Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 21:40

Μεσσηνία: Μέτρα προστασίας ζητούν Συνδικάτα Υπαλλήλων

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μέτρα προστασίας ζητούν Συνδικάτα Υπαλλήλων

 

Τα αιτήματά τους όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των εποχικά εργαζόμενων παρουσιάζουν σε κοινή ανακοίνωση τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Τις τελευταίες εβδομάδες με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα καραντίνας και περιορισμού μετακινήσεων σε όλη τη χώρα με γνώμονα τη λογική κόστους οφέλους. Δεν έλαβε όμως μέτρα περιορισμού του συνωστισμού σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα σούπερ μάρκετ, σε εργοστάσια, σε εργοτάξια όπου δουλεύουν και μετακινούνται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Δεν έλαβε αντίστοιχα μέτρα ταυτόχρονης ενίσχυσης του συστήματος υγείας με τους ηρωικούς υγειονομικούς να παλεύουν την πανδημία κυριολεκτικά γυμνοί. Η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της Δημόσιας υγείας, πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους, αν χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα ή να τεθούν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα μέτρα επιδότησης των εργαζομένων με ένα πενιχρό επίδομα για 2 μήνες και μάλιστα μόνο για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται ως πληττόμενες κρίνεται ανεπαρκές.

Ολες τις προηγούμενες μέρες δεχόμαστε κραυγή απόγνωσης από μέλη των συνδικάτων που εργάζονται εποχιακά. Με τη λήξη της καταβολής του εποχικού επιδόματος βρίσκονται πλέον στον αέρα, αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Οι συνάδελφοι αυτοί που εργάζονται κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού και στα ξενοδοχεία δεν μπορούν να βρουν δουλειά αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με εντολή της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων δεν έχουν κανένα τρόπο να βρουν άλλη εργασία έστω και προσωρινή, βρίσκονται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι. Οσο περνούν οι μέρες του περιορισμού μετακινήσεων οδηγούνται στην πλήρη εξαθλίωση. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται ακόμα όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που έληξε η σύμβαση τους το προηγούμενο διάστημα όλες οι οικογένειες που είναι τα μέλη τους άνεργα και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να επεκταθούν, έστω και αυτά τα πενιχρά μέτρα προστασίας σε αυτές τις ομάδες των εργαζομένων.

Να ενταχθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης (επιχειρήσεων που είτε έχουν κλείσει είτε έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες), οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, όλοι οι απολυμένοι, άνεργοι, μερικώς απασχολούμενοι, κτλ

Η μείωση ενοικίου να δοθεί σε όλους τους πληττόμενους εργαζόμενους

Διεκδικούμε:

  1. Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
  2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  3. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  4. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
  5. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  6. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες άδειες μεπλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  7. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
  8. Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  9. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

10.Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER