Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 20:22

Αποκρουστική η εικόνα του νεκροταφείου σκαφών στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Αποκρουστική η εικόνα του νεκροταφείου σκαφών στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Η εικόνα του νεκροταφείου σκαφών στο λιμάνι της Καλαμάτας, στη δυτική πλευρά της χερσαίας ζώνης όπου καθημερινά περπατάει πολύς κόσμος, είναι αποκρουστική και προσβάλλει την πόλη και τους πολίτες της.

Είναι εικόνα ρύπανσης, υποβάθμισης της ομορφιάς του λιμανιού και της θάλασσας, απαράδεκτη για μια πόλη που καυχιέται για την ποιότητα ζωής που προσφέρει.

Η εικόνα αυτή προβληματίζει και ενοχλεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπως μας είπε ο πρόεδρός του, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αθανασόπουλος, επισημαίνοντα, όμως ότι δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να δώσει τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Μας ενημέρωσε ότι αρμοδιότητα έχει το Τελωνείο Πατρών και πως την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζει σύσκεψη με το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο για να δουν τι θα κάνουν - προειδοποιώντας να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση και πάρει πρωτοβουλίες σκληρές.

Ειδικότερα, ζητώντας την άποψη του Δημοτικού Λιμενικού για την εικόνα του νεκροταφείου σκαφών (και ενός καμένου λεωφορείου), ο πρόεδρός του Κ. Αθανασόπουλος μας είπε, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του: “Στο λιμάνι εμπλέκονται, διοικούν 3 υπηρεσίες, το Τελωνείο, το Λιμεναρχείο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Τα σκάφη αυτά έχουν κατασχεθεί για παράνομη μεταφορά παράνομων μεταναστών. Ηταν στο λιμάνι, βυθίστηκαν και ήρθε ειδικός γερανός και τα έβγαλε. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πλήρωσε γύρω στα 6.000 ευρώ το καθένα για να τα βγάλει.

Είναι για διάλυση. Η αρμοδιότητα της διαχείρισή τους ανήκει στο Τελωνείο Πατρών. Εχω κάνει αρκετές προσπάθειες, αλλά δεν μπορώ να συνεννοηθώ”.

Συμπλήρωσε ότι “είναι και 6 ιστιοφόρα μέσα στη θάλασσα και τα 2 απ’ αυτά είναι σε κακή κατάσταση. Η δημοπρασία για την εκποίησή τους από το Τελωνείο Πατρών ήταν άγονη και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Είναι και ένα καμένο λεωφορείο από τη Μάνη, από το δήμο, που προκειμένου να αποσυρθεί, το Τελωνείο του έδωσε χώρο εδώ στο λιμάνι”.

Ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχτηκε ότι “είναι θλιβερή η εικόνα, και τα κατά καιρούς σχόλια του Τύπου μάς βοηθούν στο έργο μας”. Μας ενημέρωσε πως “την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζουμε σύσκεψη με το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο για να δούμε τι θα κάνουμε”, προειδοποιώντας “μην βρεθώ στη δύσκολη θέση και πάρω πρωτοβουλίες σκληρές”.

Ανέφερε ότι “ενδεχόμενα να έχω ποινικές ευθύνες” και παρατήρησε με φανερή δυσφορία: “Η εικόνα δεν με εμπνέει. Εχω μάθει να λειτουργώ αποτελεσματικά, δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, που μπορεί να νομίζει ότι υπάρχει αμέλεια από την πλευρά μας. Ουδεμία αρμοδιότητα έχω. Παίρνω πρωτοβουλία για να βρεθεί άκρη, ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER