Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 17:51

Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης - Τι καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια

Γράφτηκε από την
Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης - Τι καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια


Ενα ακόμα εργατικό ατύχημα έγινε τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα είχαμε στους χώρους που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Αυτή τη φορά το Σάββατο στο ορυχείο Ψαθί εργαζόμενος ηλεκτρολόγος την ώρα που πήγε να επιδιορθώσει βλάβη σε εκσκαφέα έπεσε μαζί με τη γραδελάδα που πατούσε από τα 7 μέτρα. Ευτυχώς η ζωή του εργαζομένου δεν διατρέχει κίνδυνο και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.
Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ο ανταγωνισμός για το κέρδος οξύνεται, με αποτέλεσμα τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων να τα ονομάζουν απλά, κόστος. Για το κέρδος δεν ανανεώνεται ο εξοπλισμός και οι συντηρήσεις δεν γίνονται από μόνιμο προσωπικό μιας και έχει φροντίσει η ΔΕΗ με τις αστικές κυβερνήσεις να το εξαφανίσουν από αυτό το καίριο πόστο. Οι συντηρήσεις πλέον γίνονται από εργολάβους, οι οποίοι θέλουν και αυτοί να βγάλουν κέρδος, με αποτέλεσμα οι συντηρήσεις να είναι ελλιπείς με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Το σωματείο μας εδώ και χρόνια έχει τονίσει την έλλειψη προσωπικού και τις τραγικές συνέπειες που αυτό έχει, όσον αφορά την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας όπως και την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την κατάσταση αυτή (Επιθεώρηση Εργασίας Αρκαδίας, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος ). Ποιες είναι οι συνέπειες αυτές; Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε: 18/8/2012: Πτώση χειριστή από αποθέτη με αποτέλεσμα τον θάνατό του. 6/9/2012: Τραυματίας εργαζόμενος με εγκαύματα έπειτα από φωτιά σε μειωτήρα. 30/8/2013: Ανατροπή φορτηγού και θάνατος 8μηνίτη οδηγού. 30/6/2014: Τραυματισμός δύο εργολαβικών εργαζομένων στην κατασκευή της μονάδας 5. 17/8/2014: Θάνατος αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου από ηλεκτροπληξία σε εκσκαφέα. 21/1/2015: Θάνατος εργολαβικού εργαζομένου στη Μονάδα 5. 19/3/2015: Τραυματισμός ηλεκτρολόγου. 23/4/2015: Τραυματισμός δύο εργολαβικών εργαζομένων σε ατύχημα με φορτηγό. 16/4/2018: Τραυματισμός ηλεκτρολόγου σε επιδιόρθωση βλάβης.
Τα ατυχήματα που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικά και υπάρχουν και άλλα που πέρασαν στα ψιλά ή αποκρύφτηκαν. Αλήθεια η Επιθεώρηση Εργασίας και Μεταλλείων δεν έχουν ακούσει τόσο καιρό για την έλλειψη προσωπικού και για τις συνεχείς μειώσεις προσωπικού που προχωρά η ΔΕΗ; Εχουν κάνει έλεγχο αν τα πόστα καλύπτονται από ικανό αριθμό προσωπικού; Εχει ελεγχθεί αν το προσωπικό αυτό έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για να χειριστεί εγκαταστάσεις εκατομμυρίων; Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το μόνιμο προσωπικό να αντικαθίσταται από 8μηνίτες και εργολαβικούς εργαζομένους, οι οποίοι τη μόνη εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι από τον παλιό χειριστή ή ηλεκτρολόγο ή τεχνίτη. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτός ο χειριστής, ηλεκτρολόγος, τεχνίτης για να αναλάβει αυτό το πόστο είχε περάσει ένα χρόνο εκπαίδευση σε σχολές της ΔΕΗ από εξειδικευμένους μηχανικούς. Κατά πόσο είναι ασφαλές λοιπόν αυτοί οι εργαζόμενοι να αντικαθίστανται από 8μηνίτες και εργολαβικούς; Ποιος υπογράφει για την επάρκεια γνώσεων των εγκαταστάσεων, για την υγιεινή και ασφάλειά τους; Επιθεώρηση Μεταλλείων και Επιθεώρηση Εργασίας δεν τα γνωρίζουν αυτά; Αλήθεια είναι δυνατόν η λειτουργία ενός εργοστασίου όπως των ΑΗΣ να στηρίζεται σε εργαζομένους με συμβάσεις 15 ημερών;
Τεράστια ευθύνη έχει φυσικά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που λυμαίνεται το χώρο της ΔΕΗ, ο οποίος ακόμη και μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις η μόνη έννοια που έχει είναι πώς θα εκλέξουν τους αρεστούς τους στη μεγάλη μπίζνα του συνεταιρισμού που έχουν στήσει όπως και πιο παλιά πώς θα εκλέξουν τους αρεστούς τους στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Αλήθεια τι ρόλο έχουν όλοι αυτοί που έχουν εκλεγεί σε αυτή την επιτροπή;
Εργαζόμενοι, αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να γυρνάμε σπίτι μας μετά τη δουλειά και να λέμε "ευτυχώς την έβγαλα και σήμερα", δεν πάμε σε ζούγκλα με λιοντάρια, στη δουλειά μας πάμε και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γυρίζουμε σπίτι μας υγιείς και αρτιμελείς.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
- Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
- Τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.
- Αμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πλήρους επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.
- Αμεση υπογραφή ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος που να καλύπτει όλο το προσωπικό των εργολάβων και των 8μηνιτών.
- Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και Επιθεώρηση Μεταλλείων, να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στα εργοτάξια. Ελεγχοι που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν.
- Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών μετατρέποντας το ρεύμα από εμπόρευμα σε αγαθό. Αυτό το αίτημα θα μπει σε κάθε σπίτι της χώρας και θα διεκδικηθεί από κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα και φυσικά όλοι αυτοί θα είναι συμπαραστάτες μας, αυτή είναι και η μοναδική ρεαλιστική αγωνιστική πρόταση ενάντια στα σχέδια της απολιγνιτοποίησης και της εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, σχέδια τα οποία όλοι μαζί, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση, σιγοντάρουν για να προωθηθούν, με μοναδικούς ωφελημένους όλους τους κερδοσκοπικούς ομίλους στην ενέργεια.


NEWSLETTER