Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για σημαντικά επιστημονικά – ερευνητικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις και συλλόγους πολιτών, που εξέφρασαν επίσημα την υποστήριξή τους με την αποστολή σχετικών επιστολών.
Οι επιστολές αυτές κοινοποιήθηκαν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Προέρχονται από: Το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Καλαμάτα. Το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Μυτιλήνη. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την Διεθνή Ενωση για την Δι-Επιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (ΔΕΕΞ – SPS). Την Διεθνή Ενωση Μυλολόγων – Ελληνική Ομάδα (TIMS – The International Molinological Society). Τα “Ανθη της Πέτρας” – Φίλοι της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Το Συμβούλιο της Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας. Τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας. Την Περιβαλλοντική – Πολιτιστική Ενωση Μεσσηνίας (ΠΠΕΜ).
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι “οι συνέργειες από επιστημονικούς, εθελοντικούς και συλλογικούς φορείς αποτελούν πολύτιμη υποστήριξη του υποβληθέντος φακέλου ώριμης μελέτης για: 1) Ενταξη στο Δίκτυο Ορεινών Μονοπατιών Ταϋγέτου, της πεζοπορικής διαδρομής 10 χλμ. από Παραλία Αλμυρού μέσω Κάτω και Ανω Βέργας (Σέλιτσας) έως Αγ. Γεώργιο (Καλάθι, 1340 μ.). 2) Ενταξη στην ΟΧΕ Ταϋγέτου των έργων αποκατάστασης - ανάπλασης στην αρχική μορφή τους, του "Καλντεριμιού 3" και της "Πάνω Βρύσης" της Βέργας. 3) Υλοποίηση του "Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου".
Η ανακοίνωση κλείνει με την πρόταση τα εν λόγω χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟ Μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφόσον ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Καλαμάτας (Κοινότητα Βέργας) και οι μελέτες έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΟΧΕ) και η αποκατάσταση – ανάπλασή τους να γίνουν από την Π.Ε. Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας (Τεχνικές – Οικονομικές – Διοικητικές Υπηρεσίες), με φορέα επίβλεψης τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (ΥΝΕΜΤΕ-ΔΕΠΝΙ και ΕΦΑ Μεσσηνίας) και τη συνέργεια και συμμετοχή των συνεργαζόμενων φορέων.
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 21:03
“Οι Φίλοι της Βέργας” για εθελοντικές πρωτοβουλίες
Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ OnlineΤην ικανοποίησή τους εκφράζουν “Οι Φίλοι της Βέργας” για την υποστήριξη και συμμετοχή ΑΕΙ, διεθνών οργανώσεων και συλλόγων στις εθελοντικές πρωτοβουλίες του “Προγράμματος Ταϋγέτου”.
Κατηγορία
Κοινωνία