Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 21:00

“Πόλη με ποδήλατα - όμορφη πόλη” η Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
“Πόλη με ποδήλατα - όμορφη πόλη” η Καλαμάτα (βίντεο)


Η Καλαμάτα αγαπά το ποδήλατο, είναι πόλη ιδανική για ποδήλατο κι έχει ποδηλατική κουλτούρα.


Αυτό επιβεβαιώθηκε στη σημερινή δράση “Πόλη με ποδήλατα - όμορφη πόλη” που διήρκεσε όλη τη μέρα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα My Market, έχοντας τη στήριξη του δήμου.
Το περίπτερο που έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κι ενημερώθηκε για την ποδηλατική δράση που αφορούσε μικρούς και μεγάλους.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε πως η Καλαμάτα είναι μία πόλη που τα τελευταία χρόνια είναι συνδεδεμένη με το ποδήλατο, καθώς διαθέτει 14.200 μέτρα ποδηλατοδρόμων, ένα δίκτυο με διαδρομές στον αστικό και περιαστικό ιστό της πόλης. Οπως παρατήρησε, η Καλαμάτα κινείται δυναμικά και προετοιμάζεται, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής 12 και πλέον χιλιομέτρων που θα συνδέει το Ιστορικό Κέντρο με τη Δυτική Παραλία και τον αρχαιολογικό χώρο στα Ακοβίτικα, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και την Αρχαία Θουρία, καθώς και νέου ποδηλατοδρόμου από το Ιστορικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο (Ανατολικό Κέντρο) και μέσω της Ηρώων στην Ανατολική Παραλία.

 


Αναφορά υπήρξε και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), όπου το ποδήλατο έχει αναμφισβήτητα έναν ξεχωριστό ρόλο, ενώ ο δήμος μοίρασε φακούς ποδηλάτου με τα σήματα της Καλαμάτας.
Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, διευθυντής ανάπτυξης του οργανισμού “Πόλεις για ποδήλατο”, δήλωσε πολύ χαρούμενος “που επισκεπτόμαστε μια πόλη στην οποία η ποδηλατική κουλτούρα είναι τόσο έντονη” και παρατήρησε: “Εχει εξαιρετικές υποδομές που χρησιμοποιούν οι πολίτες και φαίνεται ότι είναι έτοιμη για τις καινούργιες που ετοιμάζει ο δήμαρχος. Από αυτά τα πράγματα που κάνουμε σήμερα, θα ήθελα να σταθώ στο δίπλωμα ποδηλάτου. Είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και η ιδέα είναι να γίνεται συνείδηση στους μικρούς χρήστες του ποδηλάτου ότι το ποδήλατο εκτός από παιχνίδι είναι και ένα μέσο μετακίνησης. Αυτοί θα είναι οι ποδηλάτες του αύριο και πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη μετακίνηση στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις”.


Η δράση “Πόλη με ποδήλατα - όμορφη πόλη” πραγματοποιήθηκε χθες σε 19 ελληνικές πόλεις και περιελάμβανε: 1) Δωρεάν έλεγχο ποδηλάτου. 2) Μιλάμε για ποδήλατο: Τι σας αρέσει στο ποδήλατο; Τι σας δυσκολεύει; Πώς θα θέλατε να είναι η πόλη σας; Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τον δήμo σας; Πείτε μας την άποψή σας για την ποδηλατική κουλτούρα της πόλης και ελάτε να στείλουμε στον δήμαρχο της πόλης μέσω της ΚΕΔΕ το δικό σας μήνυμα σχετικά με το ποδήλατο ως μέσο αστικής μετακίνησης στην πόλη σας. 3.) Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά δημοτικού: Το δίπλωμα ποδηλάτου είναι μια συμβολική ενέργεια που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους γονείς σχετικά με τη σημασία του ποδηλάτου για τη ζωή μας, τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, αλλά και το γεγονός πως ο ΚΟΚ ισχύει για όλους μας, και για τα ποδήλατα.


NEWSLETTER