Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 08:29

«Σπόρος»: Αίτηση για να πιστοποιηθεί το πρόγραμμα για τα fake news - Δημιουργία «πολιτιστικών διαδρομών» για ΑμεΑ

Γράφτηκε από τον
«Σπόρος»: Αίτηση για να πιστοποιηθεί το πρόγραμμα για τα fake news - Δημιουργία «πολιτιστικών διαδρομών» για ΑμεΑ

Ολοκληρώνεται με τη λήξη της σχολικής χρονιάς το πρόγραμμα «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του «Active citizens fund».

Το πρόγραμμα, του οποίου τη διαχείριση στην Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος», «τρέχει» από τους Ηλία Καλφακάκο (οικονομολόγο) και Βασίλη Πουλόπουλο (επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), συνιδρυτές του «Σπόρου». Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε στη Μεσσηνία μέχρι το Νοέμβριο του 2021 και αφορούσε κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες), ωστόσο πήρε παράταση και για την υπόλοιπη σχολική χρονιά.

Όπως είπε ο Βασίλης Πουλόπουλος στην «Ε», μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν άλλες δύο επισκέψεις σε σχολεία της Μεσσηνίας, αριθμός που δείχνει πως δεν υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτούς τους μήνες. «Στα σχολεία υπάρχει ένας τεράστιος φόρτος επιπλέον εργασιών στους μαθητές από το Μάρτιο και έπειτα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να χωρέσει η επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων στο πρόγραμμά τους» σημείωσε. Και τόνισε πως ο «Σπόρος» θα κάνει αίτηση μέχρι τέλος Μαΐου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας, για να έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια είτε να προσκληθεί είτε να επιλέξει μια επίσκεψη μόνος του και η παρουσίαση να γίνεται ελεύθερα στις σχολικές τάξεις, χωρίς κάποια άδεια από την Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια. «Από πλευράς συμμετοχής, το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πήγε σε πέντε σχολεία της Μεσσηνίας, ενώ μεγάλη συμμετοχή είχαμε από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, καθώς επιμορφώσαμε κοντά στους 85, προερχόμενοι από πολλά σχολεία του νομού» εξήγησε.

Το υλικό που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο fakenewshunter.gr.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με το πρόγραμμα να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στους εκπαιδευτικούς κύκλους, αν κάποιο σχολείο επιθυμεί από το Σεπτέμβριο να μάθει περισσότερες πληροφορίες και να κάνει αίτηση, μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα του προγράμματος (fakenewshunter.gr) ή τη σελίδα του «Σπόρου» (osporos.com), όπου εκεί υπάρχουν και τα σχετικά τηλέφωνα. 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ FAKE NEWS

Με πολλές ειδήσεις από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να έχουν αποδειχθεί ψευδείς στο Ιντερνετ, το εν λόγω πρόγραμμα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, όντας μια καλή αφορμή για εξερεύνηση από μικρούς και μεγάλους το καλοκαίρι, όπου ο ελεύθερος χρόνος ενδεχομένως να είναι πιο πολύς.

«Θα ήταν πολύ σημαντικό να κάνουν όλοι μια διαδικτυακή επίσκεψη όχι μόνο στο site του προγράμματός μας αλλά και σε άλλα, τα οποία τα αναφέρουμε στη σελίδα μας, όπως του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με το υλικό που βρίσκεται εκεί να είναι σημαντικό, ενώ ένα ακόμα ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τρέχει είναι αυτό της Google, το οποίο εστιάζει στη συμπεριφορά μας στο Διαδίκτυο» επισήμανε. Και πρόσθεσε πως επειδή έχουν τη μορφή παιχνιδιού σε κάποιες περιπτώσεις, θα ήταν χρήσιμο ιδίως για τα παιδιά να τα εξερευνήσουν, περνώντας ευχάριστα και εποικοδομητικά την ώρα τους.

«Σε μια εμπόλεμη κατάσταση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ψευδείς ειδήσεις με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μιλάμε στην καθημερινότητά μας. Δεν θεωρώ προσωπικά καθόλου παράδοξο και η μία και η άλλη πλευρά για τους δικούς της λόγους να παράγει ψευδείς ειδήσεις. Το αν είναι ηθικό ή δεν είναι ξεκινάει από τη βάση πως δεν είναι ηθικός ο πόλεμος» υπογράμμισε ο Βασίλης Πουλόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τα fake news του 2016 στην Αμερική με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου εκεί αντίθετα έγινε μια προσπάθεια χειραγώγησης του λαού. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σε ερώτηση της «Ε» για το αν μελλοντικά το πρόγραμμα θα μπορούσε να βγει και εκτός Μεσσηνίας και να ταξιδέψει σε σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Πουλόπουλος δήλωσε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως είπε, με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και τον κ. Οικονομόπουλο ο «Σπόρος» έχει πολύ καλές σχέσεις και επαφές, οπότε θα μπορούσε να γίνει μια επίσημη πρόταση ώστε το πρόγραμμα να τρέξει μελλοντικά ευρύτερα στην Πελοπόννησο. «Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, με το επίκεντρο να είναι η Αττική, ωστόσο με σαφή κατεύθυνση στα παιδιά, όπως το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι πολλά στην Ελλάδα. Παράλληλα, το ζήτημα αφορά και τους μεγαλύτερους ανθρώπους, καθώς παρά το γεγονός πως θέλουμε να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές, το σοβαρότερο πρόβλημα με τα fake news το αντιμετωπίζουν πολίτες πιο μεγάλης ηλικίας» συμπλήρωσε. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Με τον «Σπόρο» να αποδεικνύει συνεχώς πως δεν επαναπαύεται, δημιουργώντας συνεχώς νέες προτάσεις, αυτή την περίοδο έχει υποβάλει πρόταση για να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίζει ΑμεΑ στη Μεσσηνία.

«Αυτό που σκεφτήκαμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε πάνω στην ιδέα που είχε η πλατφόρμα “Kalamatamove”, όπου είχαν καταγραφεί τα σημεία προσβασιμότητας για ΑμεΑ, οι ράμπες δηλαδή και οι θέσεις πάρκινγκ. Πατώντας σε αυτή θέλουμε να επεκτείνουμε μια ιδέα μας η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει άτομα με κάποια αναπηρία να κινηθούν μέσα στην πόλη έχοντας κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, θα φτιάξουμε διαδρομές οι οποίες θα έχουν κάποιο περιεχόμενο, είτε αθλητικό είτε πολιτιστικό. Οι καινοτομίες που θέλουμε να βάλουμε σε αυτό το πρόγραμμα θα εστιάσουν στις διαδρομές πολιτισμού, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι τυφλοί να μπορέσουν να “δουν” με τα χέρια τους στοιχεία πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε να αναπαράξουμε κάποια αντικείμενα πολιτισμού τυπώνοντάς τα σε εκτυπωτές 3d, με ένα τυφλό άτομο έτσι να παίρνει στα χέρια του πρακτικά ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, αντίγραφο ουσιαστικά του κανονικού και με τα χέρια του να το περιεργάζεται, καταλαβαίνοντας τι είναι ακριβώς αυτό που έχει μπροστά του» γνωστοποίησε, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβλήθηκε πρόσφατα, με το πλάνο εφόσον πάρει έγκριση να δείχνει πως θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, έχοντας εξάμηνη διάρκεια.


NEWSLETTER