Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 16:30

Τηλεδιάσκεψη 7 χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή

Γράφτηκε από την
Τηλεδιάσκεψη 7 χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή

 

Με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ιδρυμα θα διοργανωθεί το Νοέμβριο τηλεδιάσκεψη των 7 χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μαρόκο και Πορτογαλία) και των Εμβληματικών Κοινοτήτων τους (Κορώνη, Soria, Cilento, Hvar & Brac, Αγρός, Chefchaouen και Tavira) που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Διακυβερνητική Συνάντηση, που θα εστιαστεί στην καμπάνια προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής ως του καλύτερου διατροφικού μοντέλου που θωρακίζει τον οργανισμό έναντι του κορονοϊού.

Το Μαρόκο έχει οριστεί για φέτος συντονίστρια χώρα του Δικτύου των 7 χωρών με στόχο αφενός τη διαφύλαξη και προβολή της Μεσογειακής Διατροφής και αφετέρου τη φιλοξενία της ετήσιας συνάντησης της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής. Το Μαρόκο ήδη συμφώνησε στην πρόταση για τηλεδιάσκεψη που έγινε από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα και είναι σε επαφή μαζί τους. Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ημερομηνία συμβολική αφού σηματοδοτεί τα 11 χρόνια από την πρώτη εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της UNESCO.

Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των υπουργείων και των Εμβληματικών Κοινοτήτων των 7 χωρών που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στους άυλους θησαυρούς της UNESCO, όπου κάθε χώρα θα ενημερώσει για τις δράσεις προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής που έχει ήδη πραγματοποιήσει και στη συνέχεια θα συζητηθεί το κοινό σχέδιο δράσης.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης της τηλεδιάσκεψης θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική Εμβληματική Κοινότητα (Κορώνη) να διαμορφώσει την ατζέντα των θεμάτων συζήτησης σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολυδιάστατες προκλήσεις και κρίσεις. Η ανταλλαγή απόψεων και η αλληλεπίδραση θα φέρει προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική δικτύωση του Δήμου Πύλου-Νέστορος και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού πλούτου που τη διαμορφώνει.

 


NEWSLETTER