Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 11:50

Η ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας κατά του δόγματος «Νόμος και τάξη»

Γράφτηκε από την
Η ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας κατά του δόγματος «Νόμος και τάξη»

Το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει “την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει στα Πανεπιστήμια και στις διαδηλώσεις το δόγμα «Νόμος και τάξη», με στόχο τη φίμωση και καταστολή του οργανωμένου εργατικού και φοιτητικού κινήματος”.


Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
“Επειδή γνωρίζουν τη σταθερή αντίθεση του οργανωμένου κινήματος των φοιτητών και των συνδικαλιστικών οργάνων των πανεπιστημιακών δασκάλων απέναντι στη χρόνια προσπάθεια αφενός να μετατραπούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ανταγωνιστικές μεταξύ τους «ανώνυμες εταιρείες» που θα πωλούν τίτλους διαφόρων επιπέδων και θα λειτουργούν ως παραμάγαζα εκπόνησης ερευνητικών projects για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων και αφετέρου να εξισωθούν τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων, γι’ αυτό και σπεύδουν: Να θεσμοθετήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, να γεμίσουν τους χώρους των πανεπιστημίων με κάμερες, να αυστηροποιήσουν τους εσωτερικούς κανονισμούς και τον πειθαρχικό έλεγχο των φοιτητών (π.χ. με πρόσχημα την «ηχορρύπανση» [βλ.κινητοποιήσεις με συνθήματα εντός του Πανεπιστημιακού χώρου!], θα μπορούν να πέφτουν αυστηρές ποινές!), να διευκολύνουν την πειθαρχική δίωξη φοιτητών σε περίπτωση συμμετοχής τους σε μορφές κινητοποίησης, όπως η παρεμπόδιση συνεδρίασης οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να επιστρέψουν επιτέλους μετά από έναν χρόνο οι φοιτητές στο φυσικό τους χώρο, τα αμφιθέατρα, αντί να προβεί σε ενέργειες ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αντί να στηρίξει ουσιαστικά την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, δαπανά ποσά προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, όπου θα περιορίζονται ακόμη και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.
Είναι η ίδια αντιδραστική λογική που διέπει και την απόπειρα της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει υπερεξουσίες στην αστυνομία, όπως: Τη δυνατότητα περιορισμού ή καταστολής μιας συγκέντρωσης ή διαδήλωσης με πρόσχημα την απειλή της δημόσιας ασφάλειας και τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Τη δυνατότητα να φορτώνουν με το παραμικρό ευθύνες στην πλάτη των «διοργανωτών» μιας συγκέντρωσης σωματείων, συλλόγων ή φορέων, ώστε να «εξοντώνονται» δικαστικά και οικονομικά (ας σκεφτούμε τον κίνδυνο ακόμα και να τους φορτώνονται οι συνέπειες μιας προβοκατόρικης ενέργειας στα πέριξ της συγκέντρωσης!). Την επίσημη δημοσιογραφική κάλυψη για το τι έγινε σε μια συγκέντρωση, με πλάνα από τις κάμερες που θα κουβαλούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, και αποκλειστικά από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, με τα ΜΜΕ να περιορίζονται σε ειδικό χώρο (με σκοπό φυσικά να φιλτράρεται ο όποιος «αστυνομικός ζήλος» απέναντι στους διαδηλωτές!).
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση σπεύδει να «θωρακίσει» το κράτος και τους μεγάλους επιχειρηματίες από τις «επικίνδυνες» διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού. Να διασφαλίσει ότι δεν θα αμφισβητηθεί στην πράξη όλη η αντεργατική - αντιλαϊκή νομοθεσία που ψηφίστηκε την τελευταία δεκαετία και έχει οδηγήσει στο ξεχαρβάλωμα το εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, τη σταδιακή εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων και του δημοσίου. Τρέχουν να προλάβουν ότι ο λαός δεν θα δηλώσει κανενός είδους αντίθεση στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που την έχουν μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη!
Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! Οι αγώνες δεν μπαίνουν στον «γύψο»! Το οργανωμένο κίνημα των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού, έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις όποιες προσπάθειες να το βάλουν στην άκρη, να το φιμώσουν! Ετσι και τώρα, όσοι νομίζουν ότι με πρόσχημα και την πανδημία, θα πέσει «σιγή ασυρμάτου» στους χώρους δουλειάς και τα Πανεπιστήμια, «πλανώνται πλάνην οικτράν»! Είμαστε εδώ, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και απαιτούμε να παρθούν άμεσα πίσω οι σχεδιασμοί για ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής!”.


NEWSLETTER