Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 09:31

ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις: Στηρίζουμε την τοπική κοινότητα ΑμεΑ της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις: Στηρίζουμε την τοπική κοινότητα ΑμεΑ της Μεσσηνίας

 Της κ. Έλενας  Μάλαμα, Φιλόλογου MSc Ειδικής Αγωγής

E-mail: kalamata@diaplasis.com.gr

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ επέλεξε την ονομασία του από το περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων». Τα Ιδανικά και τις Αξίες της έκδοσης «Διάπλασις των Παίδων» προσπαθούμε να προσεγγίσουμε σήμερα με τη δημιουργία δομής πρόνοιας ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για να εξυπηρετήσουμε τις οικογένειες και να απασχολήσουμε δημιουργικά και βιωματικά τα παιδιά τους.

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ στην Καλαμάτα θα λειτουργήσει στο Τ.Δ. Αιθαίας, πολύ κοντά στο Γ.Ν. Καλαμάτας, σε μια σύγχρονη εγκατάσταση 400 τ.μ. με αύλειους χώρους.

Θα στελεχωθεί με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό (ειδικούς παιδαγωγούς, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, κ.λπ.) προκειμένου να προσφέρει υψηλού και ποιοτικού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ θα εξυπηρετήσει ωφελούμενους από το Δήμο Καλαμάτας και το Δήμο Μεσσήνης και παράλληλα θα λειτουργήσει εγκατάσταση ΚΔΑΠ ΑμεΑ και στο Δήμο Τριφυλίας.

Η λειτουργία της δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ στην Καλαμάτα γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, και αν δεν καταστεί δυνατό, πιθανότερη ημερομηνία έναρξης θα είναι 1η Οκτωβρίου 2021, αφού ο χώρος της εγκατάστασης πρέπει να κατασκευασθεί εξαρχής και να πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Η Δομή ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα υποδεχθεί παιδιά/εφήβους και ενήλικους με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία ή πολλαπλή αναπηρία ή αυτισμό, χωρίς να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, από την στιγμή που ο ωφελούμενος ΑμεΑ κατέχει πιστοποιητικό αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με ποσοστό άνω του 35% και χρήζει κηδεμονίας ή συμπαράστασης.

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ θα λειτουργεί καθημερινά με δύο βάρδιες λειτουργίας (πρωινή-απογευματινή) και θα καλύπτει πέραν της φοίτησης και την μεταφορά των ωφελούμενων από και προς το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και ένα ελαφρύ γεύμα ανά βάρδια λειτουργίας.

Οι κύριοι και βασικοί άξονες λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ συνοψίζονται ως εξής:

α) Δημιουργική απασχόληση των παιδιών/εφήβων ή και ενηλίκων ανθρώπων με αναπηρία.

β) Κοινωνική ένταξη παιδιών/εφήβων ή και ενηλίκων ανθρώπων με αναπηρία.

γ) Στήριξη της οικογένειας ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και η οικογενειακή και επαγγελματική τους εναρμόνιση.

δ) Βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών/εφήβων ή και ενηλίκων ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους.                    

Το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ περιλαμβάνει δράσεις ειδικής αγωγής και κοινωνικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων κινητικών παιχνιδιών, με δραστηριότητες ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, παιχνίδια (ομαδικά, παραδοσιακά, επιτραπέζια, δεξιοτήτων), μουσικοκινητικής αγωγής, δραστηριότητες προσομοίωσης αυτόνομης διαβίωσης, εικαστικά (χειροτεχνίες, κατασκευές, κ.λπ.) αλλά και εκπαιδευτικής κουζίνας.

Πράξεις θεραπευτικού χαρακτήρα δεν πραγματοποιούνται στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ, αφού οι ωφελούμενοι διατηρούν το δικαίωμα τήρησης και χρήσης των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΕΟΠΥΥ αλλά και άλλων θεραπευτικών Κέντρων.

Είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να αναφέρουμε την συνεργασία του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ με το Μ.Π.Σ. με τίτλο «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ)» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για πρώτη φορά Μ.Π.Σ Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος συνάπτει συνεργασία με ιδιωτικό φορέα (ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ) με σκοπό την απορρόφηση των αποφοίτων του, τη διασύνδεσή τους με την δραστηριότητα, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο οργανισμών.

Οι ωφελούμενοι ΑμεΑ συμμετέχουν στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικής μάθησης χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών του, αφού η παρακολούθηση είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ.

Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2021 - 2022» και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά https://www.eetaa.gr.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης της φοίτησης, έχουν ξεκινήσει από 19/07/2021 και θα υλοποιούνται μέχρι 03/08/2021.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς, μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2721200270 για να ενημερωθούν για τη λειτουργία της νέας δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία χρηματοδότησης της φοίτησης.


NEWSLETTER