Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:50

Περίπατος στην Καλαμάτα αφιερωμένος στο 1940 με την ομάδα "Πάμε βόλτα"

Περίπατος στην Καλαμάτα αφιερωμένος στο 1940 με την ομάδα "Πάμε βόλτα"

Περίπατο με θέμα “Η πρώτη περίοδος του ελληνοϊταλικού πολέμου (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1940)” οργανώνει σήμερα στην Καλαμάτα η ομάδα "Πάμε βόλτα".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανωτών: "Μέσα από μία διαδρομή διάρκειας 1,5 ώρας και μερικών στάσεων σε σημεία της πόλης μας που διαδραμάτισαν ρόλο εκείνες τις ημέρες θα σας μάθουμε αρκετά: - πότε έγινε η προσέλευση των εφέδρων - ποιος έκανε το διάγγελμα για την κήρυξη του πολέμου - ποιος και πότε κοινοποίησε την επιστράτευση - ποιος εξήγγειλε την επίταξη των κτηνών και των οχημάτων - ποιες ήταν οι οδηγίες για τον εσωτερικό φωτισμό - πού δίνονταν τα λαϊκά συσσίτια - ποιος αξιωματικός έστειλε το πρώτο γράμμα από το μέτωπο - πού ήταν τα πέντε καταφύγια - πού γίνονταν διαλέξεις - ποια ημέρα χτύπησε συναγερμός για τα ιταλικά αεροπλάνα - πού θεραπεύονταν δωρεάν οι άπορες οικογένειες των στρατευθέντων - πού στεγάζονταν τα γραφεία της Επιτροπής Φανέλας Στρατιώτη - πού ήταν τα γραφεία της ΕΟΝ - ποιος κινηματογράφος λειτουργούσε - τι συνέβη στις 2 Νοεμβρίου στην Πύλο - ποιος πρακτόρευε το πολεμικό λαχείο".

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας. Σύμφωνα πάντα με τους οργανωτές: "Στο Σταθμό στις 10 το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου οι αρχές - με επικεφαλής τον νομάρχη Παπαδήμα και ο απλός λαός αποχαιρέτησαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης την αμαξοστοιχία που έφυγε για το μέτωπο. Ο περίπατος είναι φόρος τιμής στους 422 Μεσσηνίους πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο”.

Για πληροφορίες καλέστε στο τηλ. 6936518550 (Σωτήρης Θεοδωρόπουλος). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.