Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 09:04

Θλίψη για τον θάνατο του Ν. Γραμματικόπουλου: "Πάντα μάχιμος στην πρώτη γραμμή" (βίντεο)

Θλίψη για τον θάνατο του Ν. Γραμματικόπουλου: "Πάντα μάχιμος στην πρώτη γραμμή" (βίντεο)

Ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Κλινικής Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας Νίκος Γραμματικόπουλος βρέθηκε χθες μετά τις 10.30 το πρωί νεκρός κάτω από ένα δέντρο στην Καζάρμα.

Είχε φύγει από το σπίτι του αργά το απόγευμα της Τρίτης για να πάει για κυνήγι, ενώ διατηρούσε και σπίτι στην περιοχή. Όμως χάθηκαν τα ίχνη του και οι δικοί του άνθρωποι ανησύχησαν, οπότε χθες το πρωί ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για να βρεθεί. Εν τω μεταξύ κυνηγοί από την περιοχή αλλά και εθελοντές είχαν ξεκινήσει να ψάχνουν. Αρχικά εντόπισαν το αυτοκίνητό του και μακρύτερα από αυτό, σε ένα χωράφι όπου είχε προχωρήσει με τα πόδια, τον βρήκαν νεκρό. Στο σημείο έφτασε και ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιάννης Δούζης, ο οποίος επιβεβαίωσε πως πρόκειται για θάνατο από παθολογικά αίτια. Λίγο πριν οι αστυνομικοί που εξέτασαν τον τόπο όπου βρέθηκε ο ιατρός, είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. 

Στο μεταξύ, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του επιστήμονα και ανθρώπου Νίκου Γραμματικόπουλου κράτησε χθες κατά τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που θα τιμήσει τον πνευμονολόγο και διευθυντή της Κλινικής Covid δίνοντας το όνομά του στην πτέρυγα όπου στεγάζεται.

Το άκουσμα του θανάτου του ιατρού Ν. Γραμματικόπουλου πάγωσε την Καλαμάτα και βύθισε στη λύπη τους συναδέλφους του στο Νοσοκομείο. “Είναι ο μόνος που αξίζει το χειροκρότημα” ανέφερε ψυχολογικά φορτισμένος σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ιατρός Κώστας Αποστολόπουλος.

“Είναι μεγάλο το κενό για το νοσοκομείο, πρωτίστως για την οικογένειά του, για όλη την κοινωνία. Εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ για όλα αυτά που ζούσαμε μαζί του στην καθημερινότητα, για τον τρόπο που συνομιλούσε και συνεργαζόταν με όλους μας” δήλωσε συγκινημένη η διοικήτρια της νοσηλευτικής μονάδας Ελένη Αλειφέρη.

 

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο Νίκος Γραμματικόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με ποιότητα χαρακτήρα και αστείρευτο χιούμορ. Αριστος γιατρός στη δουλειά του “με ασθενοκεντρικές αξίες” όπως τόνισε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη. Οσοι άλλωστε νοσηλεύτηκαν τελευταία στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας μπορούν να βεβαιώσουν τον σεβασμό που έδειχνε προς τους ασθενείς. “Είναι βαρύ το πλήγμα για το νοσοκομείο, αλλά και για όλη την κοινωνία. Ολοι αναγνωρίζαμε και όλοι του αναγνώριζαν ότι λειτουργούσε με ασθενοκεντρικές αξίες, προσφέροντας στους ασθενείς όχι μόνο με το επιστημονικό του κύρος, όχι μόνο με τη θεραπεία του, αλλά και με την παρουσία του δίπλα τους και με την ψυχολογική στήριξη που τους έδινε, από τα πιο δύσκολα μέχρι και τα πιο απλά, ακόμα και για το φαγητό τους και για την υγιεινή τους καμιά φορά” δήλωσε η Ελένη Αλειφέρη εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

 

“ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ”

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ιατρός Κώστας Αποστολόπουλος με μεγάλη ψυχική φόρτιση μίλησε για το μεγαλείο του ανθρώπου αλλά και του ιατρού Νίκου Γραμματικόπουλου. Είπε ότι ήταν αυτός “ο οποίος πρόθυμα ανταποκρίθηκε και έπεσε στη μάχη από την αρχή της πανδημίας Covid, κι αν κάποιος από όλους τους γιατρούς της Ελλάδας αξίζει το χειροκρότημα είναι ο Νίκος Γραμματικόπουλος. Σε κρίσιμες ώρες έλεγα σε άλλους γιατρούς «πηγαίνετε να εξετάσετε τον ασθενή, να πάρετε ένα επίχρισμα και έλεγαν δεν μπορούμε, φοβόμαστε», ο Γραμματικόπουλος πήγαινε, άρα είναι ο μόνος που αξίζει το χειροκρότημα, το νοσοκομείο πιστεύω ότι του οφείλει πολλά…”.

 

ΠΑΝΤΑ ΜΑΧΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

“Νίκο θα είσαι πάντα στην καρδιά μας”: Με τα λόγια αυτά για κατευόδιο αποχαιρετούν το Νίκο Γραμματικόπουλο οι συνάδελφοί του στο νοσοκομείο. Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας με ανακοίνωσή του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και σημειώνει: “Σήμερα θρηνούμε την ξαφνική απώλεια ενός εκλεκτού συναδέλφου και φίλου. Ο Νίκος Γραμματικόπουλος υπήρξε ένας από τους ιατρούς στυλοβάτες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τελευταία το βασικό στέλεχος της κλινικής Covid. Ο Νίκος επωμίσθηκε εξαρχής το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας της κλινικής Covid, πάντα μάχιμος στην πρώτη γραμμή, διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για κάθε ασθενή, κέρδισε επάξια στην μάχη που έδωσε με την πανδημία που έπληξε και τον νομό μας. Eξαίρετος ως πνευμονολόγος, ευαίσθητος ως άνθρωπος, υπηρέτησε με αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία. Το κενό που αφήνει η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτο”.

 

ΠΤΕΡΥΓΑ “ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ”

Μετά την αναγγελία του αδόκητου θανάτου του Νίκου Γραμματικόπουλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μεσσηνίας αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί το όνομά του στην πτέρυγα όπου στεγάζεται η Κλινική Covid-19. Στο ψήφισμά του το Δ.Σ. αναφέρεται στην επιστημονική κατάρτιση, το ήθος, το κύρος και την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά του εκλιπόντος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, κάνει μνεία “στον καθημερινό, επίμονο και αποτελεσματικό αγώνα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην κλινική Covid της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας” αλλά και “στην εκτίμηση, την καθολική αποδοχή και το σεβασμό, με τον οποίο τον αντιμετώπιζαν η διοίκηση του Νοσοκομείου, οι συνάδελφοί του, οι ασθενείς, οι συνδημότες και όλοι όσοι τον γνώριζαν”, όπως και “στη γενικότερη προσφορά του στην κοινωνία με την ιδιότητα του ανθρώπου, του ιατρού και του ενεργού πολίτη”.

Ν.Κ.