Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 23:49

Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου για Τζάνε - Καλαμάκι

Γράφτηκε από την
Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου για Τζάνε - Καλαμάκι

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με αφορμή τη στάση του έναντι της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία στο Τζάνε - Καλαμάκι, απέστειλε ο Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου.

Αναλυτικά η επιστολή: “Με μεγάλη μας απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από πρόσφατα δημοσιεύματα την απόφαση της Περιφέρειας να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διάνοιξη σήραγγας στον λόφο της Ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης, ώστε να μην περάσει ο δρόμος μέσα από αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Πεταλιδίου, με επιστολή που είχε αποστείλει στον γενικό γραμματέα Πολιτισμού (αρ.πρωτ. 1/29/1/2021) είχε διατρανώσει την αντίθεσή της στη χάραξη του δρόμου μέσα από την Ακρόπολη, σε μία περιοχή με έντονο αρχαιολογικό και ανασκαφικό ενδιαφέρον. Η απόφαση του ΚΑΣ πραγματικά έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό και ανακούφιση από όλη την τοπική κοινωνία, η οποία αγωνιά να σωθεί η Ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης και να αλλάξει ο σχεδιασμός της κατασκευής του δρόμου, παρά το οικονομικό και χρονικό κόστος που μπορεί να επιφέρει αυτή η αλλαγή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας την αγωνία και τον προβληματισμό όλης της τοπικής κοινωνίας του Πεταλιδίου και δεν θα κινηθείτε εναντίον της απόφασης του ΚΑΣ ή θα επιλέξετε τη βέλτιστη λύση της εναλλακτικής χάραξης δυτικότερα (την οποία με ομόφωνη απόφασή του είχε προτείνει ο καποδιστριακός Δήμος Πεταλιδίου από το 2007), η οποία θα παρακάμπτει τον λόφο της Ακρόπολης και ούτε τα αρχαία θα θίγει. Η αύξηση της διαδρομής που προκύπτει είναι μόνο 800 μέτρα, ενώ το κόστος της είναι το 1/6 με 1/7 του κόστους της σήραγγας. Διατυπώνουμε την ανησυχία μας ότι και στην περίπτωση της σήραγγας, στο μικρό προβλεπόμενο βάθος των 7-8 μέτρων, θα διαταραχθεί η στατικότητα των υπερκείμενων αρχαιοτήτων και επί πλέον εξαιτίας του ότι στην είσοδο και έξοδο του τούνελ θα απαιτηθεί η κατασκευή cut-and-cοver, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του λόφου της Ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER