Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 08:29

Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών ζητεί επαναλειτουργία καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

Γράφτηκε από την
Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών ζητεί επαναλειτουργία καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

 

Την αποκατάσταση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Φιλιατρά ζητά ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και για ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών “ώστε να υπάρξει μέλλον, ισορροπία και ομαλή καθημερινότητα”.

Σε σχετική του επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, την οποία κοινοποιούν στον περιφερειακό διευθυντή και το γενικό διευθυντή, όπως και στους βουλευτές του νομού, στον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφεριάρχη, τον δήμαρχο, το ΤΣ Φιλιατρών και τη Γ.Γ. Καταναλωτή, αναφέρει:

“Τον τελευταίο καιρό με λύπη παρακολουθούμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας να κλείνουν υποκαταστήματά τους σε πολλές περιοχές, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

Ενα από αυτά είναι κι αυτό στα Φιλιατρά. Πρόκειται για ένα υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που λειτουργούσε στο σημείο για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετώντας τον κυρίαρχο σκοπό της τότε Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή τους αγρότες, την αγροτική παράγωγη και την αγροτική οικονομία τής περιοχής. Σε ένα υπέροχο ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο της πλατείας Φιλιατρών.

Πριν ένα χρόνο άλλο ένα τραπεζικό κατάστημα, αυτό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, έκλεισε στα Φιλιατρά, με αποτέλεσμα να μείνει μόνον το κατάστημα της Τράπεζα Πειραιώς. Ολοι οι επαγγελματίες στήριξαν το κατάστημα, έκαναν κύρια τράπεζα συναλλαγών τους την Τράπεζα Πειραιώς, μεταφέροντας καταθέσεις μέσω POS και μπλοκ επιταγών, καθώς ήταν το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα στα Φιλιατρά.

Ολα αυτά μέχρι και το Νοέμβριο 2019, που το κατάστημα της Πειραιώς ξεκίνησε να έχει κύκλο λειτουργίας μονό Δευτέρα - Τέταρτη - Παρασκευή. Το κατάστημα υπολειτουργούσε, αφού το προσωπικό των τριών υπαλλήλων δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές όλων των πελατών για τις ημέρες λειτουργίας του.

Ωσπου χτύπησε η πανδημία Covid-19, κι από τις 16 Μαρτίου το υποκατάστημα έκλεισε χωρίς καμιά ενημέρωση, «για την ασφάλεια των πολιτών», μέχρι νεωτέρας.

Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται από το «προσωρινό κλείσιμο»…

Πώς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση που ενίσχυε το αίσθημα της ανασφάλειας σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη για όλους;

Με ποιο σχεδιασμό αποφασίστηκε το κλείσιμο του υποκαταστήματος τη στιγμή που αυτό ενίσχυσε τη μετακίνηση των πολιτών και τη συσσώρευση του όγκου εργασίας στα άλλα υποκαταστήματα, ενώ οι οδηγίες της πολιτείας ήταν σε διαφορετική εντελώς κατεύθυνση;

Μετά από επικοινωνία με την διεύθυνση του καταστήματος της Κυπαρισσίας μας ενημέρωσαν πως λόγω πανδημίας το κατάστημα υπολειτουργεί. Πώς γίνεται να «υπολειτουργεί» το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κυπαρίσσια με οκτώ υπαλλήλους, διευθύντρια και δύο online μηχανήματα; Από τον Απρίλιο 2018 με επιστολές μας και προσωπικές συναντήσεις με τους υπευθύνους για το υποκατάστημα Φιλιατρών, έχουμε κάνει γνωστό το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας τούATM και την ανάγκη αντικατάστασης του με ένα νέας τεχνολογίας τύπου online. Η απάντηση πάντα είναι πως το αίτημα έχει τεθεί και βρισκόμαστε σε αναμονή... έως πότε;

Υπάρχει σχεδιασμός για την «επανεκκίνηση» λειτουργίας τού υποκαταστήματος στα Φιλιατρά; Ή θα έχει τη μοίρα τού αντίστοιχου υποκαταστήματος Πειραιώς τής Χώρας, Δήμου Πύλου, που μετά από ληστεία δεν άνοιξε ξανά; Εκεί ληστεία, εδώ πανδημία…

Οπως καλά γνωρίζετε η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής είναι αγρότες. Τα Φιλιατρά είναι το δεύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας, με έκταση που φτάνει τα 3.000 στρέμματα, με προϊόντα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη με έναν υπέροχο ελαιόκαμπο που παράγει σχεδόν 30.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι αγρότες να επισκέπτονται καθημερινά το υποκατάστημα για τις αναγκαίες συναλλαγές τους. Οπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι της περιοχής που δεν έχουν γνώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών κι εκτελούν καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές φορών εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, είσπραξη συντάξεων, επιδοτήσεων κ.λπ. Τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλες πόλεις, για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω συνωστισμού στα γειτονικά τραπεζικά καταστήματα αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν.

Η πόλη μας τους θερινούς μήνες είναι επίσης τουριστικός – παραθεριστικός προορισμός και η μη λειτουργία τού τραπεζικού καταστήματος όχι μόνο δεν ευνοεί την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά δημιουργεί άσχημη εικόνα κι αγανάκτηση, αφού οι επισκέπτες αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν εκτός Φιλιατρών.

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, έχουν μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει όλα τα προγράμματα που θα βοηθούσαν τους νέους, κι όχι μονό, αγρότες για την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής παράγωγης, για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Η περιοχή μας είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, αγροτική κι εξαρτάται από την ρευστότητα που της προσέφερε καθημερινά το υποκατάστημα της τράπεζας σας. Η τοπική εμπορική οικονομία αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χωρίς την καθημερινή ρευστότητα θα καταρρεύσουν.

Τα Φιλιατρά είναι μια ζωντανή πόλη με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, και η ανάπτυξη έρχεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι όχι με απολύσεις εργαζομένων, όπως θα γίνει με το κλείσιμο του υποκαταστήματος στα Φιλιατρά.

Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της λειτουργίας τού τραπεζικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Φιλιατρά, για να υπάρξει μέλλον στην πόλη μας, ισορροπία και μια ομαλή καθημερινότητα για τους κατοίκους μας”.


NEWSLETTER