Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 08:47

Εκτός ΚΔΑΠ 316 παιδιά στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εκτός ΚΔΑΠ 316 παιδιά στο Δήμο Καλαμάτας

 

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει στην πόλη της Καλαμάτας με τα 316 παιδιά που πρόκειται να μείνουν εκτός ΚΔΑΠ του δήμου, τη νέα σχολική χρονιά.

Και αυτά που θα απασχοληθούν δημιουργικά φέτος στον πετυχημένο θεσμό των συγκεκριμένων κέντρων, θα είναι 255 λιγότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, πέρυσι απασχολήθηκαν στα ΚΔΑΠ 700 παιδιά, φέτος έχουν εγκριθεί 445 και αναμένουν 316 -καθώς το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο- μήπως και αλλάξει κάτι και γίνει κάποιο θαύμα.

Από το δήμο, όπως και πανελλαδικά από την ΚΕΔΕ υπάρχουν πιέσεις προς την κυβέρνηση για πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “πιέζουμε για επιπλέον χρηματοδότηση στα ΚΔΑΠ”.

Με βάση την ενημέρωσή μας που επιβεβαίωσε ο ίδιος, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί, να χάσει τη δουλειά του κάποιος από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ΚΔΑΠ, επισημαίνοντας πως αν χρειαστεί -δεν ανταποκριθεί το υπουργείο Εσωτερικών- θα καλύψει με πόρους του δήμου τα χρήματα που απαιτούνται.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σε ερώτηση - παρέμβασή του ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε πως “πολλά παιδιά μένουν έξω από τα ΚΔΑΠ. Στο υπουργείο δεν αύξησαν τα χρήματα. Θα χαθούν χρήματα κι εκπαιδευτικοί θα μείνουν άνεργοι”.

Ο σύμβουλος της παράταξης Μάκαρη Χρήστος Αναστασόπουλος σε καλά προετοιμασμένη ερώτηση - παρέμβασή του επεσήμανε ότι “το υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), αποφάσισαν να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους που αφορούν το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», για το σχολικό έτος 2020-2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο περιορισμός των πόρων στα 97 εκ. ευρώ οδηγεί νομοτελειακά στην απόρριψη περίπου 65.000 αιτήσεων για παροχή δωρεάν κουπονιών συμμετοχής στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ). Αναφέρεται, για λόγους σύγκρισης και συνειδητοποίησης του μεγέθους του προβλήματος, πως το αντίστοιχο ποσό για το έτος 2019 ανήλθε στα 279 εκ., με τα 220 εξ αυτών να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε πως “ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ ζητά την αύξηση των σχετικών πόρων κατά 50 εκ. ευρώ, αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές”. Τα ερωτήματα που έθεσε προς τη δημοτική αρχή είναι: “Πόσες αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα απορρίφθηκαν φέτος και ποιο είναι το ποσοστό απορριφθεισών αιτήσεων σε σχέση με τις κατατεθειμένες; Υφίσταται ο κίνδυνος παύσης της λειτουργίας ή υπολειτουργίας κάποιου ΚΔΑΠ; Κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι στις σχετικές δημοτικές δομές και αν ναι, πόσοι; Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε και σε ποιες παρεμβάσεις θα προβείτε ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και πώς σκέφτεστε να αποσοβήσετε τους προαναφερθέντες κινδύνους ή να μειώσετε τις συνέπειες από την έλευσή τους; Κατά την  πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών τέθηκε το εν λόγω ζήτημα και αν ναι, υπήρξε κάποια δέσμευση για αύξηση των πόρων;”.

Μετά την απάντηση του δημάρχου, ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος, δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις του και δήλωσε πως θα επανέλθει, όπως του συνέστησε ο δήμαρχος.

Γ.Σ.


NEWSLETTER