Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 07:45

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτ. Γεωργακόπουλο: Πήγε καλά η Μεσσηνία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτ. Γεωργακόπουλο: Πήγε καλά η Μεσσηνία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Μεσσηνία είναι ο νομός που είχε τα λιγότερα στέμματα καμένης γης πανελλαδικά, κατά τη διάρκεια της περασμένης αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα για τη γιορτή της Υπαπαντής.



Για τη νέα αντιπυρική περίοδο, το μήνυμα του είναι: "Να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές" και πάνω σ΄ αυτό, όπως είπε, κινείται η προσπάθεια αναβάθμισης των πυροσβεστικών υπηρεσιών με εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες, σε επίπεδο περιφέρειας, προκειμένου να είναι πιο αυτόνομες. Οσον αφορά στις συνέπειες της κρίσης, δεν αρνείται πως είναι σημαντικές τόσο όσον αφορά στις αποδοχές του προσωπικού, το οποίο όμως δεν κάνει... εκπτώσεις στο έργο του, όσο και στα λειτουργικά έξοδα - εξοπλισμούς, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν χωρίς να επηρεαστεί το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο κ. Γεωργακόπουλος κατά την παραμονή του στην Καλαμάτα το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και το πυροσβεστικό προσωπικό.
Μιλώντας στην "Ε" εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Μεσσηνία κατάφερε να έχει τη λιγότερη καμένη έκταση γης σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2012. Αυτό όπως είπε οφείλεται και στη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, μεταξύ των οποίων είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι, οι περιφερειακές ενότητες, οι εθελοντές, οι πυροσβέστες.
Στόχος όλων θα πρέπει να είναι πάντα η πρόληψη των πυρκαγιών "για να μην τρέχουμε μετά" σχολίασε και τόνισε πως ο ερχομός της νέας αντιπυρικής περιόδου θα βρει το Σώμα πανέτοιμο, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Διαπιστώνει πως η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων οι οποίοι έχουν μεν... φτωχύνει, όμως "αυτό δε σημαίνει ότι θα παρατήσουμε το έργο μας. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μέσα από την αποδοτικότητα θα βοηθήσουμε κι εμείς να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο" επεσήμανε.
Οσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, τα οικονομικά έχουν επηρεάσει σημαντικά, όμως γίνονται προσπάθειες να καλύπτονται τα όποια κενά.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Για την αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγεί πως ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση καθώς δίνονται αρμοδιότητες στις περιφερειακές υπηρεσίες: Ειδικότερα, συστήνεται μια διεύθυνση με τα ανάλογα τμήματα υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίζεται το Συντονιστικό Κέντρο της κάθε περιφέρειας, συστήνεται Διεύθυνση Ανακριτικού για πιο αποτελεσματικό ανακριτικό έργο, με στόχο "να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές και να αποθαρρύνονται οι επίδοξοι εμπρηστές". Γενικά όπως εξήγησε, θα δίνεται η δυνατότητα αυτοδιαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε σπάνια να χρειάζεται η συνδρομή δυνάμεων από άλλες περιφέρειες.

Κ.Δ.