Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 12:33

Δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε διαδικτυακό σεμινάριο

Γράφτηκε από την
Δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε διαδικτυακό σεμινάριο

 

Στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “The Covid -19 Pandemic: Implications and Challenges for Substance Use Prevention” παρουσιάστηκαν στις 17 Νοεμβρίου δύο από τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Executive Secretariat of InterAmerican Drug Abuse Control Commissio (ES/CICAD) του Organization of American States (OAS) και από την Ομάδα Pompidou Group του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών για την επίδραση της περιόδου της πανδημίας στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων σε εθνικό επίπεδο.
Σε αυτό, η επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, κοινωνιολόγος Νικολέττα Γεωργαλά παρουσίασε την εισήγηση «Η πρόληψη των εξαρτήσεων εν μέσω πανδημίας Covid-19: Η εμπειρία της Ελλάδας», στην οποία αναφέρθηκε στις δράσεις 4 κέντρων πρόληψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα από τα κέντρα που παρουσιάστηκαν ήταν και το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, το οποίο εκείνη την περίοδο μεταξύ άλλων δράσεων διοργάνωσε και υλοποίησε δύο εργαστήρια δημιουργικότητας μέσω Διαδικτύου, στα οποία προσκάλεσε να συμμετάσχουν άτομα από όλες τις ομάδες-στόχους (γονείς, παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς, νέους κ.λπ.).
Το ένα εργαστήρι με τίτλο «Ας ζωγραφίσουμε όλοι μαζί» προσκαλούσε τα άτομα να αποτυπώσουν σε καμβά έναν πίνακα γνωστών ζωγράφων. Το δεύτερο εργαστήρι, το οποίο υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) προσκαλούσε τους ανθρώπους διαδικτυακά να δημιουργήσουν ένα μήνυμα «Αγάπης για τη ζωή» χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο τέχνης επιθυμούσαν (ζωγραφιά, ποίημα, τραγούδι, κολάζ κ.ά).
Με αφορμή αυτό, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη υπενθυμίζει ότι το κέντρο μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, αναπροσαρμόζει τις δράσεις του ώστε να παραμείνει κοντά στην τοπική κοινότητα αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των ομάδων-στόχων, στις οποίες απευθύνεται.


NEWSLETTER