Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 08:21

Επαγγελματίες της Καλαμάτας αναλύουν τα νέα δεδομένα γύρω από το τατουάζ

Γράφτηκε από τον

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι tattoo artists της Καλαμάτας, σχετικά με τους περιορισμούς που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.

Η απαγόρευση της ΕΕ για συγκεκριμένα μελάνια για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ, που περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με τον καρκίνο ή άλλους κινδύνους για την υγεία, τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη. Η απαγόρευση καλύπτει επικίνδυνες ουσίες όπως ορισμένες αζωχρωστικές, καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), μέταλλα και μεθανόλη.

Οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί της ΕΕ για τα χημικά, γνωστοί ως Reach, συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη το 2020. Η απαγόρευση καλύπτει 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισοπροπανόλης αλκοόλης, ενός κοινού συστατικού στα μελάνια για τατουάζ, αν και αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα υποκατάστατα.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Στην αγορά υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις ουσίες που απαγορεύονται, γεγονός που επιβεβαίωσαν στην «Ε» επαγγελματίες του κλάδου στην Καλαμάτα, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεται από τις τελευταίες εξελίξεις και τους υπερβολικούς τίτλους στο διαδίκτυο, τύπου «Τέλος τα τατουάζ με χρώμα», μιας και στα studio χρησιμοποιούνται πάντα πιστοποιημένα και εγκεκριμένα μελάνια παντός χρώματος.

Να σημειωθεί πως παρότι ο εν λόγω περιορισμός άρχισε να ισχύει, η απαγόρευση των χρωστικών Pigment Blue 15 και Pigment Green 7 θα αρχίσει να ισχύει στις 4 Ιανουαρίου 2023, καθώς χορηγήθηκε πρόσθετη παράταση ενός έτους, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις περισσότερος χρόνος να βρουν ασφαλείς εναλλακτικές για τις δύο αυτές χρωστικές.



Διαμαντής Κουρμάς

«Προς το παρόν δεν έχω κάποια ενημέρωση από κάποιον επίσημο αντιπρόσωπο. Από την πλευρά μας ως επαγγελματίες βάζουμε ούτως ή άλλως εγκεκριμένα χρώματα, τα οποία συνάδουν πάντα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα studio δεν παίζουμε με την ποιότητα, τα μελάνια που έρχονται είναι από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. Τα χρώματα στην αγορά έχουν διαφορές στις τιμές τους. Οι δέκα εταιρείες που φημίζονται για την ποιότητά τους, κάθε χρόνο «κονταροχτυπιούνται» για το ποια θα βγάλει το καλύτερο χρώμα, με τους επαγγελματίες να ακολουθούμε και να επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Ουσιαστικά οι περιορισμοί που μονοπώλησαν την επικαιρότητα έχουν δημιουργηθεί διότι υπάρχουν και χρώματα που τα βρίσκει κανείς στο e-bay με προέλευση από την Κίνα συνήθως, αμφιβόλου ποιότητας. Εγώ ως επαγγελματίας θα πληρώσω για ένα μπουκαλάκι περίπου 50 ευρώ.

Κάποιος ερασιτέχνης που μπορεί να το κάνει για το χόμπι του μπορεί να προμηθευτεί ένα αντίστοιχο με 5 ευρώ. Οσοι εργαζόμαστε σε studio δεν παίζουμε με αυτό το κομμάτι, ψαχνόμαστε συνεχώς για να βρούμε ό,τι καλύτερο υπάρχει, είτε αυτό είναι μελάνι είτε βελόνα. Αυτή η τακτική άλλωστε αποτελεί και τη διαφήμισή μας, φτιάχνοντας μια πυραμίδα που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χαλάσει, αν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα υγείας και κάποια πιθανή αλλεργία που μπορεί να προκύψει, η απάντησή μου είναι πως ο γιατρός έχει τον πρώτο λόγο ώστε να μου δώσει το ΟΚ να προχωρήσω στο σχέδιο. Η πιο απλή διαδικασία είναι ο πελάτης να πάρει δείγμα από το μελάνι, να το πάει στο γιατρό και εκεί να εξεταστεί για το αν μπορεί εν τέλει να κάνει τατουάζ.
Εχοντας χάσει πλέον την περσινή σεζόν μας, μολονότι ανοίξαμε στις αρχές του καλοκαιριού, δουλέψαμε ώστε να βγάλουμε τα έξοδα μας».



Δημήτρης Ψαρρόπουλος

«Η απαγόρευση συγκεκριμένων έγχρωμων μελανιών πάντα ίσχυε στους επαγγελματίες, απλά τώρα πήρε μεγαλύτερη διάσταση μετά την ανακοίνωση της ΕΕ. Οι εταιρείες που συνεργαζόμαστε έχουν πιστοποιημένα χρώματα, τα λεγόμενα vegan ή φυτικά, τα οποία στην πράξη έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Φαίνονται καλύτερα, δεν δημιουργούν αλλεργίες, δεν έχουν χημικά, ωστόσο αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι ενδιαφέρονται είναι πως είναι τα πιο ακριβά στην αγορά. Στα ίδια ml υπάρχει μελάνι που το αγοράζεις 8 ευρώ και αντίστοιχα 80 ευρώ. Αυτό που πρέπει να προσέχει κάποιος είναι με ποιες εταιρείες συνεργάζεται ο tattoo artist που θα επιλέξει, αν είναι κινέζικα (χαμηλού μπάτζετ) ή πιστοποιημένα.

Από την πλευρά του ο επαγγελματίας οφείλει να ενημερώνει εξ αρχής τον πελάτη και όχι να αποκρύπτει πράγματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο τελικό αποτέλεσμα του τατουάζ τα μελάνια φαίνονται αν είναι καλά ή όχι. Κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει κάποιο σχέδιο με μαύρο χρώμα και μετά από δύο ή τρία χρόνια να γίνει μπλε ή πράσινο, ή να κάνει κόκκινο και να καταλήξει ροζ. Η διάσταση που πήρε τις τελευταίες μέρες το θέμα είναι καλή εξέλιξη, καθώς ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα στον κλάδο μας.

Από πλευράς κίνησης, το περασμένο καλοκαίρι όταν και ανοίξαμε, με άφησε ικανοποιημένο, μιας και ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάποιο τατουάζ νωρίτερα, ελέω περιορισμών. Στη συνέχεια λόγω των μέτρων που ισχύουν σημειώθηκε μια πτώση, με την επάνοδο των πελατών μας να υπολογίζεται παραδοσιακά από την άνοιξη».



Γιώργος Κουρμάς

«Η ΕΕ έχει βγάλει κάποιες απαγορεύσεις, αλλά ουσιαστικά τους επαγγελματίες δεν τους αγγίζουν, καθώς έχουν βγει νέα χρώματα που δεν εμπεριέχουν τις απαγορευμένες ουσίες που ανακοινώθηκαν, τα οποία και χρησιμοποιούμε οι ίδιοι. Είναι πιο “αλμυρά” στο κόστος, όμως το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό. Γενικότερα, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, δεν είχε προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας από κάποιον που είχε κάνει τατουάζ με χρώμα.

Απλά, στο πλαίσιο κάποιων απαγορεύσεων και νέων νόμων -και ενδεχομένως οικονομικών συμφερόντων- το θέμα πήρε την έκταση που παρατηρήθηκε τις περασμένες μέρες.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση των τατουάζ, το καλοκαίρι έτσι όπως κύλησε ήταν αρκετά ικανοποιητικό, είτε γιατί ο κόσμος βρισκόταν στην αναμονή λόγω του lockdown, είτε για διορθώσεις για τατουάζ που έγιναν σε σπίτια εκείνο το διάστημα, χώροι που μόνο κατάλληλοι δεν ήταν για τη διαδικασία αυτή. Βάσει σεζόν πλέον, αναμένουμε το διάστημα λίγο πριν το Πάσχα ώστε το επάγγελμά μας να έχει περισσότερη κίνηση».


Dablo Campanini

«Τους περιορισμούς αυτούς προσωπικά τους έχω διαβάσει στα ελληνικά media, ωστόσο δεν έχω βρει ακόμα την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ευρώπης που να τονίζει πως οι περιορισμοί ισχύουν επίσημα. Το θέμα αυτό δεν πήρε τόσο μεγάλη διάσταση σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης, παρά μόνο στην Ελλάδα. Ουσιαστικά οι κανονισμοί αναφέρονται στο πράσινο και το μπλε, δεν αφορούν όλα τα χρώματα. Επίσημα ως επαγγελματίες δεν έχουμε ενημερωθεί για το τι πρέπει να πράξουμε από εδώ και πέρα, οπότε προς το παρόν συνεχίζουμε με τα τωρινά δεδομένα, τα οποία έτσι και αλλιώς συνάδουν με τους υπάρχοντες κανονισμούς – μιας και οι αλλαγές είχαν γίνει γνωστές πριν από ενάμιση χρόνο.

Αν γίνουν επίσημοι οι περιορισμοί, στο σύνολο τους οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε τροποποιήσεις ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές της ΕΕ.
Στην πραγματικότητα, από την εμπειρία μου στο εξωτερικό, καρκίνος από κάποιο τατουάζ δεν έχει προκύψει από επαγγελματίες του κλάδου.

Συμπερασματικά, ούτε πριν υπήρχε πρόβλημα αλλά ούτε και τώρα. Ηδη βρίσκονται στην αγορά κάποια από τα νέα χρώματα, οπότε θα περιμένουμε και τα υπόλοιπα για να καλύψουμε την γκάμα μας και να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον τρόπο που θέλουμε.
Αναφορικά με την κίνηση, από το τέλος του 2ου lockdown και έπειτα δεν μπορώ να πω πως έμεινα ικανοποιημένος, μιας και όταν ανοίξαμε, η σεζόν μας είχε ουσιαστικά τελειώσει. Το φθινόπωρο δεν κινήθηκε σε ιδιαίτερα ζωηρούς ρυθμούς, οπότε ευελπιστούμε να μην ξανακλείσουμε και η αγορά να ζωντανέψει, ελπίζοντας πως η Όμικρον δεν θα μας χαλάσει μια ακόμα καλή περίοδο».