Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 13:45

Ανάγκη συντήρησης και επαναλειτουργίας του Κάστρου των Παραμυθιών στον Αγρίλη

Ανάγκη συντήρησης και επαναλειτουργίας του Κάστρου των Παραμυθιών στον Αγρίλη

Η ανάγκη συντήρησης και επαναλειτουργίας του Κάστρου των Παραμυθιών στον Αγρίλη επισημάνθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Φιλιατρά.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών «Ο Πυρσός» στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο, με στόχο να αποτελέσει την απαρχή μιας κινητοποίησης για να βρεθεί ο τρόπος και η φόρμουλα ώστε το κάστρο να γίνει και πάλι επισκέψιμο, λειτουργικό και να δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του γιου του Χαράλαμπου Φουρναράκη που κατασκεύασε και δώρισε το κάστρο στο σύλλογο, ο οποίος συναισθηματικά φορτισμένος τόνισε πως αυτό είναι μια δωρεά, όπως και οι υπόλοιπες, του πατέρα του προς τον τόπο που αγαπούσε και τους ανθρώπους της περιοχής, «ένα διαμάντι στα χέρια της περιοχής που πρέπει να αξιοποιηθεί».
Όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις, το πρώτο βήμα έγινε μετά από πολλά χρόνια για την αξιοποίηση του κάστρου, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει η διαδικασία νομιμοποίησής του, καθώς και στατικές μελέτες.

Την ημερίδα συντόνισε η Ευσταθία Χρυσοβέργη - Γεωργούλια δημοσιογράφος - επιχειρηματίας, που τόνισε ότι στόχος είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος αλλά και να βρεθούν πόροι για την συντήρηση και αξιοποίηση του κάστρου. Αναφέρθηκε στην προσφορά του Χαράλαμπου Φουρναράκη, το πνεύμα και την ιδεολογία που τον κατείχε, όπως και τη μεγάλη αγάπη που είχε για τον τόπο του.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Μαίρη Γκότση σημείωσε ότι ο Χαράλαμπος Φουρναράκης ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης για τα Φιλιατρά. Ανέφερε ότι το κάστρο παραχωρήθηκε στο σύλλογο το 1982, αναγνώρισε ότι μπορεί σαν σύλλογος να άργησαν να το αξιοποιήσουν, αλλά όπως είπε υπήρχαν δυσκολίες σημαντικές. Επισήμανε ότι ο γιος του Γιάννης Φουρναράκης έχει διαθέσει πολλά χρήματα για τη συντήρησή του αλλά ήρθε η ώρα που πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από όλους και το κάστρο να αξιοποιηθεί, καθώς έχει να προσφέρει πολλά στην περιοχή.

Με έντονη συγκίνηση ο Γιάννης Φουρναράκης που ζει μόνιμα στη Αμερική, τόνισε πως το κάστρο χτίστηκε πριν 60 χρόνια και 50 χρόνια το συντηρεί η οικογένειά του. Επιθυμία του πατέρα του ήταν να το δωρίσουν. «Το κάστρο ανήκει σε εσάς, το εμπιστευτήκαμε στον "Πυρσό" για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας. Η οικογένειά μου αγαπά αυτό τον τόπο, όλο το λαό της περιοχής. Αργήσατε να καταλάβετε ότι έχετε ένα διαμάντι στα χέρια σας» τόνισε και σημείωσε πως συγχωρεί το παρελθόν και τις προηγούμενες διοικήσεις του συλλόγου και τα προβλήματα πλέον ξεπεράστηκαν. Τέλος μίλησε και για την πρόεδρο του "Πυρσού" Μαίρη Γκότση για την πρωτοβουλία του συλλόγου αλλά και τη δράση της. Μάλιστα της προσέφερε και μία ανθοδέσμη, η οποία με τη σειρά της ανταπέδωσε με δώρο έναν πίνακα της Δώρας Πανταζοπούλου με το σιντριβάνι της πλατείας.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι σαν δήμος θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και «είναι σημαντικό ότι η οικογένεια Φουρναράκη δημιούργησε με τον πύργο αυτό ένα τοπόσημο. Μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι πέριξ του κάστρου», ενώ θα βοηθήσουν και στο να νομιμοποιηθεί.

Η Πέρσα Παρίσου ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει μια μεταπτυχιακή εργασία για την αξιοποίηση του κάστρου, η οποία λόγω ενός ατυχούς συμβάντος δεν ολοκληρώθηκε, ωστόσο εφόσον την ολοκληρώσει θα είναι στη διάθεσή τους.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε πως πρέπει να γίνει κέντρο πολιτισμού, ενώ πρότεινε να γίνει και μια επιτροπή φίλων του κάστρου που θα τρέξει παράλληλα με αυτή τη δράση του συλλόγου.

Ο δ.σ. Δημήτρης Δριμής σημείωσε πως πρέπει να εξεταστεί η νομιμοποίησή του μέσω της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη επισήμανε πως δεν λείπουν τα χρήματα από τα Φιλιατρά, λείπουν οι άνθρωποι.

Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε πως υπάρχουν τρόποι να συγκεντρωθούν χρήματα, αλλά παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθεί και ο περιβάλλων χώρος του μέχρι την όλη αξιοποίηση του κάστρου.

Από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού ο Νίκος Κούρδογλου τόνισε πως θα είναι συμπαραστάτες με τις δυνάμεις που έχουν.

Η Ζωή Πετροπούλου από την Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται και πρότεινε το πολιτιστικό τέλος που εισπράττεται από τους πολίτες να διατεθεί για αυτό το σκοπό.

Κ.Μπ.