Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 14:28

Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Γράφτηκε από την
Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

“Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική αμερικανοκίνητη δικτατορία και τα αιτήματα εκείνης της περιόδου είναι επίκαιρα όσο ποτέ”, παρατηρεί το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ σε διακήρυξή του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Επισημαίνει, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση, πως “το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει και μέτρα προστασίας να παίρνει ενάντια στη διασπορά του ιού και να διεκδικεί τα αιτήματά του!”.
Στη διακήρυξη το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ σημειώνει: “Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες, οι ηρωικές εξάρσεις του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, αποτελούν οδηγό για τα δικά μας αγωνιστικά βήματα στο παρόν και στο μέλλον. Το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» που ενέπνευσε τους αγώνες του λαού μας, είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.
Συνάδελφοι, οι χρόνιες πολιτικές που χαρακτηρίζονται από τη συνεχή λιτότητα, την υπερφορολόγηση, το τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις, έχουν οδηγήσει μεγάλη μερίδα του λαού στην ανέχεια. Η πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η σταδιακή παράδοση υπηρεσιών του Δημοσίου σε εργολάβους που χρησιμοποιούν εργαζόμενους πολλές φορές σε συνθήκες «γαλέρας», έχουν δημιουργήσει τραγικές συνθήκες στους χώρους δουλειάς.
Στην ίδια κατεύθυνση και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, να αποσυμφορήσει τα ΜΜΜ, να εξασφαλίσει αίθουσες και εκπαιδευτικούς για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, να εντείνει τους ελέγχους για την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων σε χώρους δουλειάς και να μεριμνήσει για την τακτική δωρεάν εξέταση για Covid σε μαζικούς χώρους, κλείνει σε όλους τους τόνους την ατομική ευθύνη για τη διασπορά του ιού και κρύβεται πίσω από τα χρόνια προβλήματα χρησιμοποιώντας τη γνωστή κυβερνητική λογική τού «παραλάβαμεν χάος», με αποτέλεσμα ο λαός να μένει εκτεθειμένος στα προβλήματα. Σε συνέχεια προηγούμενων πολιτικών που στόχο είχαν να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση (50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία στον ιδιωτικό τομέα, ηλεκτρονικά μητρώα σωματείων, περιορισμός διαδηλώσεων), η τωρινή κυβέρνηση απροκάλυπτα προσπαθεί να χτυπήσει παραπέρα τις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, ορίζοντας ως προσωπικό ασφαλείας σε χώρους δουλειάς τουλάχιστον 40% για τη μέρα απεργίας. Είναι οι επιταγές της εργοδοσίας για να μπορούν πιο εύκολα να περνούν μέτρα, όπως η θεσμοθέτηση του 10ώρου, το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας στον ιδιωτικό τομέα, η γενίκευση της τηλεργασίας, που θα εντείνουν την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς.
Συνάδελφοι, όπως και για τα παραπάνω ζητήματα, έτσι είναι ώρα επαγρύπνησης και αγώνα και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι λαοί να σταθούν απέναντι στη διελκυστίνδα για τον έλεγχο των αγορών στην περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί και η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα. Να διεκδικήσουμε να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή για την υλοποίησή τους. Να διεκδικήσουμε καμία αλλαγή συνόρων. Να μην ζήσουμε άλλα γεγονότα σαν αυτά της Κύπρου το 1974! Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα! Ετσι τιμάμε και τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου!
Συνάδελφοι, συνεχίζουμε να βαδίζουμε το δρόμο του αγώνα, ακολουθούμε τα βήματα των αγωνιστών υγειονομικών που διεκδικούν τα αυτονόητα για την υγεία του λαού. Στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν μέτρα προστασίας στα σχολεία, ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση για μαθητές και καθηγητές. Παίρνουμε παράδειγμα και δύναμη από την ηχηρή απάντηση που έδωσε το κίνημα των εκπαιδευτικών ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θεσπίσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις σωματειακές διαδικασίες. Το δικαίωμα στις αυτοτελείς, ζωντανές διαδικασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτο!
Τιμάμε και φέτος το νόημα των αγώνων του Πολυτεχνείου! Μπορεί να φοράμε μάσκες, αλλά η φωνή και οι διεκδικήσεις μας θα ακουστούν για ακόμα μια φορά! Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει και μέτρα προστασίας να παίρνει ενάντια στη διασπορά του ιού και να διεκδικεί τα αιτήματά του! Τιμή στους ήρωες αγωνιστές του Πολυτεχνείου!”.

Κατάθεση στεφάνου

Στεφάνι προς τιμήν των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου θα καταθέσει αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα 17η Νοεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι, στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το Νομαρχιακό Τμήμα, επίσης, καλεί τα σωματεία του δημόσιου τομέα να συμμετάσχουν στην κατάθεση στεφανιού μέσω εκπροσώπου του Δ.Σ. τους.


NEWSLETTER