Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 08:48

Κυπαρισσία: Διαμαρτυρία κατοίκων για χωματερή στο Αλιμάκι (βίντεο)

Κυπαρισσία: Διαμαρτυρία κατοίκων για χωματερή στο Αλιμάκι (βίντεο)

«Φτάνει πια» λένε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αλιμακίου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση λειτουργίας της παράνομης χωματερής του Δήμου Τριφυλίας στην περιοχή τους.

Για ακόμη μια φορά χθες το πρωί προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, εμποδίζοντας τα απορριμματοφόρα να φτάσουν στο σκουπιδότοπο, καθώς βλέπουν εδώ και καιρό ένα τμήμα του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ να έχει καλυφθεί και πάλι από σκουπίδια – όπως και να συνεχίζει η περιοχή τους να δέχεται όλα τα σκουπίδια του δήμου, αν και κατά καιρούς έχουν ακούσει διάφορες υποσχέσεις.

Ωστόσο, όπως μας είπαν, μετά τις απειλές που δέχθηκαν ότι θα κινηθεί εναντίον τους αυτόφωρη διαδικασία, επέτρεψαν τη διέλευση των απορριμματοφόρων και για σήμερα έχουν κανονίσει συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας για να συζητήσουν το όλο ζήτημα. Ένα ζήτημα που όπως ανέφεραν αντιμετωπίζουν εδώ και 40 χρόνια, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον και την γύρω περιοχή όπου βρίσκονται οι καλλιέργειές τους, αλλά και για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Σινάνης επισήμανε:

«Είμαστε εδώ να κάνουμε μια ακόμη διαμαρτυρία, από τις τόσες πολλές που έχουμε κάνει κατά το παρελθόν, για να σταματήσει αυτό το ανάθεμα της εναπόθεσης των σκουπιδιών στην περιοχή μας. Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια, είχε ξεκινήσει με 3 απορριμματοφόρα την εβδομάδα από τον τότε Δήμο Κυπαρισσίας, στην συνέχεια επεκτάθηκε το πρόβλημα με την συνένωση του δήμου και ακόμη περισσότερο με την δημιουργία του νέου Δήμου Τριφυλίας που αριθμεί 30.000 άτομα. Όλα τα σκουπίδια της Τριφυλίας έρχονται στην περιοχή μας. Πέρα του ότι ο δρόμος και η περιοχή είναι ακατάλληλα και αυτό είναι κόστος που πληρώνουν οι δημότες, είναι ότι έχει γίνει μεγάλη επέκταση στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Στα 150 μέτρα και με κλίση 99% περνά ο Αρκαδικός ποταμός, ο οποίος έχει μολυνθεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό – και απορώ πώς οι επιχειρηματίες της Κυπαρισσίας και του Καλού Νερού δεν έχουν διαμαρτυρηθεί που πλαστικά και σακούλες πάνε στη θάλασσα. Πώς κάποιες οργανώσεις, όπως αυτή για την καρέτα – καρέτα, οι Οικολόγοι, ο Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, κωφεύουν, και δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα μόλυνσης του περιβάλλοντος και ως προς την παραγωγή των προϊόντων μας.

Δεν ξέρω γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες, Περιφέρεια, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Εισαγγελείς, κωφεύουν τόσα χρόνια. Όλο το δάσος είναι σκεπασμένο με σακούλες.

Είμαστε εδώ για ακόμη μια φορά να αντισταθούμε και να πούμε “φτάνει πια”, πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους – και αυτές είναι να φύγουν πάραυτα τα σκουπίδια από την περιοχή μας. Εδώ και 40 χρόνια εξυπηρετούμε το πρόβλημα. Η ευθύνη είναι στους δημάρχους και εννοώ τα θεσμικά πρόσωπα, όχι προσωπικά. Προσωπικά δεν έχουμε με κανέναν τίποτα.

Σήμερα κάναμε διαμαρτυρία, απειληθήκαμε με αυτόφωρο, οπότε κάναμε πίσω και ανοίξαμε να περάσουν τα αυτοκίνητα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τον αγώνα μας.

Πριν από 8 μήνες είχε πιάσει φωτιά στη χωματερή, που έκαιγε συνέχεια. Δυστυχώς δεν ίδρωσε το αυτί κανενός κρατικού φορέα. Έγινε μια προσπάθεια από την νυν δημοτική αρχή να ανοίξει την χωματερή στα Φιλιατρά. Εκεί πήγαν δύο άτομα με έναν δημοτικό σύμβουλο και σε πέντε λεπτά έφυγαν τα μηχανήματα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Οι κύριοι μετράνε τα ψηφαλάκια, για αυτό αποκατάσταση έκαναν στο Κοπανάκι και δεν τα πάνε, στον τέως Δήμο Αυλώνα και δεν τα πάνε, στα Φιλιατρά, στους Γαργαλιάνους και δεν τα πάνε, τα φέρνουν όλα εδώ. Ας μου πει κάποιος το αντίθετο, ότι δεν βασίζονται στο πολιτικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα πετύχουμε με τον αγώνα μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι «να αφήσουμε και τα κόκαλά μας εδώ» για να τελειώσει αυτή η καταστροφή. Δεν μπορεί να μιλάνε για καθαρή πόλη και να έχουμε πρόβλημα με το περιβάλλον.

Ο χώρος εδώ έχει αποκατασταθεί, η πρώην χωματερή, με τεράστια δαπάνη του Δημοσίου. Δυστυχώς η δημοτική αρχή συνεχίζει να γράφει στα παλιά της υποδήματα τα χρήματα του Δημοσίου και να ρίχνει τα σκουπίδια, έχοντας καλύψει ένα μεγάλο μέρος της χωματερής που έχει αποκατασταθεί.

Θεωρώ ότι η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και θα απευθυνθώ στον περιφερειάρχη: Να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Είχε υποσχεθεί προσωπικά και σε μένα, τον ψήφισα με μια υπόσχεση, ότι θα τιμήσει την ψήφο μας. Υπενθυμίζω στον περιφερειάρχη να τιμήσει την ψήφο μας, δεν θέλουμε ρουσφέτι, θέλουμε την υγεία μας και το χωριό μας καθαρό».

Ο Κώστας Αντωνόπουλος ανέφερε:

«Γίνεται ένας κακός χαμός με τα σκουπίδια, από το Καλό Νερό που ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα είναι ο δρόμος δεξιά και αριστερά σκουπίδια. Έρχονται αυτοκίνητα χωρίς να είναι καλυμμένα και φεύγει οτιδήποτε. Στη χωματερή που ανέβηκα και είδα, εκεί γίνεται ο κακός χαμός, είναι ένα μέρος που έχει αποκατασταθεί και ρίχνουν τα σκουπίδια πάνω στην αποκατάσταση που έχουν κάνει. Το δε ποτάμι είναι στα 200 μέτρα πιο κάτω, όλα τα απόβλητα και τα ζουμιά πάνε στο ποτάμι.

Θα κάνουμε τον αγώνα μας γιατί έχουμε περιουσίες εδώ, αλίμονο αν καταστραφεί το προϊόν που βγάζουμε. Σήμερα ήρθαν και μας απείλησαν ότι θα μας πάνε αυτόφωρο, ήρθε η Αστυνομία, πήραν δύο άτομα, τα πήγαν κάτω και συνεννοηθήκαμε αύριο να πάμε αύριο στο δήμαρχο να δούμε τι θα μας πει, γι’ αυτό και ανοίξαμε να περάσουν. Υποσχέσεις έχουμε πάρει ουκ ολίγες, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί καμία. Και πέρυσι που είχε πάρει φωτιά, φάγαμε τον καπνό και τις τοξίνες και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Τώρα ρίχνουν πάλι πάνω σκουπίδια στην αποκατάσταση. Πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα, γιατί δεν πάει άλλο».

Η Ελένη Μακρυστάθη τόνισε, τέλος: «Εχω γεννηθεί εδώ, ήρθαμε εδώ να δούμε μήπως μπορέσουμε εμείς, που έχουμε βγει στη σύνταξη, να σώσουμε κάτι όχι μόνο για το χωριό, αλλά για όλη την περιφέρεια που φτάνει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο – από κάτι που έχει βέβαια τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή». 

Κ.Μπ.