Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 09:54

Υπέρ της παραλιακής χάραξης το ΤΕΕ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Υπέρ της παραλιακής χάραξης το ΤΕΕ Μεσσηνίας

 

Ενστάσεις και σοβαρές παρατηρήσεις εκφράζει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου βελτίωσης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Σε ανακοίνωσή της, ενόψει της αποψινής συζήτησης της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, η Ν.Ε. επαναλαμβάνει ότι “διαχρονικά έχει διατυπώσει την άποψή της για αυτό το θεμελιώδες έργο για την περιοχή μας και έχει ταχθεί υπέρ της λύσης της παραλιακής χάραξης για το συγκεκριμένο τμήμα (τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος) του οδικού άξονα Καλαμάτα - Μεθώνη (ακόμα και με μικροτροποποιήσεις που ενδεχομένως απαιτούνταν)”.

Παρατηρεί ότι “εξ ορισμού η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας υπακούει και υπηρετεί καλύτερα τους θεμελιώδεις κανόνες που θέσαμε εξ αρχής, σε σχέση με τη λύση της βελτίωσης της υφιστάμενης εθνικής οδού που, εκτός των ζητημάτων ασφάλειας τωννκυκλοφοριακών συνδέσεων και των παρόδιων ιδιοκτησιών που αντιμετωπίζει, θα δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις, υπονομεύοντας την οδική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της”.

Οσον αφορά τη ΜΠΕ της βελτίωσης του υφιστάμενου τμήματος, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

“- Με μια πρώτη ανάγνωση του προτεινόμενου σχεδιασμού, θεωρούμε πως η συγκεκριμένη χάραξη δεν προσδίδει κάποια αναπτυξιακή χροιά στο δυτικό μέτωπο της Καλαμάτας. Ειδικά δε εάν τη συγκρίνουμε με την παραλιακή χάραξη. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, η κατασκευή ενός οδικού άξονα τέτοιου βεληνεκούς και με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που θέλουμε να του προσδώσουμε, να ξεκινά από τον πολεοδομικό ιστό του σχεδίου πόλης Ασπροχώματος έχοντας μια λωρίδα ανά κατεύθυνση.

- Στη διατομή αυτού του κλάδου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη (δημιουργία νέου κλάδου για την εξυπηρέτηση της κατεύθυνσης προς τα ανατολικά) που διέρχεται μέσα από τη ΒΙΠΕ δεν κατασκευάζονται παράπλευροι οδοί για την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων - βιομηχανικών μονάδων, αλλά αντ’ αυτών δημιουργείται μια λωρίδα πολλαπλών χρήσεων (ΛΠΧ) για την εξυπηρέτησή τους. Η επιλογή αυτή όχι μόνο αντίκειται στις ισχύουσες οδηγίες σχεδιασμού οδών, αλλά υπονομεύει την οδική ασφάλεια, καθώς δημιουργούνται πολλές και επικίνδυνες πλέξεις μεταξύ των οχημάτων και ιδιαίτερα των βαρέων που αναμένεται να κινούνται σε αυτή, από την είσοδο/έξοδο στις εγκαταστάσεις της ΒΙ.ΠΕ. Η επιλογή παράπλευρων οδών εξυπηρέτησης, κατά μήκος του τμήματος αυτού σε περίπτωση υιοθέτησης στην οριστική μελέτη, θα αυξήσει σημαντικά το εύρος κατάληψης και τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ.

- Σύμφωνα με το Ν. 4014/2011 δεν νοείται γνωμοδότηση επί μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών

Επιπτώσεων ενός οδικού δικτύου, χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό εύρος κατάληψης της οδού”.


NEWSLETTER