Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 08:10

Μεσσήνη: Χωρίς πανηγύρι φέτος η πόλη - Τι λένε δήμαρχος και κάτοικοι (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσήνη: Χωρίς πανηγύρι φέτος η πόλη - Τι λένε δήμαρχος και κάτοικοι (βίντεο)

Την εικόνα της Παναγίας από τη Μονή Βουλκάνου υποδέχεται η Μεσσήνη αύριο Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, με πρωτόγνωρο τρόπο. Λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, δεν θα γίνει η μεταμεσονύχτια πομπή από το μοναστήρι και η υποδοχή δεν θα γίνει με λιτανεία μέσα στην πόλη.


Το πιο σοβαρό και εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό και ονομαστό πανηγύρι της Μεσσήνης, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, επαγγελματίες και κυρίως δημότες, έκαναν λόγο για αρνητικές, μέχρι και δραματικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Για τη φετινή αυτή οδυνηρή πραγματικότητα για την πόλη και το δήμο, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε σε δήλωσή του:

“Η θρησκευτικότητα του πανηγυριού δεν αλλάζει. Το 9ήμερο θα έχει προσκυνηματικό χαρακτήρα, θα υπάρχει διέλευση των πιστών για να μπορέσουν να προσκυνήσουν.

Αυτό που αλλάζει, και υπάρχει πρόβλημα για την πόλη μας και για το δήμο, είναι η εμπορικότητα του πανηγυριού. Δεν θα λειτουργήσει φέτος το πανηγύρι όπως το ξέραμε, δεν θα υπάρχουν τα σημεία πώλησης των παραγκών. Είναι κάτι το ιδιαίτερο, δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία της πόλης, αλλά μέσα σε αυτή τη δίνη του κορονοϊού και την πανδημία δεν είχαμε περιθώρια να συζητήσουμε για κάτι άλλο, ώστε να το διοργανώσουμε σε πιο μικρή έκταση.

Είχαμε κάνει ενέργειες από το Μάιο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, είχαμε κάνει ένα σχεδιασμό να γίνει σε μικρότερη έκταση το πανηγύρι, αλλά αυτό σταματήσαμε να το επεξεργαζόμαστε όταν βγήκε η απόφαση για την απαγόρευση των εμποροπανηγύρεων. Αναπροσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Βέβαια η προσέλευση θα δώσει και μία εκκίνηση στην αγορά της Μεσσήνης, δεν πιστεύω ότι θα είναι μηδενική. Επειδή η προσέλευση των πιστών θα είναι μεγάλη θα υπάρχει η δυνατότητα της επίσκεψης των πιστών στην πόλη της Μεσσήνης με τα επακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα.

Και ο προϋπολογισμός του δήμου θίγεται απ’ αυτό το γεγονός. Ο δήμος εισπράττει, πέρα από την κίνηση που έχουν τα καταστήματα στην περιοχή μας. Αυτό το ποσό θα λείψει από τον προϋπολογισμό του δήμου, άρα πρέπει να είμαστε εγκρατείς, συνετοί, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Βέβαια περιμένουμε και περαιτέρω ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών, από το κράτος, γιατί αυτό εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των επιπτώσεων που έχει η πανδημία στους δήμους”.

Επαγγελματίες και κυρίως δημότες της Μεσσήνης μάς μίλησαν στην πλειοψηφία τους με απαισιόδοξα και δραματικά λόγια για τη ματαίωση του πανηγυριού:

“Θα είναι δύσκολα, δεν θα είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει λίγος κόσμος, να βοηθήσει και η δημοτική αρχή. Κάτι θα γίνει, η αγορά θα επωφεληθεί έστω και σε μικρό βαθμό”.

“Νέκρα θα είναι, θα πεθάνουν όλα τα μαγαζιά”.

“Χωρίς πανηγύρι είναι οικονομική ζημιά για όλο τον τόπο”.

“Οσο πάνε και χειροτερεύουν, κοίταξε εδώ τι ερημιά υπάρχει. Αλλες χρονιές εδώ χάλαγε ο κόσμος. Σήμερα δεν βλέπεις άνθρωπο να πεις καλημέρα, και το βράδυ είναι τρισχειρότερα. Ο κορονοϊός μια αρρώστια είναι, δεκτή. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κρίση οικονομική. Λάδια είναι απούλητα, σύκα δεν πήρε ο κόσμος από τις φυσικές καταστροφές. Χάθηκε και το πανηγύρι, θα εισπράττανε τα μαγαζιά 10 δραχμές. Στο τέλος με χαλίκια θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Αυτός (ο καταστηματάρχης) από το πρωί που ξυπνάει έχει ένα σωρό υποχρεώσεις. Τι θα εισπράξει από 4 συνταξιούχους, όλοι συνταξιούχοι είμαστε, κανείς δεν είναι εργαζόμενος. Και συνταξιούχοι των 400 ευρώ είμαστε”.

“Ο κόσμος θα πεινάσει, τα μαγαζιά θα κλείσουν και το χειμώνα θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο επιβίωσης”.

“Για την οικονομία γίνεται το πανηγύρι, να πάρει ο ένας, να δώσει ο άλλος”.

Πάντως, ακούστηκαν και φωνές που στάθηκαν περισσότερο στην προστασία από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικά μας είπαν:

“Θα είναι δύσκολα, αλλά δεν έχουμε επιλογή σε αυτό το πράγμα, πρέπει να σεβαστούμε το νόμο του κράτους. Κάποιοι το έχουν θέσει κομματικά και αυτό δεν πρέπει να υφίσταται, όπως με αυτούς που λένε ότι δεν θα φοράνε μάσκα στα σχολεία”.
“Καλύτερα από κάθε άλλη φορά, δεν θέλουμε πολύ κόσμο να μας γεμίσουν κορονοϊό”.


NEWSLETTER