τον τραγικό απολογισμό του κορονοϊού παγκοσμίως”, επισημαίνεται. Και συνεχίζει η ανακοίνωση παρουσιάζοντας στοιχεία για τον προηγούμενο χρόνο, οπότε και είχαμε “1.350.000 νεκρούς στους δρόμους παγκοσμίως (Πηγή: Π.Ο. Υγείας)”. Και προσθέτει πως “για τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματά τους (πάγια και διαρκής κατάσταση, συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια) ό,τι και να πει ή ό,τι και να κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν υπάρχει είδηση δυστυχώς” ενώ: “Οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του Π.Ο. Υγείας από το 2000 αγνοήθηκαν παντελώς διαχρονικά για έναν παγκόσμιο συντονισμό με στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους”.

 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΗΔΕΝ

Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται επίσης στην 3η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, που διοργανώθηκε στη Στοκχόλμη 19-20 Φεβρουαρίου 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου πήραν μέρος αντιπρόσωποι περισσότερων από 80 χωρών-μελών του ΟΗΕ. Εκεί “ζήτησαν και ενέκριναν το περιεχόμενο της διακήρυξης, τη στρατηγική πορεία για την παγκόσμια οδική ασφάλεια και απεύθυναν κάλεσμα για μια πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων”, ενημερώνει σχετικά. Η συνάντηση θα γίνει “για την ενεργοποίηση της κατάλληλης εθνικής ηγεσίας και την προώθηση της διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς που κάλυψε η Διακήρυξη της Στοκχόλμης για 50% μείωση των θανάτων και των τραυματισμών κατά την επόμενη δεκαετία στους δρόμους και ως προς το Οραμα Μηδέν (Vision Zero) έως το 2050”.

 

ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ανακοίνωση της “ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου” κλείνει με ένα ρητορικό ερώτημα για το αν “η οδική ασφάλεια δεν είναι και αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας της χώρας μας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που θα έπρεπε να μας απασχολεί έντονα και να μας προβληματίζει;”. Και προτρέπει “ας βοηθήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, συμβάλλοντας με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας στο δρόμο να μηδενίσουμε (Vision Zero) τους θανάτους στους δρόμους της χώρας μας”. Αλλά και “να μείνουμε υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Να είμαστε αισιόδοξοι για να μείνουμε υγιείς”.


NEWSLETTER