Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 17:03

Η ΠΑΣΠ ζητεί μείωση μισθωμάτων φοιτητικών κατοικιών

Γράφτηκε από την
Η ΠΑΣΠ ζητεί μείωση μισθωμάτων φοιτητικών κατοικιών

Προτάσεις για τη μείωση των μισθωμάτων στις φοιτητικές κατοικίες κατέθεσαν οργανώσεις της ΠΑΣΠ από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσά τους και αυτή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Αναλυτικά η επιστολή με τις προτάσεις:

"Η κοινωνική δικαιοσύνη και το αίτημα για ισότητα δεν είναι στατικά ούτε απλά διακηρυκτικά. Παίρνουν κάθε φορά διαφορετική μορφή ως διεκδικήσεις στη βάση των υφιστάμενων συνθηκών. Και στις παρούσες συνθήκες η πολιτική υπευθυνότητα, ο μαχητικός λόγος και η αλληλεγγύη είναι στοιχεία που συνθέτουν την αποτελεσματική πολιτική δράση. Με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης και τηρώντας στο έπακρο το φοιτητικό συμβόλαιο που τόσα χρόνια έχουμε συνάψει με τη φοιτητική κοινότητα, αναλάβαμε ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη μια σειρά πρωτοβουλιών για την ομαλή συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, για την προάσπιση των δικαιωμάτων σε σίτιση και στέγαση των φοιτητών, αλλά και τη διατήρηση των ακαδημαϊκών κεκτημένων που διατηρούν αλώβητο το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, η αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ ανεξαιρέτως δεν υπήρξε ένα μεμονωμένο και αποσπασματικό μέτρο, αλλά συνοδεύτηκε από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και έπαυσαν υποχρεωτικώς τις εργασίες για πλείστους επαγγελματικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη λαμβάνονται επανορθωτικά και μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, με τα τελευταία να στοχεύουν και στις ελαφρύνσεις που συνδέονται με τις μισθώσεις των εμπορικών καταστημάτων και τη μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων που βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή εργασιακών καθηκόντων. Τα παραπάνω προβλέπονται στο άρθρο 2 της ΠΝΠ 20.3.2020 και της ΚΥΑ αρ.13031/Δ1.4551 που εξειδικεύει τα παραπάνω στα άρθρα 1 και 2.

Ωστόσο η ως τώρα ασκούμενη πολιτική του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων -και των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών- παραβλέπουν τον αντίκτυπο που έχει η εργασιακή και επαγγελματική νέκρωση πλείστων κλάδων στην οικονομική ευχέρεια μιας οικογένειας να συντηρεί μία ή και παραπάνω φοιτητική στέγη.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ πως η υφιστάμενη κατάσταση ανατρέπει βίαια την εισοδηματική σταθερότητα πολλών οικογενειών, ενώ επιτείνει την οικονομική στενότητα άλλων. Και όλα αυτά ενόσω πολλές οικογένειες φοιτητριών ή φοιτητών δεν απολαμβάνουν καμία άλλη ευμενή μεταχείριση που θα οδηγούσε σε ελάφρυνσή της από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Συνεκτιμώντας δε πως ένα μέρος της φοιτητικής κοινότητας δεν δικαιούται δωρεάν σίτιση και στέγαση ούτε εμπίπτει στο καθεστώς των δικαιούχων φοιτητικού επιδόματος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως για δύο τουλάχιστον μήνες οι φοιτητές που απουσιάζουν αναγκαστικά από τον τόπο σπουδών τους επιβαρύνονται δυσανάλογα με την κάλυψη του κόστους του μισθώματος χωρίς να γίνεται χρήση του όμως, προτείνουμε τα εξής:

  1. Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τη μείωση του μισθώματος και στις κατοικίες των φοιτητών που διαμένουν εκτός του κύριου τόπου διανομής τους. Η μείωση μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό από 40% – 60% λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη πως η πλειονότητα και των εκμισθωτών έχει ενταχθεί σε κάποιο ευεργετικό καθεστώς (αναστολή καταβολής εισφορών και φόρων κ.λπ.) ή η εργασιακή τους κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Η δίκαιη ισορροπία των δύο αυτών απαιτεί και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των φοιτητριών και φοιτητών.
  2. Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες των φοιτητών ή φοιτητριών που διαμένουν εκτός μόνιμης κατοικίας ή και οι ίδιοι/ες εφόσον ένας εκ των δύο γονιών ή και οι δύο απέχουν αναγκαστικά από τα εργασιακά τους καθήκοντα. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οικογένειες φοιτητών, των οποίων ο επαγγελματικός κλάδος δεν έχει ενταχθεί (ως όφειλε) σε οικονομικά μέτρα στήριξης.
  3. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα είναι εξαιρετικά απλή και θα υπάρχει διασύνδεση με το σύστημα «Εργάνη» έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη να αποδεικνύει ευκόλως ότι οι γονείς του έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.
  4. Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι θα προσκομίσουν τις συμβάσεις μίσθωσης, έναν λογαριασμό από εταιρεία κοινής ωφελείας (οποιαδήποτε ΔΕΚΟ) και βεβαίωση σπουδών για να ενταχθούν στο παραπάνω καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί ένα ευρύτερο και ισότιμο πλαίσιο προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μη προνομιούχους και όσους υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματός τους την περίοδο αυτή. Αλλως κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι και απροστάτευτοι οι πληγέντες από την υγειονομική και οικονομική κρίση, οι οποίοι ως μοναδικό ανάχωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και συνθηκών φοίτησης είχαν και έχουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το κοινωνικό κράτος".

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις της ΠΑΣΠ Νομικής ΔΠΘ, Παιδαγωγικού Αλεξανδρούπολης, Πολιτικού Νομικής, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Α.Ε.Ι. Καλαμάτας, Α.Ε.Ι. Πάτρας, Οικονομικού Αθήνας, Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κορίνθου, Παντείου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νομικής Αθηνών, Καστοριάς, Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. Ρεθύμνου, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Αγρινίου και Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER