Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 09:22

Νέα μοντέλα για την εξαπάτηση πολιτών με δήθεν επιδόματα και επιστροφή φόρων

Γράφτηκε από τον
Νέα μοντέλα για την εξαπάτηση πολιτών με δήθεν επιδόματα και επιστροφή φόρων

 

Δεν έχουν τέλος οι ιδέες των επιτήδειων που επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εδώ και λίγες εβδομάδες τα νέα… σενάρια περιλαμβάνουν τα επιδόματα καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι οι επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και με το πρόσχημα ότι λείπουν κάποια στοιχεία από τις αιτήσεις τους, τα οποία ο λογιστής δεν μπορεί να συμπληρώσει, υποδυόμενοι τους δημοσίους υπαλλήλους ζητούν μεταξύ άλλων και στοιχεία e-banking για να πιστοποιήσουν δήθεν την ορθότητα του IBAN.

Σε άλλες περιπτώσεις γιατροί λαμβάνουν μηνύματα δήθεν από τον ΕΟΠΥΥ, που αναγράφουν και το όνομά τους και υποτίθεται ότι αφορούν “επιστροφή φόρου από παρακρατήσεις”, τα οποία συνοδεύονται από ηλεκτρονικό σύνδεσμο προς e-banking. Φυσικά ο σύνδεσμος δεν οδηγεί σε ασφαλές περιβάλλον τράπεζας αλλά σε περιβάλλον "phising", όπου τα στοιχεία που θα αναγραφούν περνούν αμέσως στη διάθεση των απατεώνων, οι οποίοι θέτουν υπό τον έλεγχό τους τον λογαριασμό και στη συνέχεια αρπάζουν χρήματα. Σε μια περίπτωση μάλιστα μετά από το μήνυμα ακολούθησε και κλήση, που ενημέρωναν ότι θα προχωρήσουν σε κατάθεση του ποσού αφού ο γιατρός ακολουθήσει τις οδηγίες τους.

Γιατροί που έλαβαν τέτοια μηνύματα, αλλά δεν “τσίμπησαν” δημοσιοποίησαν τα περιστατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσαν τον Ιατρικό Σύλλογο, που και στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδώσει σχετικές προειδοποιητικές ανακοινώσεις.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER