Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 15:45

Ικανοποιητική η κίνηση στην 9η Ανθοκομική Έκθεση - «Αιχμές» από εκθέτες για την επιλογή της ημερομηνίας

Γράφτηκε από τον
Ικανοποιητική η κίνηση  στην 9η Ανθοκομική Έκθεση - «Αιχμές» από εκθέτες για την επιλογή της ημερομηνίας

Ικανοποιητική είναι η κίνηση κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας της 9ης Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Καλαμάτας, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Μπορεί η συμμετοχή των επαγγελματιών φέτος να μην θυμίζει αυτή άλλων χρόνων, προ πανδημίας, ωστόσο όσοι επέλεξαν να συμμετάσχουν διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σε οικονομικές τιμές, προσκαλώντας όσους το επιθυμούν να περάσουν μια βόλτα και να ανανεώσουν τον κήπο ή το μπαλκόνι τους.

Η Ανθοκομική, που φέτος είναι αφιερωμένη στην αξία της «φωτοσύνθεσης», δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει και να αγοράσει ανθόφυτα, θάμνους και δένδρα, αλλά και εργαλεία και εφόδια, λαμβάνοντας πληροφορίες από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου. Παράλληλα, μπορεί κανείς να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Επαγγελματίες της έκθεσης μιλώντας στην «Ε» σημείωσαν πως οι πρώτες μέρες κύλησαν θετικά, αναμένοντας ακόμα περισσότερους ντόπιους και επισκέπτες τις επόμενες μέρες. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην στροφή του κόσμου στην κηπουρική κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ ορισμένοι εξ αυτών σχολίασαν τη χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα η έκθεση, τονίζοντας πως σε μια άλλη περίπτωση η αγοραστική κίνηση θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερη.

Οι ώρες λειτουργίας της 9η Ανθοκομικής είναι από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Μαρία Πετροπούλου: «Η κίνηση των πρώτων ημερών κρίνεται ικανοποιητική, με τον κόσμο να κάνει τη βόλτα του και παράλληλα να αγοράζει ό,τι τον ενδιαφέρει. Μέχρι στιγμής τα χρώματα είναι αυτά που έχουν την τιμητική τους, όπως οι μολόχες, οι ζέρμπερες, οι μαργαρίτες και τα σερφίνια. Το ενδιαφέρον για άνθη και φυτά έγινε έτσι και αλλιώς πιο έντονο στα χρόνια της πανδημίας, καθώς ο κόσμος λόγω του lockdown στράφηκε σε αυτά για να περάσει δημιουργικά την ώρα του. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις, τις έχουμε απορροφήσει, με τις τιμές να ξεκινούν από 1,5 ευρώ φτάνοντας στα 15 για το πιο μεγάλο φυτό. Για το λόγο αυτό καλούμε όσους το επιθυμούν να κάνουν ένα πέρασμα από το πάρκο, δίνοντας με κάποιες αγορές χρώμα στις γλάστρες τους». 

Ανδρέας Σκορδάκης: «Για την κρίση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες η κίνηση είναι καλή. Σαφώς άλλες χρονιές το ξεκίνημα ήταν πιο αισιόδοξο, ωστόσο και τώρα δεδομένων των συνθηκών ο κόσμος δίνει το "παρών". Μέχρι στιγμής την τιμητική τους έχουν η τριανταφυλλιά, η ορτανσία, αλλά και η ντάλια, την οποία καλλιεργούμε εμείς. Τα είδη προς πώληση λόγω των ανατιμήσεων έχουν αυξηθεί οριακά σε κάποιες περιπτώσεις, της τάξεως των 50 λεπτών, αναλογιζόμενος κανείς τα καύσιμα που χρειάζεται για να μετακινηθεί κάποιος και να κάνει τη δουλειά του. Ο κόσμος αρχικά στράφηκε στην κηπουρική τις στιγμές της καραντίνας, καθώς η παραμονή στο σπίτι ήταν μεγάλη, ενώ πλέον με την ακρίβεια δεν είναι λίγοι εκείνοι που καλλιεργούν κηπευτικά ακόμα και σε γλάστρες, μιας και το κόστος τους έχει πάρει τον ανήφορο. Γενικότερα, τα άνθη θεωρούνται αγχολυτικά, γι’ αυτό και σε κάθε έκθεση όλοι λίγο πολύ έρχονται ώστε να προμηθευτούν έστω και ένα γλαστράκι. Επιπλέον, όταν κάποιο φυτό είναι λίγο πιο ακριβό από τα άλλα αρκετοί δεν διστάζουν να το αγοράσουν, δείγμα πως κάποια πράγματα όταν είναι όμορφα δεν μπαίνουν φραγμοί. Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή της χρονικής περιόδου που έγινε η έκθεση είναι λανθασμένη. Έχοντας φτάσει στα μέσα του μήνα, ο περισσότερος κόσμος έχει ξεμείνει από χρήματα, δίνοντας προτεραιότητα στα απαραίτητα. Αν είχε γίνει νωρίτερα και οι περαστικοί θα ήταν πιο άνετοι, αλλά και θα πιάναμε μια εμπορική μέρα, όπως τη Γιορτή της Μητέρας, όπου παραδοσιακά συνδυάζεται με ένα λουλούδι. Το ιδανικό θα ήταν η προαναφερόμενη γιορτή όπως και η Πρωτομαγιά να έπεφταν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους διοργανωτές τα επόμενα χρόνια». 

Μαρία Ράλλη: «Παρόλο που η έκθεση δεν έγινε για δύο χρόνια και φοβηθήκαμε ο θεσμός αυτός μην ξεχαστεί, εντούτοις ο κόσμος από την περασμένη Παρασκευή και έπειτα έρχεται στο πάρκο επιλέγοντας τα φυτά και τα άνθη που του αρέσει. Οι συμμετοχές φέτος δεν ήταν πολλές στην έκθεση, φοβούμενοι ίσως κάποιοι συνάδελφοι την απήχηση που θα είχε μετά από ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα, ωστόσο οι υπόλοιποι έχουμε δώσει με τις προτάσεις μας το χρώμα και το άρωμα που αναλογεί στο χώρο. Μέχρι στιγμής δεν έχω διακρίνει κάτι που να ξεχωρίζει περισσότερο, καθώς οι αγορές σχετίζονται με όλα τα κομμάτια, τα οποία σε σχέση με το 2019 έχουν αλλάξει ελάχιστα ως προς το κόστος. Ορισμένα μόνο έχουν πάρει 50 λεπτά με ένα 1 ευρώ και αυτό λόγω των ανατιμήσεων. Στο διάστημα που έλειψε η έκθεση, πολλοί τοποθέτησαν σε αυλές και μπαλκόνια φυτά και κηπευτικά, ασχολία που γιγαντώθηκε πολύ στο lockdown. Αναφορικά με τις ημερομηνίες που επιλέχτηκαν για την έκθεση, θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές. Αρχές Ιούνη για παράδειγμα ίσως θα ήταν μια πιο καλή επιλογή για διάφορους λόγους».

Ανδρέας Κοσμόπουλος: «Κρίνοντας την κίνηση των πρώτων ημερών είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ο κόσμος όπως φαίνεται είχε ανάγκη να γίνει εκ νέου η έκθεση ύστερα από δύο χρόνια απουσίας. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έτσι είναι έντονο, με όλη την γκάμα μας να έχει ανταπόκριση, μεταξύ άλλων τα παχύφυτα. Ως προς τις ανατιμήσεις, τα κομμάτια της έκθεσης πωλούνται στα ίδια επίπεδα με το 2019, ενώ σε κάποια φυτά καταφέραμε και ρίξαμε την τιμή τους και προς τα κάτω. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στροφή του κόσμου στην κηπουρική λόγω Covid ήταν έντονη, όπως έντονη ήταν και η επιθυμία νέων ανθρώπων να τοποθετήσουν φυτά στα σπίτια τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER