Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 20:15

Καταγγέλλουν “παρανομίες στη μονάδα απορριμμάτων στην Καλλιρρόη”

Γράφτηκε από τον
Καταγγέλλουν “παρανομίες στη μονάδα απορριμμάτων στην Καλλιρρόη”

 

Παρανομίες που διαπιστώθηκαν από το Δασαρχείο Καλαμάτας σε εργασίες της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Κυριακόπουλος.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα και σε δηλώσεις του στην “Ε”, ο πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όπως τον ενημέρωσε εγγράφως (απαντώντας σε αιτήσεις του) ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας (με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας) “από τη διενεργηθείσα αυτοψία στις 24 Ιανουαρίου του δασοφύλακα Αλεξόπουλου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει προβεί με μηχανικά μέσα χωρίς την απαραίτητη άδεια στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων εκατέρωθεν αγροτικού δρόμου, ο οποίος οδηγεί στον χώρο που θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Η εκχέρσωση έγινε από το διάστημα 9/12/2021 έως 24/1/2022”.

Ο δασάρχης τον πληροφόρησε πως “θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της εκχερσωμένης δασικής έκτασης” και για το πρωτόκολλο μήνυσης του δασοφύλακα στον υπεύθυνο της αναδόχου εταιρείας για την εκχέρσωση της έκτασης. Μάλιστα, ο δασάρχης ενημέρωσε ότι πρότειναν η συγκεκριμένη δασική έκταση να κηρυχθεί ως αναδασωτέα. Ακόμα, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Καλλιρρόης ότι “όσον αφορά την κοπή πλάτανου, παρότι αυτός φυόταν εντός της ζώνης όπου πρέπει να γίνουν τα έργα βελτίωσης της οδού πρόσβασης στις εγκαταστάσεις ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, αυτή έγινε χωρίς την άδεια της δασικής αρχής… και ως εκ τούτου η υπηρεσία μέσω του δασοφύλακα Αλεξόπουλου Γεωργίου… θα προβεί στην υποβολή σχετικού πρωτοκόλλου μηνύσεως κατά των υπευθύνων της παράνομης υλοτομίας”.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων Δημήτρης Καπόπουλος εξέφρασε την αλληλεγγύη των συλλόγων της περιοχής της Καλλιρρόης στον αγώνα των κατοίκων στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας κατά της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ “για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Καπόπουλος δήλωσε ότι “καταδικάζουμε τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που περιγελά τους κατοίκους, οι οποίοι αγωνίζονται νόμιμα για ένα παράνομο έργο”. Υπενθύμισε ότι για “το έργο υπάρχουν εκκρεμοδικίες σε 6 αιτήσεις - ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που έχουν εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2020 (οι 4 μετά από 12 αναβολές) και τον Ιούνιο του 2021 και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν γίνει, δεν έχουν ακόμα εισαχθεί για συζήτηση”.

Τέλος, ο κ. Καπόπουλος έθεσε θέμα νομιμοποίησης της αναδόχου εταιρείας και υπενθύμισε πως “δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER