Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 09:06

Η Μεσσηνία αποχαιρετά σήμερα τον Πέτρο Κατσιλιέρη

Γράφτηκε από την
Η Μεσσηνία αποχαιρετά σήμερα τον Πέτρο Κατσιλιέρη

 

Το τελευταίο “αντίο” λέει σήμερα η Μεσσηνία στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Κατσιλιέρη, που έφυγε από τη ζωή τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε ηλικία 73 ετών.

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω των πολυετών προβλημάτων υγείας, που αντιμετώπιζε. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 3 μ.μ. από τον ναό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Με αφορμή την απώλεια του Πέτρου Κατσιλιέρη εκδόθηκε πλήθος συλλυπητηρίων μηνυμάτων από εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων.

 

Κώστας Τασούλας - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

“Ο Πέτρος Κατσιλιέρης υπηρέτησε με αφοσίωση, ήθος και συνέπεια τον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, τόσο από θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και κατά τη μακρά πορεία του ως βουλευτής, καθώς εξελέγη στις εκλογές του 1989, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004”.

 

Φώφη Γεννηματά - Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής

“Αποχαιρετούμε σήμερα με οδύνη τον Πέτρο Κατσιλιέρη, τον σύντροφο, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο, τον φίλο. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παράταξη και τη δημοκρατία, με πίστη, με ήθος, με ανιδιοτέλεια, με συνέπεια. Από νεαρός φοιτητής με τη συμμετοχή του στο Σύλλογο Δημοκρατικών Φοιτητών, ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, μέσα από την αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος της Καλαμάτας. Μέσα και από τη Βουλή ως βουλευτής του νομού, που τον τίμησε με εμπιστοσύνη και αγάπη επί πολλές τετραετίες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

 

Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας

“Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα έναν αγωνιστή της δημοκρατίας, έναν αγωνιστή της παράταξής μας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Πέτρο Κατσιλιέρη. Τον χαρακτήριζε το πολιτικό ήθος, η πολιτική αξιοπρέπεια και η ανιδιοτέλεια συνάμα με τις αρετές του δασκάλου. Θα μείνει ως υπόδειγμα πολιτικού άνδρα στην ιστορία του τόπου μας. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παράταξη και τη δημοκρατία, με πίστη, ανιδιοτέλεια και συνέπεια. Από νεαρός φοιτητής με τη συμμετοχή του στο Σύλλογο Δημοκρατικών Φοιτητών, ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, μέσα από την αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος της Καλαμάτας, μέχρι την εκλογή του ως βουλευτής Μεσσηνίας από τις εκλογές του 1989 έως του 2004. Η Ν.Ε. του Κινήματος Μεσσηνίας εκφράζει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια. Η πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει ο Πέτρος θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Καλό ταξίδι σύντροφε Πέτρο!”.

 

Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

“Ο Πέτρος Κατσιλιέρης, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, αγωνίστηκε όλη του τη ζωή με σθένος για τη δημοκρατική παράταξη και τη Μεσσηνία. Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλεια, το ήθος και την εργατικότητά του, ενώ η παρακαταθήκη που αφήνει από το έργο του ως εκπαιδευτικός, ως βουλευτής αλλά και ως αντιδήμαρχος, είναι αξιοθαύμαστη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”.

 

Νάντια Γιαννακοπούλου - Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής

“Mε θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του επί χρόνια βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρου Κατσιλιέρη που πάνω απ’ όλα ήταν για μένα ένας αγαπημένος, ξεχωριστός οικογενειακός και προσωπικός φίλος. Ο Πέτρος Κατσιλιέρης ήταν πάντα ένας μαχητής, ένας πολιτικός που ξεχώρισε για την προσφορά του, ειδικά στην περιοχή μας ως δραστήριος πολίτης και εκπαιδευτικός, ως αντιδήμαρχος δίπλα στον Σταύρο Μπένο και ως βουλευτής. Ήταν πάντα ένας άνθρωπος που απέπνεε σοβαρότητα, ήθος, αγάπη για τον τόπο μας και την προοδευτική παράταξη. Ξεχώρισε για την πολύμορφη προσφορά του τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Δυστυχώς χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο, απέναντι στην οποία έδωσε πολύχρονη, σκληρή μάχη με πείσμα και καρτερικότητα. Αυτή την μάχη έχασε σήμερα, παραμονές του νέου έτους δεν είναι πια ανάμεσά μας. Θα είναι όμως πάντα στην καρδιά και τη σκέψη μου, θα τον θυμόμαστε όλοι και θα είναι μια μόνιμη και διαχρονική πηγή έμπνευσης. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Δίπλα της θρηνούμε όλοι οι φίλοι, όλοι οι Μεσσήνιοι, όλοι όσοι τον γνωρίσαμε”.

 

Γιάννης Λαμπρόπουλος - Βουλευτής ΝΔ

“Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο Πέτρος Κατσιλιέρης, πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Στο πέρασμά του από τα κοινά και την πολιτική, ήταν ηθικός, σεμνός, αξιοπρεπής, αθόρυβος και εργατικός. Έδωσε στην πολιτική και στη Μεσσηνία και φεύγει φτωχότερος. Τον τίμησαν οι Μεσσήνιοι και τίμησε την ψήφο τους με τη συμπεριφορά του και τον πολιτικό του πολιτισμό. Θα τον θυμόμαστε για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη”.

 

Περικλής Μαντάς - Βουλευτής ΝΔ

“Με θλίψη πληροφορήθηκα την πρόωρη απώλεια του Πέτρου Κατσιλιέρη, επί σειρά ετών βουλευτή Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ. Ως πολιτικός ο Πέτρος Κατσιλιέρης ήταν γνωστός για την ακεραιότητά του, την υψηλή ποιότητα του χαρακτήρα του και τον πολιτικό του πολιτισμό και τίμησε όλες τις δημόσιες θέσεις τις οποίες κλήθηκε να υπηρετήσει. Ο χαμός του αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό και στο πρόσωπό του η Μεσσηνία χάνει έναν διαχρονικό υποστηρικτή που πάντα έβαζε τον τόπο του ψηλά στις προτεραιότητές του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

 

Αλέξης Χαρίτσης - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Ο Πέτρος Κατσιλιέρης με τους αγώνες του στο φοιτητικό κίνημα, τη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική παρουσία του ως βουλευτής Μεσσηνίας απετέλεσε παράδειγμα δημιουργικότητας και πολιτικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, με την πολυετή παρουσία του στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις νεότερες γενιές Καλαματιανών. Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του”.

 

Θανάσης Βασιλόπουλος - Δήμαρχος Καλαμάτας

“Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν, ο επί σειρά ετών βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης. Καταγόμενος από τη Μικρομάνη, ο μαθηματικός Πέτρος Κατσιλιέρης υπηρέτησε μέσα από θέσεις ευθύνης τη Μεσσηνία και την αγαπημένη του Καλαμάτα. Εξελέγη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το 1982, ενώ διετέλεσε ως αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αναπληρωτής δημάρχου. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1989. Έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον εκπαιδευτικό τομέα, υπήρξε άνθρωπος βαθιά δημοκράτης. Πορεύτηκε με ευγένεια, ήθος και ανιδιοτέλεια, αποτελώντας για τους νεότερους παράδειγμα πολιτικού. Υπήρξε δε μπροστάρης σε διεκδικήσεις που στόχο είχαν την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου μας. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους του. Αιωνία η μνήμη του”.

 

Επιμελητήριο Μεσσηνίας

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση της απώλειας του Πέτρου Κατσιλιέρη, ο οποίος μέσω της ενασχόλησής του με τα κοινά του τόπου εκπροσώπησε το νομό μας με την ιδιότητα του βουλευτή Μεσσηνίας, αλλά και συνέβαλε τα μέγιστα στην πόλη της Καλαμάτας όντας αντιδήμαρχος για αρκετά χρόνια. Υπηρέτησε με αφοσίωση, αγωνιστικότητα και ήθος τη Μεσσηνία. Δραστήριος στην τοπική κοινωνία, αγαπητός και προσιτός σε όλους, υπήρξε σημαντικός συνοδοιπόρος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα κρίσιμα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά του δεν πρόκειται να λησμονηθεί”.

 

Γιάννης Γιαννακόπουλος - Πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

“Αισθάνομαι κυριολεκτικά συγκλονισμένος και συντετριμμένος από την απώλεια του φίλου και συναγωνιστή μου Πέτρου Κατσιλιέρη. Η είδηση του θανάτου του με κατέκλυσε με θλίψη και οδύνη, που δεν εκφράζεται με λόγια. Είχα την τιμή και την τύχη επί σειρά δεκαετιών να είμαι συναγωνιστής και φίλος με τον Πέτρο Κατσιλιέρη. Με τον Πέτρο δώσαμε πολλές μάχες για τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία. Μάχες εντός και εκτός Βουλής για τα ιδανικά και τις αξίες μας, για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του τόπου μας, για να αλλάξουμε τη χώρα. Συνδεθήκαμε ανθρώπινα και πολιτικά σε κρίσιμες, αλλά και όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Ο Πέτρος Κατσιλιέρης ήταν ξεχωριστός ως άνθρωπος, ως φίλος, ως επιστήμονας, ως αντιδήμαρχος Καλαμάτας, ως συνάδελφος βουλευτής. Ήταν ξεχωριστός για το ήθος του, την ακεραιότητά του, την ανιδιοτέλειά του και την προσφορά του. Γι’ αυτό βρεθήκαμε κοντά και γίναμε πραγματικοί φίλοι. Δυστυχώς τον χτύπησε η επάρατη νόσος, με την οποία πάλεψε σκληρά και έδωσε για πολλά χρόνια παλικαρίσια μάχη. Σήμερα δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας. Μας έφυγε. Σήμερα η Μεσσηνία, η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας είναι πιο φτωχή. Μαζί του ξεριζώθηκε ένα κομμάτι της ψυχής μου. Πέτρο αντίο! Καλό ταξίδι φίλε μου! Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μεσσηνιακής γης που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι πάντα στην καρδιά και την ψυχή μου! Τα συλλυπητήρια, η αγάπη και οι ευχές όλων μας ας γίνουν βάλσαμο και ας δώσουν κουράγιο και δύναμη στους αγαπημένους σου”.

 

Θανάσης Πετράκος - Πρώην βουλευτής, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, μαθηματικός

“Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του φίλου και συναδέλφου Πέτρου Κατσιλιέρη. Ο Πέτρος και στην τάξη με τους μαθητές του και στην αυτοδιοίκηση και στη Βουλή, άφησε θετικό αποτύπωμα με το ήθος, την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητά του. Πιστός στις αρχές και τις ιδέες του προσέφερε σημαντικό έργο με ανιδιοτέλεια και στην πόλη της Καλαμάτας και στη Μεσσηνία και σε όλον τον ελληνικό λαό. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και στους συντρόφους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της καλαματιανής γης που θα τον σκεπάσει. Καλό σου ταξίδι φίλε και συνάδελφε Πέτρο”.

 

Γιώργος Κατσούλης - Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

“Η απώλεια του πρ. βουλευτή Πέτρου Κατσιλιέρη γέμισε θλίψη ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ακέραιος, εργατικός, αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Η παρουσία του έχει σφραγίσει τόσο τον Δήμο Καλαμάτας, τη Μεσσηνία, όσο και τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ανήκε στην γενιά των μεγάλων που ήρθαν για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και βαριά παρακαταθήκη. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του”.

 

Γιάννης Πάζιος - Πρώην γραμματέας Ν.Ε. Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ

“Έφυγε από κοντά μας μια εμβληματική φυσιογνωμία της Μεσσηνίας, ο πρ. βουλευτής Πέτρος Κατσιλιέρης. Αποχαιρετούμε έναν διαχρονικό αγωνιστή της δημοκρατίας που με το ήθος, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, την ανιδιοτέλεια και την εργατικότητα συμπύκνωνε όλες αυτές τις αρετές που μαζί με την επιστημοσύνη αλλά και την αξιοσύνη ενός υποδειγματικού οικογενειάρχη συνθέτουν το προφίλ του πολιτικού άνδρα-προτύπου. Η παρακαταθήκη του πλούσια και συνάμα ανεξίτηλη, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Θα αποτελεί πάντα το φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του”.

 

Σύλλογος Φροντιστών Μ.Ε. Μεσσηνίας

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φροντιστών Μ.Ε. Μεσσηνίας, στο θλιβερό άκουσμα του θανάτου τού επί σειρά ετών καταξιωμένου συναδέλφου μας φροντιστή και πρ. βουλευτή Πέτρου Ι. Κατσιλιέρη εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

 

Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία - Παράρτημα Μεσσηνίας

“Το Δ.Σ. του παραρτήματος της ΕΜΕ Μεσσηνίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του διακεκριμένου μέλους της Πέτρου Κατσιλιέρη και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους φίλους και συγγενείς του αξέχαστου πολύ καλού μας συναδέλφου”.

 

ΠΑΕ Καλαμάτα

“Η ΠΑΕ Καλαμάτα εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Πέτρου Κατσιλιέρη. Ο εκλιπών έφυγε στα 73 του από την επάρατη νόσο. Υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ήταν ένθερμος οπαδός της ομάδας μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως διά περιφοράς και ομόφωνα αποφάσισε:

- Τη δωρεάν διάθεση τάφου κατά τον κανονισμό του οικείου κοιμητηρίου.

- Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

- Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του.

- Να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία.

- Να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της Καλαμάτας.

- Να τιμήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη μνήμη του εκλιπόντος αλλά και την προσφορά του στο Δήμο Καλαμάτας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πέτρος Κατσιλιέρης γεννήθηκε το 1947 στη Μικρομάνη και ζούσε μόνιμα στην Καλαμάτα. Ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Γεωργία Σταθάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μία κόρη. Ο πατέρας του υπήρξε καθηγητής φιλόλογος στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και η μητέρα του αγρότισσα. Ήταν πτυχιούχος του Μαθηματικού της Αθήνας. Καθηγητής Μαθηματικών σε φροντιστήριο, Μεταλυκειακό Κέντρο Καλαμάτας, Οικονομικό Νυχτερινό, Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ, Δημόσια Κατωτέρα Τεχνική Σχολή.

 

Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες:

- Μέλος του Δ.Σ. των Δημοκρατικών Μεσσήνιων Φοιτητών από το 1966 έως την 21η Απριλίου 1967.

- Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας (Σεπτέμβρης του 1974).

- Πρώτος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας το 1982, το 1986 και το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (1983-84) και αντιδήμαρχος (1985-89).

- Υποψήφιος βουλευτής στη λίστα του ΠΑΣΟΚ το 1985.

- Βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές Ιούνη και Νοέμβρη 1989, καθώς και στις εκλογές 1993, 1996, 2000 και 2004.

- Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» (Οκτώβρης 1995).

 

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα:

- Υπήρξε μέλος στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (2004-2007) και στο Συντονιστικό της Οργανο.

- Διετέλεσε μέλος των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Μορφωτικών Υποθέσεων, Αποτίμησης Τεχνολογίας, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών.

- Υπήρξε γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ (1995 - 1998).

- Εισηγήθηκε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τα νομοσχέδια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του φυσικού αερίου, της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.


NEWSLETTER